Hösten äro kommen….

Publicerad av

… och vackra bilder av fina vyer och träd visas överallt på bloggar och sociala medier. Här i övre mellanvästern har vi nu också sprakande färger överallt, men jag tänkte ta mig en lite annan funderare på hösten… Nämligen Halloween! En amerikansk tradition, som egentligen kommer från Storbritannien läste jag för ngt år sedan. En tradition som jag faktiskt inte alls riktigt adopterat.

Jovisst, det där med att barnen klär ut sig på kvällen den 31.10 och går runt i gårdarna och tigger godis. DET har jag tagit åt mig och tycker är kul och gulligt. Maken, om han råkade vara ledig den kvällen, gick vanligen runt med våra barn och tiggde godis, medan jag oftast stannade hemma och delade ut godis åt grannskapets barn som kom förbi. Oftast med en i bakgrunden, vakande förälder påpälsad och med ficklampan i hand. ( Vi har inte gatubelysning på samma sätt som ni har hemma i Finland. Inte längs med hela gatan, utan endast i gathörnen. Hundra meter från ett gathörn kan det vara rätt mörkt och bra att ha en ficklampa med sig då.)

Vad jag däremot inte har kunnat ta till mig är vuxna som klär ut sig. Speciellt vuxna som klär ut sig till bloddrypande vampyrer och sitter på framsidan av sina hem för att skrämma oskyldiga små barn när de kommer för att tigga godis. Huga säger jag! Vi hade en granne som gjorde på detta sätt och tyckte det var så roligt när barnen blev rädda. Helt onödigt i mitt tycke!

Hösten och oktober är alltså här och affärerna har tagit fram allt var Halloween heter. Nu skall det pyntas och köpas godis och alla småttingar skall välja kläder för utklädning. Pumpor skall skäras till lyktor och pumpafrön skall rostas. Pumpamuffins har jag redan bakat i omgångar och de är verkligen goda, annat kan inte påstås.

Både stort och smått pynt säljs i affärerna och idag när jag befann mig i en sådan fick jag några bra bilder. Eller vad sägs om dessa….?

En uppblåsbar port. Möjligen till en otäck och mörk gravgård är det tänkt…?
Ett skelett tryckt på upplysta pumpor gjorda i plast…? Nej tack. Tänk så mycket utsläpp och plast vi skulle spara på om vi inte bad Kina tillverka dylika grejer…. !

Såadna hiskeliga historier finns inte hos oss. Vid har en liten lykta som vi nog skall hänga i fönstret och så köpte jag faktiskt trevliga orange lampor, typ julbelysning som jag skall hänga upp om ngn vecka. Så där lite nordiskt som att lagom är bäst…. 😉

8 kommentarer

 1. Jag är inte heller någon som gillar Halloween. Tycker nästan allt är hemskt och äckligt 😫. Men pumpasoppa är gott och den lagar jag väldigt ofta i oktober 😋.

  Gillad av 1 person

  1. Oj! Den hade jag helt glömt bort! Pumpasoppan!
   Den är god! Lite mycket jobb bara med skall absolut söka upp mitt recept och inhandla ingredienser! Tack för den påminnelsen! 😀 🎃

   Gilla

 2. Jag är väl inte så där jätteroad av Halloween men den irländska traditionen är definitivt här för att stanna. I Sverige har det blivit väldigt stor på ganska så kort tid och det är definitivt en dag som tilltalar barn och ungdomar. Själv skulle jag inte drömma om att klä ut mig utan fokuserar i stället på allhelgonahelgen som infaller samtidigt. Vi brukar ha lite godis hemma om i fall att men på grund av pandemin har det varit lugnt ett par år. Det jag har svårt för är att många inte håller koll på att det är en dag utan det kan vara ett springande hela veckan. Dock är det nog bara att inse att helgen är här för att stanna!

  Gillad av 1 person

  1. Alla helgons dag uppmärksammas knappt här hos oss, förutom i kyrkorna då. Ofta faller ju den helgen alldeles nära Halloween jo.Har förstått att Halloween fort blivit populärt i Sverige. Tror att den är på väg till Finland också, men har inte riktigt ännu lyckats få ordentligt fotfäste där. Gissar det kommer….

   Gilla

 3. Roligt med lite ljus och lyktor i kvällsmörkret.
  Jag kan heller inte förstå att vuxet folk gillar att skrämma barn, det gör lite överstyr.
  Men för barnen är det säkert skoj att gå utklädda och få godis.. lite som påskhäxorna gör här på påsk.

  Gillad av 1 person

 4. Verkligen här för att stanna även om många retar sig på det och kallar den för ”alltför amerikansk” så irländsk den är 🙂 Säg den sed som är alltigenom svensk? Den eviga förvirringen av datum för detta är det mest enerverande tycker jag. För det är ingen ordning på springet. Knappast någon kommer att komma den rätta dan, eftersom det är en måndag. Därför kommer det att härjas både helgen före och efter. Både fredag och lördag troligen. Helgen efter är allhelgona och den kunde få vara spökbefriad tycker jag. Annars är det lite kul och jag brukar göra små ”servettspöken” med godis i. (virar in några godisar mitt i en vit servett och knyter tätt om så det kan fladdra i särken nedanför knytet. Målar ett spökigt ansikte på. Serverar dem ur en pumpahink. Får väl ha hinken redo båda helgerna eller envist bara på måndagen 😀 Jag karvar gärna en pumpa till trappan om jag hinner också. Annars blir det keramikpumpan. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Härligt med dessa spöken!
   Jag gör likadana, men inget godis i min servett, bara en ihop skrynklad till servett som ’fyllning’.
   Ok. Där har vi åtminstone det lättare med 1 dag. Den 31.10! Varje år. Punkt och slut! 😂
   Månne de ännu firar Halloween på Irland?
   Gissar nog Lillasyster vill skära en lykta så det blir nog att inhandla pumpa.
   Godis är köpt. En jättelik påse à la amerikansk storlek med över 300 st godisar i. Vi har många barn runtomkring i granngårdarna.
   Happy Halloween! ( så småningom….) 🎃

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.