Fenomenet Thunberg

Publicerad av

Ja, hon anlände i New York City idag, svenska tonåringen Greta  Thunberg efter sin två veckor långa seglats över Potten. Jodå, visst har vi hört om henne här på andra sidan Potten också och jag måste säga att jag tycker att hennes mål och  hennes energi är fantastiska och beundransvärda!

När jag först hörde om henne och hennes  skolstrejk för klimatet var jag minst sagt skeptisk och undrade om det var så klokt av föräldrarna hennes att låta henne skolka. Fast, nu, endast ett år senare  är jag märkbart imponerad av henne. Hon är inte rädd för folks åsikter eller vem hon pratar med. Hon tar tjuren vid hornen och får igång en mycket viktig debatt! Och ännu mera angeläget är detta ämne nu när det brinner så fruktansvärt  i världens lungor, Amazonas!

Och hon lever som hon lär. Hon flög inte över Potten, hon tog segelbåt! Alltså, tänk vad många timmar jag spenderat över Atlanten i ett plan de senaste tjugo plus åren. Tänk vad mycket längre den resan skulle ta i en segelbåt! Och tänkt vad mycket mindre utsläpp jag skulle ha bidragit med…. Samtidigt tycker jag inte att det är så klokt att börja segla över Potten heller, men jag tycker det är beundransvärt att Greta Thunberg  försöker leva som hon lär.

Jag vet inte om pamparna till politiker i detta stora land kommer att lyssna på henne. Åtminstone de som som sitter på sina höga hästar och poster i DC, men det det finns ju en hel drös med andra som gärna lyssnar, håller med och vill kämpa för att vår jord skall överleva oss nedskräpande människor.

Som Dottern skrivit i sin blogg, The Revival of Eden ( therevivalofeden.com) så lär vi skall ha endast TOLV år kvar att rädda vår värld från att bli alldeles för varm! Att helt enkelt  försöka hejda denna globala värme som redan omtalades på 1980 talet då jag gick i skolan. Då diskuterades mest sura regn över Mellaneuropa, men också växthuseffekten. Dock lät det som om denna  nya,mystiska effekt var långt in i framtiden…. och nu står vi här med smältande isberg, våtare och kallare vårar, heta somrar på alla möjliga ställen i världen och långa, mycket varmare höstar. Växthuseffekten är ett faktum, vare sig politikerna i DC godkänner detta eller inte!

Hela mänskligheten måste ta i det här och det är helt fantastiskt att en svenska 16 åring är en av dem som står spetsen! Tycker ni inte?

Till och med levande ljus bidrar med sina små, vackra lågor till växthuseffekten. På en mycket minimal skala, men visst släpps det ut koldioxid härifrån med…

8 kommentarer

 1. Vi har följt hennes resa sporadiskt och visst är hon engagerad. Men jag håller med om att det kanske inte är så klokt att resa över det stora vida havet. Det skrevs på nätet om att en del av besättningen som skall åka med segelbåten tillbaks så flyger först över till USA, det låter ju inte riktigt ok ifall det stämmer.. Men Greta jobbar för en viktig sak och många har börjat tänka lite annorlunda pga henne, bra så!

  Gillad av 1 person

  1. Jo det är ju inte praktiskt möjligt att segla över Potten, så det förvånar mig inte alls om en del flög. Jag har heller inte sett ngt om hur hon tar sig hem efter klimatkonferensen….. Och hur tog hon sig från Sverige till England?
   Dock tycker jag att hon verkligen får folk att diskutera och får upp ögonen för hennes viktiga fråga. Nu är ju ofta amerikanerna så insnöade, så många av dem förstår sig säkert inte på henne och vad hon står för- men ändå.
   Duktigt jobbat tycker jag! Hade jag vågat eller ens förstått mig på ngt sådant vid hennes ålder? Knappast! 🤔😉

   Gilla

 2. Hon är fantastisk! Ett sånt engagemang och mod. Skolstrejkat har hon gjort på fredagarna och däremellan läst sig till toppbetttyg. Nu tar hon ett sabbatsår. Greta reste med tåg till England och har ännu inte bestämt hur hon ska ta sig hem från USA. Hon säger själv att hon är priviligierad som fick möjligheten att åka i en segelbåt över och tackade ja till erbjudandet för att kunna stå fast vid sitt beslut att inte flyga. Sen tror jag inte hennes mening är att vi ska återgå till segelfartyg men tänka över flygandet och allat annat lite. Och nog får hon oss att tänka allt. Följ henne på FB, hon är aktiv där. Tyvärr får hon utstå ett alldeles oresonligt hat men står stadigt ändå.

  Gillad av 1 person

  1. Men jaaa! Jag måste absolut följa henne på FB! Varför tänkte jag inte på det?!
   Och vad bra med mera info! Tack!
   Hon är verkligen en ung, modig flicka som engagerar sig och får oss att alla att tänka till! Bravo!! Mera sådant! 😃😃😃

   Gilla

 3. Jag beundrar också Greta. Hon har inte haft det lätt, antar jag – men nu är hon den hon är och står för det hon tror på.
  Många hånar henne… men det säger ju bara sanningen om dem som hånar, – hånet säger inget om Greta.

  Gilla

  1. Absolut! De som hånar burkar ju sällan ha några bättre förslag och ideer själva… Greta är modig vid så unga år.Hon kanske inte har mycket livserfarenhet ännu, men se på oss alla med den. Hur många av oss vågar stå på sig själva och kämpa för det de tror på och få över en miljon följare på Facebook till exempel? Helt klart en duktig förespråkare för vår Moder Jord, som helt enkelt behöver all den hjälp hon kan på vid det här laget! Heja Greta!!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.