Lite av varje torsdag….

Publicerad av

Jag hann till affären och handlade lite innan det var dags för 6 månaders kollen i tandläkarstolen. Var sjätte månad är det dags. Röntgenbilder tas ungefär varannan gång och eftersom dessa bilder togs i september, behövde de inte tas denna gång. Det är filmerna med bitvingarna jag har så svårt med… De är stora och klumpiga i munnen och jag vill bara spotta ut dem igen. Men som sagt, de behövdes inte göras denna gång, utan det var en helt vanlig timme i stolen med kontroll och putsning som gällde.

Inget att åtgärda heller, vilket faktiskt är det normala för mig. Bra med regelbundna kontroller dock. En god väninnas make fick nyligen reda på att han har cancer i munnen . Detta uppdagades under tandläkarbesök, så visst är det bra att gå på regelbundna kontroller.

På seneftermiddagen/kvällen var det min tur att köra in till Minneapolis och lektionen i harpa för Lillasyster. Det tog sin lilla tid eftersom vi körde mitt under den värsta rusningen, men eftersom vi hade reserverat bra med tid, kom vi också fram i tid, trots tillfällig stockning här och där längs vägen. Vädret var i alla fall soligt och motorvägarna torra och bara, så det gjorde ju också att trafiken, trots allt rörde sig smidigare.

Medan Lillasyster övade satt jag ute i aulan och väntande. Naturligtivs hade jag med en ny stickning som jag påbörjade. En halsduk, som verkar vara väldigt enkel. Dock är mönstret inte särkilt välskrivet, så det blir lite ändringar här och där….

En trevlig torsdag är i alla fall snart till ända och så kommer fredagen och så småningom helgen åter emot….

8 kommentarer

 1. Det är bra att ha koll så sina tänder. Jag var nyligen och måste dit en gång till, en uppnött plomb skall fixas. Plomber har jag så det räcker av , tyvärr.. Därav min tandläkarskräck också. Redan att sätta sig i stolen är tillräckligt spännande. 😳
  Här fortsätter vi med sportlov och ledigt någon dag till.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror att det är många som har eller har haft tandläkarskräck. Jag har aldrig haft skräck för tandläkaren för egen skull. Däremot obehag för tandställningar och annat som barnen råkat ut för. Själv hade jag aldrig ngn tandställning.
   Jag har haft otroligt tur med tänderna hittills och har endast 2 plomber. Min tandsköterska berättade en gång att oftast har det mera att göra med bakteriefloran i munnen än hur mycket/litet man borstar! Tydligen varierar allas bakterieflora en aning….
   Hoppas fixandet av plomben går smärtfritt! Jag har en spricka i en kindtand, men hittills behöver inget åtgärdas… så småningom så…

   Gilla

 2. Va bra att ni har så regelbundna kontroller med tänder hos er. Här är det köer överallt och de har förseningar med alla årskontoller.
  Jag är en sån får vara glad om jag slipper därifrån met det mer ovanliga , det var inget att reparera eller åtgärda denna gång. Hoppas det går bra med väninnans make . Hemskt att den sjukdomen snirklar sig in överallt . Så smidogt att att ha sticksöömi med i marthaslungo , bara att ta fram när tillfälle bjuds 🌞Jag skulle nog telefonsurfa eller höra på någon bok under min väntan….

  Gillad av 1 person

  1. Jo men se det vägrar jag göra då jag väntar…. Sitta och stirra på mobilen! Det gör ju ALLA!
   Alltså stickar eller läser jag!
   All vård är ju privat i USA. Lyxen med detta är att få köer bildas. Nackdelen är naturligtvis att inte alla har råd med försäkring eller möjlighet att komma till vården…. All förebyggande vård täcks av försäkringen, men så fort ngt behöver åtgärdas kostar det skjortan….
   Bra att du undslapp lätt vid tandläkaren denna gång. Du har ju nog minsann haft otur med tänderna!
   Det finns ju så många olika slags cancer, så den slipper vi inte i första taget….

   Gilla

 3. Så skönt att allt såg bra ut hos tandläkaren. I Sverige är tandvården otroligt dyr och så pass att det börjar bli en klassfråga vilket är illa. Den borde så klart omfattas av den allmänna sjuk försäkringen.

  Lycka till med nya halsduken och hoppas att du får rätsida på mönstret.

  Trevlig fredag!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Tror jag gjort bra ändringar till mönstret. Återstår ju att se….
   Ngn allmän sjukvård finns ju inte i USA. All vård är privat så det handlar minsann om en klassfråga hos oss. Har man råd med sjukförsäkring är vården mycket bra. Om inte får man betala själv för vården och den kostar en bra slant….
   Sjukförsäkringen täcker sgs all förebyggande vård, men så fort ngt behöver åtgärdas kostar det skjortan.
   Alla system har för- och nackdelar, men visst är det alltid de mindre bemedlade som drabbas, som alltid. Tyvärr.
   Trevlig fortsättning på fredagen till dig med!

   Gillad av 1 person

   1. Visst är det mindre bemedlade som drabbas därför är det ett fel på den svenska modellen. Även tandvården borde ingå likt sjukvården där alla betalar ett par hundra för ett läkarbesök. I värsta fall får man kanske höja skatten eller se över hur andra bidrag fördelas. Jag har inte lösningen men den dyra tandvården slår hårt mot många och det innebär att man avstår.

    Att det är en klassfråga hos er förstår jag mer än väl för då gäller det både tandvård och sjukvård.

    Gillad av 1 person

   2. Systemet här i USA har verkligen sina brister och kan nog inte riktigt jämföras med det system som existerar i Sverige och Finland.
    Kulturen här är så annorlunda också. Så mycket mera betoning på individen istället för det gemensamma målet och samhället. Sjuk-och tandvården i USA behöver absolut en rejäl förändring, men problemet är av gigantiska mått i min syn. Obama fick en bra början med ’Obama Care’ men det tog ju Idiot Trumpen bort….

    Åtminstone har de enskilda staterna stor självständighet, så om förändring sker till det bättre/sämre i en delstat, behöver det inte innebära förändring i alla.
    Eftersom många amerikaner är ’rädda’ för socialismen och drar den över samma kam som kommunismen är det nog långt till ngt liknande system inom vården som brukas i åtminstone Finland och säkerligen Sverige också.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.