Snudd på Knut ju…!

Publicerad av

Aldrig att vi har julen kvar så långe som vi har denna gång! Tjugondag Knut finns egentligen inte i USA, utan det är vanligt att julen kastas ut/städas bort under nyårshelgen. Detta är också det normala hos oss, men eftersom vi var på resa den första veckan i januari i år, blev det inget av den bortstädningen.

Denna eftermiddag tillbringas istället i städandet tecken och julen skall åter packas ner i lådor och förvaras där till december. Lite vemodigt och trist kan det kännas, advent är ju trots allt endast en månad lång med julen som kulminerande. Samtidigt känns det också skönt att åter få bort allt det extra.

Bäst att jag sätter bort detta knappandes och fortsätter med plockandet och städningen så att det blir klart. Trots konstgran finns det minsann en del barr och annat skräp under granen, så visst blir det att ta en sväng med dammsugaren också.

När kastar du ut julen? Väntar du till Knut eller sker det månne före eller kanske en del dagar efter…? Eller gör du som vissa gör här hos oss? Behåller grannen och klär om den till följande högtid, som tex Alla Hjärtans dag den 14.2?

Tyck gärna till!

Snart klar att plocka isär och läggas i låda igen…. Tillbaka under trapporna där förvaringen sker under resten av året….

14 kommentarer

 1. Vi har också en konstgran och den fick åka tillbaka till källaren fram till december 😊 redan den 2 januari. Jag är ganska tidig med att pynta men sakerna tar jag också bort strax efter nyår. Det stämmer – äldre barn, mindre julpynt 😉.

  Gillad av 1 person

 2. Jag har ingen gran, bor ensam i en liten stuga. Adventsljusstaken, Nykarlebystjärnan, alla änglar och tomtar plockades bort dan efter trettondagen. Utebelysningen får vara kvar ett tag men är bara på några timmar/kväll.

  Gillad av 1 person

  1. Utebelysningen är mysig. Jag hade tänkt ha kvar vår ett tag till, men kommunicerade inte detta med Maken och han plockade bort allt. Nåja. Det var helt ok det med.
   Tack för kommentaren! Roligt att läsa hur andra gör. 😊

   Gilla

 3. Vi tar oftast in granen först den 23. december så jag hinner aldrig bli led den innan den ska ut igen. Det känns alltid lite vemodigt den dagen som man kastar ut den och det blir ju så mörkt i vardagsrummet, men redan nästa dag brukar det kännas ganska fräscht att ha fått bort julpynytet också. 😊 När det sker hos oss beror på när kommunen hämtar upp granarna. I Oslo kan man nämligen sätta granen ut på angivna platser så blir de plockade upp av kommunen på vissa tidspunkter. Det här sker typiskt nångång mellan 5-10. januari.

  Gillad av 1 person

  1. Liknande här om man har äkta gran. Det är inte kommunen som hämtar upp granarna, utan de olika skräp företagen man har anlitat för sin avfallshantering. Granarna malas sedan ner till täckbark som används i trädgården.
   Konstgranen däremot förvaras i låda… mysigare med riktig gran, men rätt behändigt ändå med konstgran. För-och nackdelar med allt.
   Tack för din kommentar! 😊

   Gilla

 4. Trettondagen, är väl tretton dagar efter jul, den 6:e januari.
  Men Knut har namnsdag den 13 januari och då är det tjugondag Knut.
  När julen ska kastas ut råder väl delade uppgifter om – jag tror det är den 13 januari 🙂 Hos oss. Jag kollar på grannarna genom fönstret, när de hivar ut julgranen. Då tar jag ner min adventsstake, tror det blir den 13:e!

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror nog man får kasta ut julen precis när man vill, men jag vill minnas att som barn var det Tjugondag Knut. Just på Knuts namnsdag och 20 dagar efter julen. Trettondagen är ju egentligen dagen som man kommer ihåg de vise männen som besökte Jesusbarnet i krubban.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.