Det här är ditt land sista delen, summa summarum

Publicerad av

Ni vet den där duktiga TV journalisten Carina Bergfeldt och hennes amerikanska bror Jeff och serien som spelades in i somras då han vistades i Sverige med sin lilla familj. Jag började se serien för några dagar sedan och nu har sista avsnittet släppts på SVT Play.

Idag över lunchen hemma vid köksbordet såg jag sista delen och och jag måste säga att jag tyckte bäst om detta avsnitt. Jeff, the man himself, verkade inte fullt så högljudd, bullrig och amerikansk och Carina medgav direkt hon också att Sverige inte heller är perfekt.

Alla länder kommer ju med steretyper och som jag skrev i mitt förra inlägg är Jeff ( även för mig) en väldigt stereotypisk amerikan.

I det sista avsnittet pratar han bland annat om att var och varannan amerikan sover med skjutvapen laddade under huvudkudden, typ. Detta stämmer INTE kan jag dock påpeka, MEN han har rätt i det att många stater har lagar som skyddar en skytt om hen skjuter på en inkräktare och inkräktare skadas eller till och med dör.

Dock måste man också ta i beaktande vad Jeff sysslar med, hans utbildning och hans perspektiv. Som anställd inom USAs armé är det ju helt självklart att han är förespråkare för skjutvapen ( vilket i detta landet är en enormt het debatt med allt onödigt och tragiskt våld som sker i skolorna. Nu senast i Michigan…).

Och varför är mina landsmän ( jo, jag är numera medborgare) så måna om att skydda sig med skjutvapen då? Jaaa…. en del av den förklaringen ligger nog i USAs grundlag där det bland annat står att alla har rätt till att bära vapen och försvara sig själva. Knäpp lag kan man tycka, men USAs grundlag tar oss ända tillbaka till 1787 då den skrevs av landets grundare som frigjorde sig från England. Fast detta hör ju egentligen inte hit. Det var ju TV dokumentären jag skulle diskutera…..

I det sista avsnittet visar Carina Jeff olika möjligheter att bo i Sverige och de åker runt till olika delar i landet och städer. Jeff var inte det minsta intresserad av Sveriges första ‘gated community’ som håller på att planeras och jag tyckte han hade så bra svar då Carina frågade honom varför:

If I am going to move to Sweden I don’t want to live like an American!

Dessa sk ‘gated communities’ har vi inte här i norr där vi bor. De är vanligare i södra USA, tex i Florida.

Färden fortsatte till andra bostäder som Jeff och hans familj kunde tänkas vara intresserade av baserat på hans amerikanska lön. Till slut hittade de en och Jeff och hans hustru försöker bestämma sig om de faktiskt skall flytta till Sverige eller inte…. Naturligtivs kommer jag inte att avslöja hur det går…..

Allemansrätten är ngt som också diskuteras och Carina tar honom till den fantastiskt vackra Höga Kusten. Att Jeff sedan pratar om att denna rätt inte existerar i USA är helt rätt, men att bomber och granater skulle ligga utspridda i naturen, är lite väl överdrivet! Man får helt enkelt inte traska omkring hur som helst och trampa omkring på folks tomter går absolut inte! Men det gör man väl inte riktigt hur som helst, var som helst i Skandinavien heller eller….?

Summa summarum tyckte jag nog bäst om detta avsnitt. Kanske för att jag hade vant mig med Jeff och hur han liksom utmärker sig som amerikan i Sverige. Han är högljudd och bullrig, men å andra sidan, om han betedde sig som en svensk skulle ju det vara helt fel också. Han verkar väldigt trevlig och naturligtvis besitter han det typiska amerikanska självförtroendet. I armén, är detta självförtroende helt enkelt ett måste.

För mig var det med personligt intresse som jag såg på denna serie. Jag kan se mig själv från alla håll och kanter. En del av mig är numera amerikan, en del av mig är fortfarande finlandssvensk. Jag tänker på amerikanska, men jag tänker också på finlandssvenska. Diskussioner med kompisar hemma kan ibland bli en aning hetlevrade eftersom jag ser saker och ting från två olika håll. Man präglas av tankar, åsikter och kulturen där man bor. Konstigt skulle det väl vara annars, eller hur?

Serien rekommenderar jag varmt. Försök se på den ur alla vinklar även om den enda erfarenhet av USA som du kanske besitter är den stereotypiska. USA är inte perfekt, långt ifrån. Sverige är inte heller perfekt eller ngt annat land i världen för den delen heller. Alla länder har bättre sidor och sämre sidor. Det är väl det som är så berikande…? Egentligen!

2 kommentarer

    1. USA har sina skjutvapen medan Finland har sina knivar brukar jag tänka. Jag skrev också ett inlägg om de första avsnitten av denna serie om du vill bläddra bakåt och läsa…. 😀

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.