Curriculum night

Publicerad av

Den varma, nästan heta torsdagskvällen var späckad. Lektion i harpa för Lillasyster, så det bar av för henne  och Maken nästan direkt efter hemkomsten från skolan och efter en snabb smörgås till kvällsmat, medan jag styrde kosan till Lilalsysters nya mellanskola. Lärarna i årskurs 6 ordnade ‘curriculum night’ och jag och en hel massa andra föräldrar infann oss lydigt och punktligt kl.18 för att lyssna på vad som lärs ut på sexan nuförtiden.

Det är hela åtta år sedan jag satte mig ner för en dylik presentation för första gången då Dottern började på sexan, men faktiskt, inte mycket har förändrats. Flickorna råkar ha flera av lärarna gemensamt, trots att skolan är enorm, så det var flera bekanta ansikten som jag fick återse ikväll.

Skolan är bra. Det har vi tyckt med alla barnen. Det satsas på kunskap om mångt och mycket, men också kunskap om eleven i sig själv och en stor betydelse läggs på att alla skall lära sig att kunna umgås socialt och med varandra, vilket naturligtvis är mycket viktigt. Egentligen viktigare än all den där bokkunskapen, för som människor måste vi kunna umgås med varandra.

Mycket vikt läggs på grupparbeten och att jobba gemensamt med olika projekt. Endast fem procent av undervisningen sker numera i föreläsningsstil med läraren vid katedern ( används det ordet egentligen mera? Det låter uråldrigt! Vad säger man nuförtiden?) och eleverna uppradade i snygga rader sittandes i pulpeter och lyssnar och räcker upp händerna då de vet svar till frågor som läraren frågar. Det har har tydligen bevisats att elever lär sig mycket bättre när de faktiskt får jobba tillsammans och i små grupper och söka upp svaren själva och ha en lärare att tillgå.

Något annat, mycket imponerande, är att eleverna inte tillåts ha mobiler under skoldagen! Alls! De ombeds lämna dem hemma eller så skall de låsas in i skolskåpet under dagen. Om eleverna behöver ringa under dagen, får de gå till skolkontoret och be att få använda (en riktigt gammaldags!) telefon där. Om föräldrarna behöver få tag i sina döttrar/söner, ringer de skolan och meddelanden framförs. Lärarna berättade att de har redarn, efter endast 3 veckor, märkt en skillnad i korridorerna i skolan. Elever pratar mera med varandra och ingen  går omkring med näsorna i sina mobiler på de fyra mintuer som eleverna har mellan sina lektioner. De har också märkt att cyber bullying’ har gått ner drastiskt.

Det var en intressant timme med mycket information. Mycket av det som presenterades visste  vi ju redan eftersom Lillasyster är det tredje barnet i samma mellanskola. Eftersom det ännu renoveras för fullt i skolan och vissa delar är avstängda, fungerade inte lufkonditioneringen och det var mycket varmt i klassrummet eftersom det återigen blev över 30 grader varmt idag… Imorgon, fredag, lär det bli den sista dagen med denna otroliga värme. Det blir bra. Jag längtar efter jeans och tjocka tröjor!

Läraren i matematik berättade om de två olika  läroböckerna som används.

Så här ser Lillasysters schema ut under en typisk dag.

2 kommentarer

  1. Jag är helt imponerad av att de faktiskt fått det där med mobiltelefonerna att funka! Å jag förstår att dess en stor skillnad bland eleverna! Vet du vad konsekvensen blir ifall de tar fram telefonen i alla fall?
    Intressant att se schemat, lite annorlunda upplägg än hos oss. 😊

    Gillad av 1 person

    1. Innan skolåret sparkade igång kom det e post till alla föräldrarna om de nya reglerna gällande mobiler. Vi visste alltså om det före eleverna. Mobilerna som tas fram under skoldagen konfiskeras och ges sedan tillbaka till eleverna efter skoldagen med en lapp hem till mor och far. Nu har Lillasyster bara en gammal mobil utan SIM kort, så för oss har det inte varit några problem…..🤔

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.