I.C.U

Publicerad av

Efter besöket till optikern i torsdags var det så dags att förnya de progressiva linserna. På fredagen var det Lillasysters tur att åka till samma optiker, vi råkade få tider precis dagarna efter varandra. Det visade sig att hennes syn inte hade försämrats nämnvärt. Hon har dock sgs vuxit ur sina glasögon som hon fick för två år sedan, plus att styrkan har ändrat lite ändå. Alltså var det skäl för nya glasögon för henne också,

Idag på eftermiddagen begav vi oss iväg i solen och vårvärmen på 6 plusgrader att se på nya bågar. Efter en stunds letande hade jag inte funnit några som jag tyckte om. Jag gick fram till disken vid kassan och frågade om jag möjligen kunde behålla mina nuvarande bågar och endast beställa nya linser till dem. Jo men det var inga som helst problem så länge jag hade inhandlat bågarna vid samma affär och det hade jag ju faktiskt.

Lillasyster hittade dock ett par riktigt snygga bågar som passade henne utmärkt, så det blev att vi beställde nya linser för mina glasögon och helt nya glasögon åt Lillasyster. Hela kalaset gick på hela USD 560… Håhåjaja. Det här med glasögon är verkligen inga billiga prylar….

Och så slog mig tanken: hur går det till i Sverige och Finland? Betalar patienterna/kunderna själva för sina glasögon där, eller täcker skatten en del av dessa avgifter?

Eftersom det onekligen kommer att ta ca. 2 veckor innan de nya glasögonen och linserna anländer till affären, bestämde jag mig för att köpa ett par billiga läsglasögon.

Jag hade tur och hittade dessa i rätt styrka. Och visst märks det skillnad om än en liten sådan. Så väldigt mycket lättare att läsa med dessa på näsan. De är av märket ICU vilket förstås är lite lustigt. ICU är en förkortning av Intensive Care Unit på engelska, alltså intensivvårdsavdelning, men det är också en ordlek som blir till ‘I see you.’ Om bokstäverna uttals på engelska.

Och helt tokiga ser de inte ut på mig heller, så läsglasögonen lär nog duga innan jag får mina nya, starkare linser om ca. 2 veckor. Och på samma gång lär Lillasysters nya glasögon anlända.

12 kommentarer

 1. Glasögon är inte billiga men om vi får dra av skatten på dem det tror jag inte men kan ha fel förstås. Har inte riktigt tagit reda på det , faktiskt. 560 USD , vad motsvarar det i euos ?
  Du passar jätte bra i läsbrillorna .

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Bra med billiga läsglasögon med rätt styrka innan mina nya linser kommer. 😊
   Euron är just starkare än den amerikanska dollarn, 1 USD=0,92 Euro.
   Så då beställde jag glasögon åt Lillasyster och linser åt mig för 519 Euro.

   Gilla

 2. I Sverige utgår ett glasögonbidrag till barn mellan 8-19 år. Hur stort bidraget är beror på vilket landsting man bor i. Det kan betalas ut en gång per år. Som vuxen betalar man allt själv från undersökning till glasögon. Senast Husse och jag bytte glasögon var för två år sedan. Vi har båda glasögon med progressiva glas och då kostade två par glasögon samt synundersökning 16 000 kronor. Svindyrt alltså.

  Önskar en god söndag nu!

  Gillad av 1 person

  1. Intressant läsning och tack för den! 😊
   Alltså detta med att sköta om synen hos er är inte mycket bättre än hos oss vad gäller kostnader. Lillasysters glasögon fick en prisnedsättning på 20% eftersom hon är 15, vilket kunde jämföras med bidraget som finns i Sverige.
   Räkningen för undersökningen har inte kommit ännu, men den täcks delvis av vår sjukförsäkring, som vi i sin tur betalar USD 2400/mån för. Så billigt är det inte…
   Trevlig fortsättning på söndagen!

   Gillad av 1 person

   1. USA är ett klassamhälle, ngt annat kan inte påstås. Pengarna styr helt enkelt, kapitalismen råder. Du har säkert hört om det enorma problemet som heter sjukförsäkring i detta land.
    Arbetsgivaren erbjuder i regel sjukförsäkring till ngt nedsatt pris. Vår sjukförsäkring är en försäkring för hela familjen. Barn och ungdomar får( i Minnesota) vara kvar på föräldrarnas sjukförsäkring tills de är 25 år gamla om de då ännu inte har en egen försäkring via sin egna jobb. En individuell sjukförsäkring är såklart förmånligare än en familjeförankrings. Det finns olika slags sjukförsäkringar till olika slags priser också. Alla stater bestämmer själva hur detta görs, så det jag skriver om gäller endast Minnesota.
    För 15 år sedan grundades Obama Care, av President Barack Obama och detta existerar fortfarande. Tanken är att sjukförsäkring skall finnas åt alla oavsett inkomst.Bra ide, men fungerar inte så bra i praktiken. Man måste vara extremt fattig för att få hjälp med kostnader för sjukförsäkring. Det där med lika för alla har inte riktigt slagit rot här där tanken är mera att man skall klara sig själv och inte leva av samhället. Ett helt annat system än det som finns i Finland och säkert i Sverige också. Det finns, som alltid, både bra och dåligt med alla system.

    Gilla

 3. Här i landet så får man ingen kompensation. Men nu som då har de ju rea vid de olika glasögon butikerna, bland kan det t.ex vara att man köper två och för etta paret billigare eller på köpet. Men inga skattelättnader eller dylikt. Dottern bytte också bara linser i sina glasögon nyligen, funkar ju bra om man är nöjd med bågarna. Du passar med de tillfälliga läsglasögonen.

  Gillad av 1 person

  1. Intressant. Tack för kommentaren!
   Gissar priserna på glasögon är ungefär lika där som här då. Progressiva linser är ju dessutom dyrare och eftersom mina bågar fortfarande är i bra skick tänkte jag behålla dem. Nu kanske de inte längre är det ’senaste modet ’ på bågarna, men jag lär se bra ändå med nya linser! 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.