Stereotypiskt och inte värt nattsuddandet

Publicerad av

Tidigare i sommar ( jo nu när vi åter åtnjuter över 20 grader, och strålande sol, känns det givetvis fortfarande som sommar…) inhandlade jag en bok på rea av den brittiske författaren Jenny Colgan. Vissa av hennes böcker har jag läst och en och annan har jag varit mindre imponerad av.

Senaste natt, kl 00.45 stängde jag den senaste utlästa boken. Kort och gott: den var föga värd sträckläsningen. Dock höll den mitt intresse så pass ändå att jag ville veta hur den slutade. Ingen överraskning där heller.

Jag skall inte avslöja HUR den slutar, bara ATT den slutar…. haha!

Imorse vid matbordet berättade jag följande om boken åt Lillasyster, som aldrig läst den förstås:

-Boken handlar om en stenrik flicka, Sophie vars mamma dör när hon är 11 år. Kvar blir Sophie och hennes pappa, som avgudar sitt enda barn och köper allt hon kan tänkas vilja ha. Sophies pappa gifter om sig efter ngt år som änkling och naturligtvis kommer inte Sophie överens med sin styvmamma…..

Efter denna inledning fyllde Lillasyster i ( utan att ha läst boken alltså):

-Sophies pappa dör helt plötsligt och har inte sparat pengar åt sitt enda barn och hon förlorar allt och sparkas ur sitt hem….?

Jo, men precis så. Sophies liv ändrar helt och hon är utfattig och precis som väntat kan hon inte ens koka te. Hon hittar ett rum i en lägenhet tillsammans med tre andra studerande som hon hyr. Eftersom hon inte har några pengar, blir det för Sophie att städa upp efter dessa manliga studeranden istället för att betala hyra, eller elräkningen, eller för mat osv. Att Sophies bästis sedan barnsben stjäl hennes pojkvän på en fest, är väl inte så konstigt heller och att Sophie sänker sig så lågt att hon låter sig fotograferas halvnaken för en herrtidning för att förtjäna ihop pengar till sitt magra liv och leverne, är heller inga överraskningar.

Boken fortsätter i samma anda. Nu är den läst och hamnar helt enkelt i lådan som åker till loppis om ngn dag här…. Förhoppningvis får ngn annan mera glädje utav denna än vad jag fick!

Mycket synd, för sammanfattningen bakpå boken gav så mycket mera och verkade så lovande… Definitivt inte en av Colgans bättre böcker.

Hade tänkt mig avkopplande strandläsning…. Inte stereotypisk, förutsägbar, nästan tråkig läsning.

4 kommentarer

  1. Ja, den där tiden då jag hade tid att läsa böcker…
    Ska försöka skärpa mig. Läser korta kapitel ur en bok med kristet perspektiv och så hittade jag tillbaka till en annan som har titeln Ett rikt och meningsfullt liv. Karriärstegen, dvs att enbart klättra upp för den, leder inte självmant till lycka. Där finns många klokord.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.