Smått äventyrligt en helt vanlig fredag i januari

Publicerad av

Det skulle äntligen bli färd till stugan i norra Wisconsin. Maken har varit på besök flera ggr sedan i somras, men den senaste gång jag kommit var i början på september. Denna helg skulle det då bli av.

Det var tänkt att vi skulle åka då Maken var klar på jobbet på eftermiddagen. Han kom hem, vi lade det vi behövde ta med oss i bilen och satte kurs genom Tvillingstäderna och österut.

Vi hade kört en och en halv timme ungefär när vi upptäckte att vi hade väldigt lite energi kvar i Teslan! Detta var mycket märkligt eftersom vi, enligt bilens kalkyleringar, hade tillräckligt med energi när vi startade hemifrån. Det är visserligen vinter och då går det mera energi och uppe i urskogen finns det ännu få ställen att ladda.

Jaha… Vi var lite mitt ute i urskogen när detta upptäcktes och efter en snabb förhandling och uppsökande efter laddnigsstationer, kom vi fram till att det var bäst att köra tillbaka en halvtimme. Om alla beräkningar gick rätt och vi inte använde för mycket energi, skulle vi ha några procent el kvar vid framkomst av laddaren.

Vi svängde om och körde tillbaka. Fortsatte först i samma riktning vi kommit, men när vi väl nådde motorvägen och hade endast 9% kvar på batteriet, svängde vi norrut. Vi hade fortfarande 27 km att köra innan vi var framme vid laddningsstationen.

Jag höll blicken borta från bilden av batteriet medan Maken körde. Ville inte riktigt veta om vi skulle nå ända fram eller inte… Möjligen skulle det bli att ringa bogserbil och ha den att skjutsa oss fram de sista kilometrarna till laddningsstationen…..

Enlige bilen skulle vi ha 5% kvar på batteriet då vi kom fram. Då vi svängde av motorvägen hade vi 4%…. Fram kom vi och det var verkligen en lättnad när Maken lade i kontakten och batteriet började laddas igen.

Framkomna till laddningsstationen. och endast 4% kvar på batteriet….

Har man så lite energi kvar i bilen tar det en stund att ladda, men ändå inte längre än 30 minuter tills vi hade tillräckligt med energi igen att ta oss fram till stugan. Restaurangen vi hade tänkt besöka på vägen upp skulle hinna stänga innan vi hann fram dit, så det blev ett annat val. Till den nyvalda restaurangen kom vi fram vid 19.30. Tack vare liten medhavd matsäck i bilen var vi i alla fall inte vrålhungriga. Beställde varsin rätt god hamburgare och kunde sedan fortsätta fram till vår stuga.

Fram kom vi äntligen just före kl.21, runt två och en halv timmar senare än vi hade planerat från början, men nu är vi i alla fall på plats. Det var förstås alldeles mörkt när vi kom fram, men åtminstone varmt och skönt inne i stugan eftersom Maken har ordnat så att han sköta värmen hemifrån Förorten. Innan vi kom in i denna värme dock, måste vi skotta oss fram! Helt otroligt vad mycket snö det har kommit här med! En mycket snörik vinter på alla håll får man konstatera! Vi lyckades få upp bilen på sin vanliga parkeringen trots all snö och imorgon i dagsljus får vi skotta noggrannare.

Vi har drivor utanför stugan och fick skotta en del innan vi ens slapp in!

Trots att julen äv över tog jag fram ljusstaken som vi förvarar här och nu sprider den värme och ljus och ger en trevlig stämning på en ngt äventyrlig kväll.

6 kommentarer

  1. Tack! Det tyckte vi med! Ngn bogserbil ville vi inte ringa. Det blir att skotta grundligare denna förmiddag, för vi har verkligen mycket snö!
   Trevlig helg till er med! ❄️😊

   Gilla

 1. Det var en äventyrlig färd det där men skönt att det löste sig med laddning och annat. Det är ju inte speciellt roligt om bilen stannar mitt i obygden. Hoppas ni får en härlig helg i stugan. Det såg verkligen mysigt ut med den tända ljusstaken.
  Vår yngsta dotter med sambo har en alldeles ny elbil och det är något fel på systemet som varnar för när den måste laddas. Verkstaden har inte än lyckats hitta problemet men de fick köra med den ändå för de ska på skidresa denna vecka. De vet alltså inte hur mycket de kan köra vilket bara det i sig är ett äventyr…

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Det blev minsann ett litet äventyr jo…
   Det blir nog för dottern och sambon att ladda oftare än mera sällan. Det går ju att själv kalkylera ut hur långt man kör på hur många procent. Dock blir det ju en aning knivigare på vintern och i köld eftersom elbatterier inte är lika effektiva i kallare temperaturer. Elbilar är verkligen härliga att köra, men eftersom laddningsstationer ännu inte finns tillgängliga lika ofta som bensinstationer, gäller det att planera. Dock gissar jag nog att de kommer allt mera till glesbygden också.
   Lycka till till dem! Och hoppas de får felet åtgärdat!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.