Klart som korvspad!

Publicerad av

Ni som följer dessa vardagsskriverier kommer kanske ihåg att Sonen fyllde 18 i januari. Ni kanske också vet att alla ungdomar i detta hem har dubbelt medborgarskap, amerikanskt och finländskt.

Det ni kanske inte visste är att USA är egentligen det enda land i västvärlden ( vad jag vet) som INTE godkänner dubbelt medborgarskap.

För ngt halvår sedan sökte jag upp information ang eventuell militärtjänstgöring för Sonen i Finland. Han är ju ändå medborgare i Finland även om USA inte ser det så. Ingen information hittade jag och jag lät hela ärendet bero….

Idag damp det ned ett stort kuvert adresserat till Sonen i brevlådan. Jag kunde knappt hålla mig tills han kom hem från skolan och och öppnade sin post.

Jodå, precis som jag hade trott handlade det om militärtjänstgöringen och i brevett stod det som jag hade på känn. Eftersom Sonen är bosatt i USA och har inte bott i Finland under hela sitt liv, behöver han inte utföra ngn militärtjänstgöring där. Han FÅR dock om han är intresserad och löjtnanten som signerat brevet hade lämnat sina kontaktuppgifter ifall Sonen var intresserad.

Om han däremot väljer att bosätta sig i Finland före han fyller 30 år, kommer han att behöva rycka in, troligtvis vid Nylands brigad gissar jag. Om han således bosätter sig i Finland efter fyllda 30 behöver han alltså inte göra ngn militärtjänstgöring.

Sonen var onekligen nöjd nu när vi fick svar på tal. Och jag behövde inte ens söka upp information, den bara landade direkt hem i brevlådan. Amerikanerna som är så förtjusta i byråkrati och röd tejp. I Finland fungerar allt detta så oerhört smidigt! Detta stora land där jag bor har minsann ett och annat att lära sig av Finland då det kommer till den punkten. Tack kära hemland för raka rör!

Brevet med välbehövlig information kom hem till Sonen idag.

10 kommentarer

 1. Men det var ju bra, eftersom det gör det enklare för sonen gällande kommande studier.
  Bra att inte själv försöka ta reda på utan att man får direkt svar på allt man funderar.

  Gillad av 1 person

 2. Exakt samma brev fick vår son också i helgen 😃! Är tacksam att han inte måste göra militärtjänsten i dessa oroliga tider! I Tyskland är militärtjänstgöringen frivillig.

  Gillad av 1 person

  1. Likadant är det ju här i USA. Frivillig militär. Många ungdomar drar in i militären i USA som lockar med gratis studier vid sidan om. Man poängterar inte själva armén så mycket, utan högskolan som är så dyr. Militären bekostar denna samtidigt som man då också är i armén/flygvapnet/marinkåren beroende på vad man väljer.
   Både det militära och studierna tar ju längre på det sättet, men samtidigt är det en omväg till att undvika de skyhöga studiekostnaderna.
   Måste säga att jag var imponerad över den upplysande service ang. militären för våra söner. 😀👍🏻🇫🇮

   Gilla

 3. Dom har ju koll på läget i alla fall 🙂
  Sedan en helt annan sak. Uttrycket ”klart som korvspad” reflekterade jag själv över här en dag. Varför säger man så? Spaden är ju sällan helt klar 😂 alltså färdig, ja, men inte genomskinlig, klar – tvärtom, den är simmig.

  Gillad av 1 person

  1. Kanske vi använder uttrycket fel?
   Kanske det borde syftas mera som ironiskt?
   För korvspad är ju allt annat än klart….🤔
   Lite som att idioten i Ryssland har sina mål utstakade i Ukraina klart som korvspad för resten av världen ? 🤔

   Gilla

 4. Bra att veta! Jag har funderat på saken ibland. Tidigare har jag läst att man ska säga upp sitt medborgarskap i tid om man inte är beredd att rycka in i finska armen efter 18. Hoppas att vi får ett likadant brev om ca 1,5 år!

  Gillad av 1 person

  1. Gissar att ni får ett dylikt brev då det gäller. Åtminstone om pojkarna hemma hos dig har dubbelt medborgarskap- vilket jag gissar är fallet.
   Medborgarskapet går automatiskt ’ut’ när våra ungdomar fyller 22 om de inte bor i Finland. Bara att anhålla om förlängning om
   man så vill. 😀 ( via nätet/fd magistraten)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.