They make it remarkably hard to get to Jakobstad

Publicerad av

Anmärkte Maken då vi bekvämt satt tillrätta framför datorn och kollade på biljetter på fredag kväll. Biljetter hem till Finland. I sommar. Släkten börjar ha sina vaccinationer ombord och det igen öppnar till möjligheten att resa…. Om vi alltså lyckas ta oss till Jakobstad. Det i sig själv visade sig vara en helt annan femma!

Frustrerad och enerverad ngn halv timme senare hade vi kommit fram till följande:

-Vi kommer lätt till huvudstäderna Stockholm och Helsingfors

-Det finns inga förbindelser norrut som fungerar

-Flygrutten Stockholm-Vasa finns inte längre

-Inga flyg går norrut från Hfors efter vårt plan från USA landat

-Inga tåg går norrut från Hfors efter att vårt plan landat från USA

-Vi kunder ta flyget från Stockholm till Umeå och sedan ta färjan över till Vasa. Tyvärr går färjan före vi landar i Umeå.

-Vi hittade ett flyg som skulle ta oss från Minneapolis till Chicago och sedan vidare över Potten via Paris och sedan till Hfors med en ytterligare förbindelse till Vasa! Fantastiskt!! För den summan av USD 4 000/person! Helt galet när kalaset normalt int ens blir hälften av den summan!

Vi fick ju en del på klart direkt. Inga biljetter bokades. Vår hemresa är tänkt till slutet av juli 2022. Nu hoppas vi att flygrutter läggs till. Annars får vi nog snällt stanna på vår sida om Potten. Ni som läser dessa skriverier och har kontakter med ngn i ledningen hos SAS, Finnair och VR kan kanske fråga varför man så tydligt inte vill ha turister hemma, eller…?

Lillasyster och jag var hemma senaste gång under sommaren 2019. Vi tog flyget direkt till och från Vasa, Mycket behändigt och inte längre möjligt. Tyvärr.

14 kommentarer

 1. Finns inte flygrutten Stockholm-Vasa längre?!? Det visste jag inte ☹️.
  I augusti hade jag bokat en flygresa Düsseldorf-Stockholm för mig och yngre sonen i slutet av februari för att hälsa på min syster. Redan då märkte jag hur lite direktflyg det fanns och hur mycket dyrare det blivit! Svindyrt att flyga en sträcka som i vanliga fall inte kostar skjortan… pga det aktuella Corona läget vet vi för tillfället inte om vi alls kan flyga…

  När vi flyger till Finland brukar vi ofta ta tåget från flygplatsen till Vasa eller Seinäjoki. Kanske ni kan sova en natt på hotell för att ta ett tåg nästa morgon?

  Hoppas ni hittar en lösning!

  Gillad av 1 person

  1. Flygbolagen har ju förstås trissat upp priserna till följd av att ha förlorat så mycket pengar under pandemin.
   Vi skall kolla vidare ang biljetter. Det intressanta var att biljetterna över Potten inte nämnvärt gått upp i priser, men inom Europa verkar de ha gjort det.
   Med tre vaccinationer ombord kan man nog resa. Men man måste ju själv överväga om man vill ev bli exponerad eller inte….
   Lycka till till er ang resandet hemåt/till Sthlm. Intressanta tider vi lever i- verkligen!
   ( pga tidsbrist skulle vi helst ta resan hem på 1 dag istället för 2. Alltså inga övernattningar. Direkt flyg skulle vara allra bäst.)

   Gilla

 2. Roligt att ni är på väg till Finland. Hoppas att det fixar sig på något sätt.
  Tyvärr har jag inga sådana kontakter, men kanske det kommer flera flygningar eller tågförbindelser närmare sommaren. Håller tummarna.

  Gillad av 1 person

 3. Men va sjutton sysslar de med ??? Att ta bort flygtur Vasa-Sthlm ? Det här är ju fullständigt idiotiiskt . De vill vill ha turister men faller på många snören förstår sen barför inte nån vill komma hit. En sånt snöre faller först tillväga sättet att ta sig hit, sen språket . De kunde ochså förstå att med svenskam som är en inkörsport till flera språk är bra att att kunna och ha. Eftersom finland är ett 2 språkiigt land . En rikedom inte belastning . Sen är det säkert fler saker som kunde förbättras . Förstår ochså att man inte lägga ut hur mycket pengar som helst . Nu får vi verkligen hoppas det blir förändring så ni kan koma hejm en sväng

  Gillad av 1 person

  1. Du låter lika arg som jag var! 😂
   Svenskan är inga problem. Engelska behärskar vi också! 😂
   Men att komma ända till lilla Jstad i dagens läge är inte lätt precis!
   Vi avvaktar för tillfället och kollar igen om ngn månad….

   Gilla

   1. Jo det är jag inte bar var.
    Jo jag vet att ni kan svensk nu tänkte jag finländare i allmänhet och många finnar i synnerhet ( de som bestämmer att inte svanska vara obligatorisk längre) ändå är det många finsk språkiga som förstår att fler språk är en rikedom för deras barn och lägger barn i svensk eller språkbad. Många svenskspråkiga som ochså väljer lägga sina i finska skolor . Vilket är lika bra.
    Jag hoppas ni hittar nån lösning på det hela ! Håller tummen

    Gillad av 1 person

   2. Tack! Vi håller tummarna med och kollar åter om ngn månad…. Och det där med att vara två språkligt land är oerhört berikande, men det är ju inte alltid uppskattat av alla medborgare i landet heller.
    Dock har ju nog svenskan en bra ställning i Finland i och med att den har status som officiellt språk. USA har inget officiellt språk, trots att engelska talas mest, men här finns också en hel massa andra språk som kräver sitt eftersom de kan, till följd av att det inte finns ngt officiellt språk. Alla länder har både bra och dåligt…..

    Gilla

 4. Så tråkigt att det inte går att flyga direkt som ni gjorde tidigare men tyvärr har nog många rutter påverkats under pandemin. Om smittan avtar inom kort vilket experterna tror så kommer det kanske fler alternativ.
  Vår son bor ju i Stockholm och flyger ner till Malmö några gånger per år. Före pandemin flög han för 395 kronor men när det var som dyrast kunde det kosta 7000 kronor. Då kvistar man inte hem över en helg… Hoppas det löser sig för er del.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Vi avvaktar och ser…. Månne mera rutter sätts in närmare våren…?
   Och det verkar som om flygen inom Europa trissats upp i pris, medan det fortfarande kostar kring USD 1 000/person att flyga över Potten.
   Vi avvaktar som sagt….

   Gillad av 1 person

   1. Det gör ni rätt i. Jag flög tur och retur till Brasilien för 7795 kronor och det var med bra flygbolag. Så ja, någonting har hänt med priserna i alla fall inom Europa. Förmodligen går de ner till normal nivå igen.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.