Självständighetsdagen=Det stora pepparkaksbaket

Publicerad av

Bor man utomlands innebär den finsländska självstänidghetsdagen naturligtvis ingen ledighet, så undgomarna har skola precis som vanligt imorgon måndagen den 6.12. Alltså måste bakandet gå av stapeln idag på söndagen istället.

Degen rörde jag ihop sent på lördagskvällen och upptäckate förstås att jag inte hade tillräckligt av sirapen som krävdes. Den sirap som påminner mest om den som vi har hemma i Finland ( och Sverige) kallas på engelska ‘dark corn syrup ’. Det finns också en liknande sirap som är ljus och och den lade jag till eftersom jag inte ville bege mig ut i snön som singlade ner till mataffären kl.21.

Ett otippat, tunt lager snö föll på lördagskvällen
Det blev en deg på en och halv liter som fick stå kallt i kylen över natten. ( trots brist på rätt sirap.)

Efter lunchen var intagen och efter att Maken fått sova ut efter nattens pass på jobbet lade vi igång det stora pepparkaksbaket som för mig, sedan barndomen, hör självständighetsdagen till. Dottern måste tyvärr missa detta i år eftersom hon befinner sig på annan ort till följd av studierna.

Istället var Sonen med Flickvän med och det var ju också riktigt roligt.

Bakandet har påbörjats…..
Med tre kvicka och flitgia ungdomar gick det undan i köket!
Klara att gräddas
Naturligtvis behövdes en harpa i pepparkaksdegen tyckte Lillasyster ( eftersom hon spelar) och ritade en! Inte alls dåligt!

En trevlig efermiddagen blev det och nu har vi pepparkakor lagom till självständighetsdagen. Gissar det blir en till sats under Dotterns jullov så att hon också får vara med….

10 kommentarer

  1. Traditioner är viktiga tycker jag och så klart skulle ni baka pepparkakor. Att det blev en dag för tidigt gjorde kanske inte så mycket. Något säger mig dock att de kanske inte räcker fram till jul men då får det bli ett nytt bak. Önskar er en fin självständighetsdag!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.