Pippi på mössor….

Publicerad av

Så blev denna klar denna regniga kväll. Åskan gick och blixtrarna avlöste varandra medan jag fäste de sista trådarna på dagens mössa. Vi har till och med varning för översvämningar runtom Tvillingstäderna efter dagens ihärdiga regnande. Dottern meddelade tidigare under kvällen att hon satt i bilen i garaget under lägenheten bort från fönster eftersom Madison var under tornadovarningar! Tack och lov blev det inga tornadon eller tromber som de också kallas och efter en timme eller så i bilen sin kunde hon traska hem till sin lägenhet igen.

Naturligtvis lade jag upp maskor i ett annat garn och mönster för en till mössa. Detta garn är en blandning av merinoull och alpacka och väldigt väldigt mjukt.

Medan jag stickade på denna såg jag på en mycket fin och tänkvärd dokumentär på SVT Play som handlade om pianisten och kompositören Stefan Nilsson med titeln: Min död är min.

Sevärd. Tänkvärd. Ett viktigt ämne som ofta diskuteras men som inte är lagligt på många håll i världen.

Vad tycker ni kära läsare? Borde eutanasi vara lagligt? I USA är det också olagligt, i alla delstater efter vad jag har förstått, Själv tycker jag faktiskt att detta borde vara lagligt. Om en patient är svårt sjuk och det inte finns hopp om ngn förbättring, Bode inte hen själv då få ta det beslutet att inte längre behöva lida av smärtor och få hjälp att få ett slut på dylika smärtor…?

Dokumentären var sorglig, men har samtidigt ett mycket bra budskap och ämne. Sevärd helt enkelt.

14 kommentarer

  1. Hej på dig. Vilken mössa, otroligt! Jag som inte kan sticka eller virka, de där små ”plastringarna” är det för att jålla reda på garnfärg/mönster? 😅Bra fråga du ställer, har själv många gånger tänkt på detta… men det är nog ingen lätt sak att ta ställning till. Ha en bra fortsättning på veckan!

    Gillad av 1 person

    1. Hej tillbaka! Plastringarna kallas markörer och precis. De hjälper mig hålla reda på var i mönstret jag är.
      Jag har nyligen lärt mig mönsterstickning och kan inte få nog. Så himla roligt även om det gäller att hålla tungan rätt i mun! 😊
      Tack för komplimangen!

      Gilla

  2. Vilken tur att dottern hade en säker plats att stanna på även om det inte blev så illa som befarat vilket var skönt. Här pratas det om regn och åska i morgon men vi får väl se…

    Ja, det är en svår fråga det där med eutanasi. I Sverige är det inte tillåtet men väl i Schweiz. Jag har faktiskt en släkting som valde att avsluta sitt liv så på grund av en icke behandlingsbar cancerform. Visst borde möjligheten finnas och jag tror att det kommer att bli så i framtiden. I Sverige finns det en allvarligt sjuk kvinna som driver frågan stark om rätten till sin död.

    Önskar en bra onsdag!

    Gillad av 1 person

    1. Tromber är inte att leka med så varnas det om dem är det bara att ta varningen på allvar och söka skydd.
      Jo jag visste att Schweiz tillåter eutanasi. Smart land helt enkelt!
      Är det inte tillåtet i Nederländerna också har jag för mig? 🤔
      Det borde vara en självklarhet eftersom vi kommit så långt inom medicinen tycker jag. Om kvaliteten i livet är så pass på noll pga obotlig sjukdom då borde man själv få ta ett sådant viktigt beslut. Förhoppningsvis ändrar lagarna så småningom och jag hoppas att kvinnan i Sverige får sin vilja igenom.

      Gilla

  3. Jag har också sett den fina dokumentären. Även jag tycker precis som du angående eutanasi – det borde alla få avgöra själva.
    Det är samtidigt ett väldigt svårt men så viktigt ämne!

    Gillad av 1 person

    1. Vi är tydligen många som är eniga i frågan. Då undrar man ju varför inte eutanasi är lagligt? 🤔
      Från det ena till det andra- är det inte lyxigt att ha möjlighet att se på TV på svenska??

      Gilla

      1. Ja! Kollar ibland på SVT Play, gillar deras program utbud. Bra att lyssna på svenska så ofta det går så att det inte börjar rosta 😉

        Gillad av 1 person

  4. På svenska lyssnar jag mest på poddar där olika personer intervjuats. T.ex. Nyfiken på med Kristin Kaspersen eller ibland också Framgångspodden. När jag tänker efter så lyssnar jag mest på tyska poddar 🙄….

