Tankar en söndagskväll…

Publicerad av

Fotot  ovan tog jag föra helgen då det var väldigt kallt, men också väldigt soligt ute. Det märks redan nu att solen står högre på himlen, inte mycket, men ändå lite för den värmer en aningens aning då den står som högst.

Denna söndag började som vanligt med gudstjänstbesök och predikan var otroligt bra. Jag har ofta undrat varför dagens predikningar är så mycket mera relevanta än vad de verkade vara då jag som tonåring besökte kyrkan? Kan det ha att göra med att jag numera är vuxen med eget äktenskap och barn eller är det att prästerna har förstått att predikningar behöver vara relevanta och handla om dagens liv istället för högtravande bibelspråk?

Dagens predikning handlade bl.a om stress och hur viktig denna  stress faktiskt  är. Inte för mycket stress skall kännas av, men inte heller för litet, för då kan motivationen saknas och inget blir gjort. Prästen pratade också om hur viktigt det är att hela vilodagen och ta en paus från alla aktiviteter och bara njuta av att inget göra. Läsa  Bibeln, läsa en bra bok, gå ut på en promenad eller ngt annat som kan vara lugnt och avkopplande just för dig.

För fyra år sedan bytte vi kyrka. Som bekant är kyrka  och stat separerade i USA och egentligen är alla fristående  kyrkor eller frikyrkor som det heter hemma. Vi hade hört till en evangelisk-luthersk kyrka i många år, men det blev hel massa rabalder då en ny präst anställdes i denna kyrka och denna nya präst hade sina olika åsikter. Om man som församlingsmedlem hade andra åsikter visade han helt enkelt församlingsmedlemmar  på porten och likadant med oss.

Vi stannade dock  tills Dottern hade blivit konfirmerad och efter det sökte vi oss till en annan kyrka. Som kristen är det viktigt för mig att barnen fick gå i kyrkan och söndagsskolan regelbundet. Ingen religionsundervisning existerar förstås i skolorna heller, vilket gjorde detta ännu viktigare. Skulle de sedan som vuxna välja att gå ur kyrkan, är det en annan sak och deras val, men åtminstone har de vuxit upp i församlingen och vet vad Kristan tron innebär.

Vi hittade en ny kyrka efter att goda kompisar från vår gamla kyrka  bad oss komma och besöka samma kyrka som de hade börjat gå till. Vi kände  oss genast hemma och välkomna och har gått till denna kyrka nu i snart fyra år. Denna kyrka  är en metodistkyrka, men inte samma metodistkyrka som Maken växte upp i. Metodisterna och luteranerna har väldigt mycket gemensamt, så steget emellan dem är väldigt litet.

Det som är lite intressant med metodistkyrkan är att det är en världsomfattande kyrka. Hela kyrkan hör ihop  under ett och samma tak så att säga. Detta var den brittiske grundaren Johns Wesleys ide för några hundra år sedan, men nu verkar det som att hela denna idé kommer att splittras i vår då en stor konferens kommer att hållas här i Minneapolis. Och vilken fråga kommer denna stora kyrka att splittras över? Jo, samma heta fråga som debatteras överallt nuförtiden och som väcker starka känslor hos många, nämligen frågan om vem som som får älska vem? Vad står det i Bibeln om homosexualitet? Får samkönade  äktenskap existera etc, etc.

Själv tycker jag den här frågan är lite väl onödig för jag tycker det hela är så himla självklart. Det är klart att vem som helst får älska vem som helst! Det är väl inte människans rätt att döma vad som är rätt och/eller fel eller? Det är ju helt självklart att samkönade äktenskap skall få finnas, Minnesotas lag tillåter vem som helst att gifta sig med vem som helst, men inom metodistkyrkans väggar får de inte gifta sig… ännu. Om kyrkan splittras i sommar lär det bli ändring på detta och om förslaget går igenom, kommer vissa metodistkyrkor att tillåta samkönade vigslar  och andra inte.

Vi är bara människor, ändå tycker vi om att göra så mycket invecklat, som faktiskt inte alls behöver vara så tillkrånglat!

Efter dessa djupa  tankar kallar sänghalmen medan snön vräker ner där ute. Tydligen får vi all snö här i Mellanvästern  i år eftersom jag sett bilder på nätet från snöfattiga hemtrakter runt Jakobstad. Och kom sedan inte och säg att det globala uppvärmningen inte existerar….! Dock får det avhandlas i ett annat inlägg.

God natt härifrån medan ni snart tar er ur sänghalmen där hemma!  😴

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.