Det har ätits, firats, pyntats…Oh my!

Publicerad av

I onsdags anlände hela gänget! Sonen, Dottern och Fästmannen. Hela den långa, härliga tacksägelsehelgen blev så bra som den bara kunde bli! Nu är det måndag kväll och vårt hem är åter tyst med bara tre av oss i familjen hemma.

Det blev en spontan liten harpkonsert medan gästerna väntade på att det sista skulle bli klart inför middagen på torsdagen, tacksägelsedagen.

Eftersom jag är immigrant i detta stora land, har jag fått lära mig detta med middagen för tacksägelsedagen. Väldigt traditionsbunden mat naturligtvis, men inte nödvändigtvis likadan mat hos alla. Ofta äts kalkon, men inte hos oss eftersom ingen av oss är särskilt förtjust i den fågeln. Det blev grillad kyckling istället och den var väldigt god. Av Makens mamma har jag fått recept och tips om de andra tillhörande smårätterna som Makens familj växte upp med. Det är bla. Mosad sötpotatis, potatisgratäng, sorbet gjord på tranbär etc . Väldigt gott allting och lätt att göra på förhand, vilket var till fördel när jag jobbade innan pandemin.

Tyvärr tog jag inga bilder, men traditionsenligt blev det paj till efterrätt. Finns nog liksom ingen så amerikansk efterrätt som pumpapaj och äppelpaj. Dottern hade gjort äppelpajen och den var verkligen god.

På fredagen var det Svarta fredagen och affärerna hade, som vanligt, gjort en massa reklam och tjuvstartat flera dagar på förhand. Med många lediga från sina jobb fredagen efter tacksägelsedagen har affärerna tagit tillfället i akt och julhandeln börjar på allvar denna fredag. Normalt ger jag mig inte ut i vimlet, utan bojkottar det hela, men på eftermiddagen sökte Dottern och jag oss till det närliggande shoppingcentret… Det tog oss 10 minuter att hitta parkering, vilket egentligen inte var alls så farligt som jag hade befarat.

Det syns inte riktigt på bilden hur mycket folk det faktiskt fanns inne i köpcentret. Dock var det inte riktigt så pass fullt som jag hade tänkt mig ändå….

Naturligtvis var det pyntat överallt. Denna gröna historia var jag dock inte särkilt förtjust i… men smaken är ju som bekant delad….

Efter ett par timmar och en kasse full med kläder åkte Dottern och jag hem igen. Nöjda med våra inköp och mycket nöjda med priserna denna Svarta Fredag var vi dessutom!

Traditonellt tar julen vid direkt efter tacksägelsen och så även hos oss. På lördagen pyntade vi vårt hem och det var extra roligt eftersom alla var på plats.

Åter är julsymbolerna från Jakobstad på plats: tro, hopp och kärlek.

Sedan några år tillbaka kör vi med det grönare alternativet, konstgran. Denna på den nedre våningen endast med lampor.

Visserligen är det inte ens första advent ännu, men visst är det mysigt med julen inne nu. Annat kan inte påstås. Tyvärr hann vi inte med ngt pepparkaksbak, men det blev umgänge som sällskapsspel och så användes flygsimulatorn en hel del….

Den pilotstuderande Sonen till höger instruerar den mycket intresserade fadern/maken till vänster.

På söndagen åkte Sonen tillbaka till sitt universitet och denna måndag åkte Dottern med Fästman tillbaka söderut. Det var så innerligt roligt att ha alla på plats och nu ser vi fram emot nästa gång vi kan träffas igen….

4 kommentarer

  1. Vilken härlig helg ni har haft tillsammans och så roligt att alla kunde samlas. Det betyder ju extra mycket vissa dagar. Jag tycker mycket om kalkon som jag tycker har mer smak än kyckling men inte är så fet som gås. Ibland har vi det till jul så en av dagarna ska jag smyga in en. Er mat lät verkligen god och en paj till efterrätt är alltid ett säkert kort.

    Misstänker starkt att det blir konstgranen här i år igen. Själv hade jag gärna haft äkta vara men vi får väl se…

    Önskar n fortsatt fin tisdag!

    Gillad av 1 person

    1. Tack! Det blev verkligen en riktigt fin helg. 😊
      Jo men visst är en äkta gran trevlig med doft och allt. Däremot är det praktiskt och förmånligt i längden med konstgran.
      Gås har jag faktiskt aldrig ätit… dock gräsand eftersom min pappa är jägare. Gillades inte riktigt heller måste jag säga.
      Hoppas tisdagen och onsdagen var bra! Hos oss har vi precis sparkat igång onsdagen.

      Gilla

  2. Måste säga att jag tyckte det där gröna pyntet var ganska läckert 🙂
    Och härligt att du har en stor familj kring dig. Jag säger inte att jag är avundsjuk, för det är jag inte och jag tycker inte om avundsjuka. Däremot kan jag tänka ibland att jag hade en stor ”familj” då jag var gift, – det var allt från makens sida. Vid skilsmässan försvann en del av umgänget och många av dem bor i Sverige på olika orter. Men vi har kontakt fortfarande, så jag är tacksam. Och jag försöker odla de nära förhållanden jag har här hemma nu, med superliten släkt men många vänner.

    Gillad av 1 person

    1. Det där med pynt ter ju sig också annorlunda på olika ställen.
      Familjer ser så olika ut. Så länge man har trevligt ihop spelar det ju ingen roll om man är släkt ’på riktigt ’ eller ej.
      Roligt och bra att du fortfarande har kontakt med din fd makes släkt i Sverige. Det var ju inte deras fel att det blev som det blev. 😊

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.