Det går långsamt fram, men det går ändå fram….

Publicerad av

… detta med trottoarer och cykelvägar alltså. Hemma i Jakobstad som barn cyklade och gick vi på cykelvägar till och från skolan. Inget märkvärdigt alls med den saken tyckte vi.

Här i detta stora landet i väster bilas det. Överallt. Åtminstone här där vi bor och jag tror det är mera normen än undantaget. Det amerikanska samhället är helt enkelt uppbyggt kring bilen. Trottoarer och cykelvägar var sällsynta när jag först flyttade till USA, men se nu börjar de minsann dyka upp här i Förorterna. Verkligen trevligt!

Det är så klart svårt att göra utrymme för nya trottoarer i äldre förorter, men vår är bra mycket nyare än den Förort vi först bodde i och i området där vi bor byggdes trottoarer allteftersom hemmen byggdes.

Igår, söndag, tog jag en paus från den vanliga Peloton träningen och gick på en promenad istället. Det blev nästan 5 km i det härliga solskenet. Dessutom hade den galna kölden äntligen, efter två veckor, gett med sig och det var endast ngn minusgrad.

Hunden Lilly gjorde mig sällskap och hon är den äldre av våra två hundar. Tolv år fyllda i november. Då hon är med låter jag henne bestämma takten. Är man gammal hunddam så är man!

Vi traskade på i det vackra vädret och kom så pass långt att vi fick ta oss en titt på den alldeles nybyggda tunneln för fotgängare som byggts i en stor korsning ngn kilometer från vårt hem.

Riktigt snyggt blev det och tunneln syns inte från vägen ovan. Bilarna syns dock underifrån som ni ser. Lilly och jag gick under vägen och kom upp på andra sidan och traskade den kilometer ungefär som fanns kvar av vår promenad.

Då vi kom hem blev det att duscha både tassar och ben på Lilly, för hon hade blivit rejält smutsig. Efter en godisbit vilade hon sedan en bra stund på golvet med utsträckta ben. Hon var helt klart trött efter promenaden och tröttheten märktes också en bra stund innan vi var hemma, för farten saktades ner. Hem kom vi ändå och även om hon gick långsammare, var svansen ändå lika högt i vädret. Vet inte riktigt vem som var nöjdare med söndagens promenad, hunden eller matte…?

8 kommentarer

 1. Härligt att promenera i så fint vinterväder!! Jag är den enda som älskar att ta en promenad i vår familj så jag går ofta ensam eller med en kompis. Ha en trevlig dag!

  Gillad av 1 person

  1. Det är ju lite synd…. Att du är den enda som tycker om promenader i din familj. Samtidigt kan det ju vara väldigt kul att promenera med kompis! 😀 God fortsättning på tisdagen!

   Gilla

 2. Vissa saker tar man så förgivet. Roligt att de utvecklar cykelvägarna hos er också.
  Jag var också igår kväll ut på en 6 km promenad, så skönt med frisk luft.

  Gillad av 1 person

  1. Det är så mycket som vi tar för givet, eller hur?
   De cykelvägar som numera allt mera kommer här hos oss är dessutom flitigt använda, så det är bra de byggs! 😀

   Gilla

 3. Kanske var ni lika nöjda båda två!
  Här i Sverige satsas det väldigt mycket på cykelbanor och framförallt ska skolvägen vara säker. Bra tycker jag för det finns ingen anledning att köra bil till allt. Något säger mig att problem med övervikt är större i USA än här men det finns säkert många förklaringar. Jag tycker i alla fall det är bra med den svenska skolmaten som är både nyttig och håller hög kvalitet.

  Önskar en fin tisdag!

  Gillad av 1 person

  1. En säker skolväg borde vara a och o när barnen själva tar sig till skolan. Här i USA används ju den berömda gula skolbussen, så de flesta barn åker till skolan.
   Övervikten i USA är ett stereotypiskt känt fenomen. Visst beror en del av den på bilandet, men utbudet skräpmat i matbutiken hjälper inte heller. Plus att skräpmaten ofta är förmånligare att inhandla än frukt och grönsaker.
   Det där med samhällsklass spelar också in förstås. Mera övervikt och sämre levnadsvanor går hand i hand med i vilken ekonomi familjen råkar ha. Helt fel det med.
   Kanske jag rentav borde skriva ett inlägg om detta landsomfattande problem…?🤔

   Gilla

  1. Det finns en hel del cyklister inne i Minneapolis faktiskt, men vi bor ju utanför, där avstånden är större. Säkerheten blir bättre och bättre eftersom cykelbanor blir vanligare, vilket är mycket bra. Däremot är vi inte på långt när så bra på trottoarer och cykelbanor som Norden är! Dock går det framåt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.