Försök till sammandrag…. Och Glad Påsk!

Publicerad av

Vi är åter hemma i Förorten och klockan är 07.10 här i Mellanvästern, men sex timmar senare i London. Alltså är vi pigga och krya och lika bra att äntligen uppdatera denna blogg!

Det är dessutom påsksöndagen, så glad påsk på er alla!

Hur sammanfattar man en riktigt fantastisk vecka i London då…? Jag tror jag skall skriva ner en del tankar och iakttagelser så här i arla påskmorgonstund….

-London har 9 miljoner invånare! Tre ggr så många som Tvillingstäderna på mindre yta.

-Britterna är rakt på sak. Inget hymlande, men trevliga.

-Tunnelbanan är smidig! Enkel att lära sig, använda och mycket bra planerad.

-Det formligen myllrar av människor i tunnelbanan. Naturligtvis mera under rusningen, men lite som myror i en gigantiskt myrstack kände man sig där nere i tunnlarna.

-Hela 15 våningar under marken går Londons tunnelbana.

-Dubbeldäckarna fungerar utmärkt som transportmedel de med. Lika smidigt att betala med kreditkort där också.

-Smidigt att betala. Nästan allt går med maskiner, kontanter är ett minne blott och vi hade inte växlat en enda USD till ett enda GBP. Amerikanska VISA kort accepteras överallt och inga underskrifter behövs längre. Det går smidigt och fort detta med betalning. Kanske lite för fort ibland…?

-utbudet på restauranger, många små är otroligt! Däremot svårt att få tag på en matbit efter kl.22.00 verkade det som.

-Stegen blev många! Enkelt runt 16 000 och mera varje dag. Kändes minsann i fötterna, men härligt att kunna resa utan att behöva hyra bil.

-Vilket bolmande! Britterna röker! Allt! Både det ena och det andra kände vi lukterna av! Detta förvånade mig verkligen. Kanske för att rökning är allt annat än inne här i USA och säkert för att var och var man inte får röka är så strikt? Däremot en trygghet för sjukvården kanske man kan lite elakt tillägga…

-Den blandade arkitekturen i London fungerar. Härliga, gamla byggnader som restaurerats blandas med modernare byggnader vägg i vägg och så en del slott och skyskrapor på det.

-Londonborna verkar inte märka hur skräpigt de har det på alla trottoarer! Affärerna har ofta bytt till papperspåsar och undviker plast, restauranger använder inte engånstallrikar och bestick som ofta är fallet här i USA, taxibilar och tåg går med el etc etc… Samtidigt ligger det skräp och papper utmed trottoarerna. Mera skräpkorgar åt folket liksom!

-Nyanserna mellan brittisk engelska och amerikansk engelska finns verkligen. Ord och uttryck som vi använder här i USA finns också på brittisk engelska, men används ofta på annat sätt. Här är några exempel: Way out= exit, Give way=yield, take away=Take out

-London har verkligen mycket att erbjuda och vi vill absolut åka tillbaka vid annat tillfälle.

Mäktiga Westminster Abbey.

Byggnad nära vårt hotell.

Thames floden med modernare arkitektur. Bilden tagen från tågstationen London Blackfriars.

Se man åt andra hållet vid tågstationen London Blackfriars får man se den mäktiga St. Paul katedralen.

4 kommentarer

 1. Jag var i London med min mamma och syster för några år sedan och det var en härlig resa! Minns speciellt hur trevliga och hjälpsamma människorna var. Jag stod ensam och försökte läsa tunnelbanans översikt och genast kom det medpassagerare och frågade om de kunde hjälpa till.

  Dyrt var det, men det gäller ju nog för de flesta storstäderna.

  Minns inte att det skulle ha varit smutsig på trottoarerna, men det är ju några år sedan 😉.

  Frohe Ostern 🐣

  Gillad av 1 person

  1. Tack detsamma! Påsken kom och gick. Hoppas ni hade en trevlig påsk också. Såg att det var snö och utför för er del….
   Allt är relativt och vi tyckte inte att London var särskilt dyrt eftersom priserna jämfördes med de som vi har här i Tvillingstäderna. Till och med hotellet vi bodde på kostade hälften så mycket som då vi bodde i Washington DC för ett antal vårar sedan. En mycket trevlig stad med många trevliga människor, helt klart. Och en hel del turister, så om vi inte fattade galoppen direkt i tunnelbanan var vi sannerligen inte ensamma!

   Gilla

 2. London är en fantastisk stad tycker jag och trots vi har varit där flera gånger så tillkommer alltid något nytt men så är det med storstäder så klart. Välkomna hem igen och glad påsk så här i elfte timmen. Sonen anlände till Sverige från London i går och de var väldigt nöjda de med.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.