    Gillad av 1 person

    1. 😂 Jo men så blir det. Mitt liv går mest på engelska. Fast har du tänkt på hur häftigt det är att vi inte längre reflekterar speciellt mycket över vilket språk vi använder, det gamla modersmålet eller det nya…?

      Gilla

  5. Hej ! Länge sedan jag kommenterat ( haft problem , tydligen inte ” kommit fram”). Angående eutanasi tycker jag annorlunda. Jag tror att livet är en gåva, våra dagar är räknade och ”uppskrivna” som det så fint står i Psaltaren. Har vi då rätt att börja göra egna beslut ? Dessutom om eutanasi blir laglig står man snart inför nya svåra frågor : Vilket liv är värt att leva ? Åldringar som upplever att de bara är till besvär kan känna att de borde välja eutanasi. Liksom kanske person er med minnessjukdomar ? Ska gravt utvecklingsstörda barn få värdig vård ? Ska man alls börja vårda de alldeles för tidigt födda( som man vet att kommer att få livslånga problem)? Väljer psykiskt sjuka eutanasi som en sista utväg ??? Däremot anser jag absolut att man borde satsa på att utveckla palliativa vården så att alla kan få en värdig, smärtfri död. Till det hör också att man inte i onödan ska förlänga lidandet ( och livet)med alla de medicinska åtgärder som finns tillgängliga. Det var lite tankar, snabbt nedskrivna. Önskar dig en trevlig helg i sällskap ned de bästa och med stickning 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Hej!
      Och tack för dina tankar!
      Håller med dig faktiskt på många plan. Livet ÄR en gåva. Samtidigt som man kan undra: vad ÄR ett liv? Vilket slags liv är värt att leva?
      Är ett liv värt att leva där smärtan är olidlig? Där sjukdom förhindrar njutningen av livet i sig självt? Borde inte patienten själv få bestämma när lidandet/smärtan helt enkelt blir för mycket? Istället för att vården med all dess teknik och mediciner förlänger ett liv med smärta och/eller obotlig sjukdom?
      En patient vid sina ’sinnes fulla bruk ’ borde själv få avgöra, utan att bli ansedd som ngn slags brottsling när hen inte vill lida längre.
      Om eutanasi blev lagligt skulle detta naturligtvis inte tas med lättja utan diskussion med läkare och annan vårdpersonal borde ske innan eutanasin genomförs naturligtvis.
      Att föräldrar till för tidigt födda barn skulle få tillämpa eutanasi på dem tror jag inte är ngt som borde bli aktuellt. Samtidigt som vi kan diskutera om det är rätt att vi i ( USA) i dagens läge kan rädda foster som fötts i vecka 25 samtidigt som det inte finns några som helst garantier att dessa barn kommer att vara helt friska efter flera veckor med intensivvård.
      Svåra frågor onekligen, men att eutanasi, utan som helst valfrihet är olagligt tycker jag inte är rätt heller….

      Tack! Helgen har onekligen börjat mycket trevligt. 😊

      Gilla

  6. Tack för ditt svar ! Svåra frågor som sagt ! Vill ännu ta upp en aspekt. Det är läkarnas situation om eutanasin blir laglig. Det är ju de som hamnar att utföra åtgärderna ( ge dödliga injektionerna). Etik och samvetsfrågor att brottas med…..Åtminstone här i Finland har läkarförbundet just i dagarna meddelat att de ( fortsättningsvis) inte stöder en legalisering av eutanasi. Men i en undersökning bland läkarna kommer det nog fram att inställning till eutanasi håller på att ändra. Det som är intressant i denna undersökning är att läkare som jobbar med patienter i livets slutskede är mest emot en legalisering. Och de borde väl veta vad de talar om. Det blev ett långt inlägg igen. Trevlig fortsättning på söndagen ! 💞

    Gillad av 1 person

    1. Verkligen intressant att läkarna som jobbar med äldreomsorgen är emot legaliseringen.
      Samtidigt har vården idag möjligheten till att hålla patienter vid liv som för bara 50 år sedan skulle ha dött en naturlig död.
      Svåra frågor och också ett intressant ämne.
      Däremot tycker jag finländarna är kloka där. Läkarförbundet får tycka till och inte politikerna. Som så ofta är fallet i USA i tex abortfrågan. Också det ett knivigt ämne, men lyssnar man på politikernas debatt har de ofta ingen aning om vad de pratar om. Tex en ’sen abort’ i vecka 32…. Går ju inte! 🤔

      God fortsättning på måndagen! Helgdag i usa denna sista måndag i maj. 😊

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.