Domen

Publicerad av

‘ I will send in your approval and recommend you for citizenship. Congratulations! ‘

Jaha. Så var det över och så löd domen idag på förmiddagen efter avklarad intervju och prov i samhällskunskap. De första sex frågorna fick jag rätt och de resterande slopades då automatiskt. Den enda frågan som jag faktiskt måste tänka efter  på var:

Who did the US fight in World War 2? 

– Japan.

-Yes,  that is correct. Who else? 

…….

– Oh! Germany and Italy of course! 

Ja, men naturligtvis! Hur kunde man som europé glömma ngt sådant? Fast jag var nervös och det enda jag kunde tänka på då frågan kom var attacken på  den amerikanska militärbasen Pearl Harbor i början av december 1941 och det var ju förstås Japan som anföll USA.

Hela allting, intervju och förhör tog 24 minuter fick jag veta. Mannen ( pojken på ca.30) som intervjuade mig hette Ryan och var supertrevlig och lätt att prata med! Berättade att han jobbat som polis i ett tidigare liv, tröttnat på det och landat detta jobbet istället. Verkade trivas, för jag måste säga att han kunde sin sak. Ville inte att detta skulle vara ngt otäckt, utan satt och småpratade en del först, vilket egentligen var en del av intervjun, men det fick jag veta efteråt. Berömde både Maken och mig för att vi följt lagen och sett till att jag hela tiden varit här lagligt och haft visum ( till först), sedan uppehållstillstånd och nu blir jag snart då medborgare. Det kändes ju bra förstås. Det är massor med människor som vill in i USA, ofta försöker de olagligt, det är en massa pappersarbete och en hel del pengar som skall till för att ansöka om både uppehållstillstånd och medborgarskap. Dock är det ju inte likadant  att komma från Finland, ett rikt land, som det är att komma från ett mycket fattigare land eller ett land där man är på ett eller annat sätt förföljd. Detta påpekade jag åt Ryan och han förstod ju förstås detta. Jag frågade inte hur många personer han intervjuar per dag, men jag kan tänka mig att det är en hel del.

Det känns bra att det gick så snabbt, var så enkelt plus att jag fick en sådan trevlig intervjuare. Nu är det bara att väntas på brev i postlådan som kallar mig till ceremonin där jag svär eden.

Hur känns det att bli amerikansk medborgare då…? Jo, faktiskt, det känns helt OK. Det finns mycket i USA som jag inte tycker om, men det finns en del i Finland som jag inte tycker om heller. Inga länder är perfekta, Dock måste jag säga att jag trivs i Minnesota.  Det är en trevlig, mest demokratisk stat och lite modernare än södra USA. Folk är i allmänhet väldigt öppna och trevliga här, mycket mera än vad vi upplevde på östkusten då vi bodde där.  Alla fyra årstider finns också och de skandinaviska rötterna gör sig påminda ännu i och med att det finns sådant som choklad, knäckebröd, Panda lakrits mm att köpa i välsorterade matbutiker.

Det är i Minnesota jag har mitt liv och min familj, men finländare är och förblir jag med lite amerikansk ‘ krydda’ om man så vill.

USA godkänner inte dubbelt medborgarskap, så i deras ögon blir jag endast amerikansk medborgare, men Finland gör ju det, så mitt finländska medborgarskap behåller jag förstås.

Nästa steg blir att ansöka om amerikanskt pass. Jag har ju mitt finländska, men det kommer inte längre att vara giltigt här på andra sidan Potten förstås. Tack och lov att vår förort har ett alldeles nytt passkontor!

Och slutligen, tusen tack till er kära läsare för alla fina och stöttande kommentarer! De värmer!

Kontorsbyggnaden på 250 Marquette Avenue i Downtown Minneapolis  dit vi åkte för intervjun. Vacker byggnad, inte sant?

 

18 kommentarer

  1. Grattis! Nu får du sätta check på det. Ganska fascinerande att man skall kunna så pass mycket historia, men det är säkert bra för man tvingas att engagera sig för att ens ha en chans till medborgarskap!🌞

    Gilla

    1. Jag tycker att det är riktigt bra att behöva studera samhällskunskap i det land där man vill bo och leva permanent. Jag tycker att alla länder borde införa detta faktiskt, för jag tycker det är viktigt att ha lite baskunskaper i hur landet i fråga styrs. Nu har jag ingen aning om hur det fungerar att bli medborgare i Finland förstås… Många kommenterade hur de trodde att jag skulle veta mera om riksdag och regering än vad många infödda gör och det kan ju hända…. Någon vidare pärs var provet inte, men nu är det i alla fall över och nu är det bara att svära eden kvar… Lär återkomma till detta…. 🤔😀

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.