Viktig undersökning överstökad

Publicerad av

Det var hela 6 år sedan jag gick igenom min senaste och första kolonoskopiundersökning och det var hög tid att ha nr. 2. Igår på tisdagen gick jag igenom förberedelserna… inte trevliga precis, men åtminstone höll hundarna mig sällskap och SVT Play bjöd på underhållning…

Abba festen var väl bra, men ja… det var många artister som uppträdde som jag aldrig ens hade hört talas om…Visserligen bor jag väldigt långt från Sverige och håller mig nog inte väldigt a jour med de hetaste artisterna, men de flesta hade jag inte ens hört talas om. Tyckte ni andra lika som bor närmare och kan mera om dagens artister i Sverige?

Däremot var det kul med inslagen mellan sångerna. Flera intervjuer med Abborna skulle väl också ha varit kul och tänk om arrangörerna skulle ha fått dem att ställa upp på att återigen sjunga Waterloo…? Och endast en sång från det nya albumet Voyager sjöngs. Då det finns så många bra låtar, precis som på vilket Abba album som helst!

Efter förberedelserna blev natten förvånansvärt lugn. Jag trodde att jag kanske inte skulle sova bra, men jag sov som en stock! Onsdagsmorgonen började tidigt med ännu mera medicin för att tömma tarmen och några timmar senare bar det då av till kliniken.

Och vilken klinik sedan! Denna rekommenderades av Maken och är inte min vanliga klinik. Vilken personal! Trevliga och profffsiga människor som kunde sin sak. Lätt nersövd under hela proceduren drömde jag om favoritstranden på ön Kauai, den nordligaste av Hawaii öarna som vi besökte för en månad sedan…. Efter endast 20 minuter var undersökningen gjord och jag rullades tillbaka i sjukhussängen till uppvakningen där jag inte behövde ligga särskilt länge. Ca. En halvtimme eller så. Fortfarande fick jag vård av en duktig sjuksköterska och medan hon tog ut nålen där droppet hade satts i handen kom läkaren in för att prata med Maken och mig. Hela fyra polyper hade hittats under undersökningen och de skickades nu till labbet för vidare undersökningar. Är de cancerartade blir det undersökning av tjocktarmen snabbare än om det rekommenderade 5-6 år. Om några dagar borde jag veta, men vilket lättnad att de togs bort! Tjocktarmscancer är en av den lättaste cancern att förhindra om man har regelbundna kolonoskopiundersökningar, men går lätt oupptäckta och blir svåra att bota när cancern sprids.

Efter hemkomsten var jag allt annan än pigg, men detta var helt normalt och att vänta. En uppfriskande dusch och sedan en god smörgås till lunch var guld värda efter att inte ha ätit en matbit sedan i måndags på kvällen. Hela dagen har huvudet blivit lite klarare efter den lätt nedsövningen och nu vid 22 tiden börjar jag äntligen vara mera mig själv igen.

Innan regnet och en vinande vind ändrade vädret denna eftermiddag satt jag ute med stickningen. Det blev hela 20 plusgrader varmt och det var verkligen ljuvligt!

En av de många projekten jag har på stickorna och som jag jobbade på i solen….

.. och titta här! Rabarbern är på väg upp åter! Ett alldeles säkert vårtecken och om några veckor skördar jag den första!

Min stackars hyacinter… de kom upp ur marken innan snöstormen för två veckor sedan och hamnade under ngn meter snö! Däremot verkar det som att rötterna överlevde och dessa tuffa, tidiga vårblommor verkar har överlevt även om blomstren denna tidiga vår inte är särskilt vackra… Doftar gudomligt gott gör de däremot även om de inte är särskilt imponerande i omfång.

Nu är det åter sen kväller och sänghalmen kallar här på den västra sidan av Potten. Om ngn ev är nyfiken kan jag berätta att den omtalade totala solförmörkelsen inte gick att se här i Tvillingstäderna med omnejd. Den var inte helt total här heller, men dagen bjöd på mulet väder och när den skulle vara som bäst, kl.14.02 på måndagen, satt undertecknad framför skärmen och såg den på det sättet istället. Tjugo år tills nästa totala solförmörkelse läste jag någonstans….

Så här såg spektaklet ut i delstaten Illinois, sydöster om Minnesota….

7 kommentarer

  1. Tänk så olika det kan vara. I Sverige görs inte koloskopi utan att man har symptom och alltså inte i förebyggande syfte. I stället så får man från en viss ålder lämna avföringsprov för att upptäcka osynligt blod i avföringen. Det gjorde jag för en månad sedan och fick svaret för ett par veckor sedan. Tack och lov var det bra. Hoppas du får positiva besked.

    Gillad av 1 person

    1. Jo läkarvården jämförd med Norden och USA är helt annorlunda. Här är den uppbyggd i förebyggande syfte och alla undersökningar görs därefter. Kolonoskopi rekommenderas vart 10e vid 45 år fyllda. Mammografi vid 40 osv.
      Alla skall till läkaren en gång i året för förebyggande rutinkontroll. Klokt tycker jag. 😊

      Gilla

      1. Det håller jag med om. Tyvärr medicinerar jag för lite högt blodtryck men fördelen är väl att en gång om året är jag på läkarbesök och provtagning. Jag tror det är väldigt många som inte går på regelbundna kontroller.

        Gillad av 1 person

      2. Högt blodtryck är väldigt vanligt i USA också. Bra att det finns bra mediciner att ta.
        Gissar det nog är många som skippar de rekommenderade årliga rutinkollerna i USA också. Speciellt de miljontals som saknar sjukförsäkring…. Vilket är ett helt annat kapitel…

        Gilla

  2. För att kommentera ABBA också så var jag lite förvånad över artistvalet. Det hade funnits mycket mer etablerade artister att välja. Dessutom så tyckte jag att några sånginsatser inte var speciellt bra. Sedan är ABBA:s musik i sig väldigt bra och står sig i längden.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.