Först ut…. Muffins!

Publicerad av

Den härliga vårvärmen har bidragit till att rabarbern skjutit i höjden och denna eftermiddag plockade jag de första stjälkarna. Eller drog dem upp ur marken rättare sagt. Jag valde de större stjälkarna och lät de mindre vara kvar i marken. Det verkar komma en hel del i år, möjligen till följd av den kalla och våta våren?

Som ni ser är det minst sagt dags för den första skörden. Alltså slog jag till!

Medan jag ändå befann mig i närheten av mina kompostlådor gick jag bärsärkargång i dem och vände upp och ned på avfallet. Detta hade jag nog inte gjort sedan senaste sommar, så det var hög tid. Komposten doftade precis som den skall dofta. Jordigt och nästan lantligt. Avfallet förmultnar bra i och trots vår kalla vinter har skräpet sjunkit ned ordentligt i lådan. Jag tog ett uppehåll mellan november och mars med att kompostera ytterligare köksavfall eftersom lådan var så pass full, men nu har avfallet dragit ihop sig snyggt igen i och med de varmare temperaturerna.

Som ni ser syns lite jord som bildats i den undre lagren. Däremot måste jag nog ha Makens hjälp nästa gång jag vänder avfallet så det blir grävt djupare och svängt bättre.

Eftersom vi bor bredvid en damm får vi en massa ogräs i gräsmattan, som tistlar tex. Innan jag gick in med min rabarber skörd rensade jag en bra stund. Maskrosorna lät jag däremot vara och ngn gräsklippning har inte skett ännu heller. Numera rekommenderas det hos oss att man väntar med den första gräsklippningen så länge som möjligt så att äggen som lagts av olika insekter hinner kläckas innan den första klippningen. Pollinerare lär ju gilla maskrosor, så numera låter vi dem växa och vara kvar i gräsmattan också.

Min första rabarberskörd blev till muffins! Jag hade tyvärr inga jordgubbar som också rekommenderades i receptet. Muffinsen blev riktigt goda ändå. Det fanns både baksoda och bakpulver i smeten, så muffinsen blev väldigt luftiga. Skall absolut göra ett nytt försök med jordgubbar och rabarber nästa gång. Däremot låter jag rabarbern växa några dagar igen innan jag åter skördar….

6 kommentarer

 1. Men så fina rabarber du fått och vuxit så det knakat , sen du visade första bilderna . Muffinsen blev säkert ochså helt goda fast inga jordgubbar va i . Så var det recepten , jag borde skriva ner till dig .

  Gillad av 1 person

 2. Grattis till första skörden! Vilket bra alternativ att baka rabarbermuffins . Först trodde jag att du bakade utan muffinsformar men sedan ser jag att det är muffinsplåtar. Vilken höjd du fick på dem! Det har jag aldrig lyckats med. Vad är baksoda?

  Önskar en fin inledning på helgen!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Helgen kom och gick och var hur trevlig som helst. Gissar att ni pratar om bikarbonat i Sverige? I Finland heter det baksoda. Kärt barn… du vet. 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.