Go-chu-jang….vad??

Publicerad av

Den goda Väninnan skickade en länk med ett koreanskt inspirerat recept och jag testade detta ikväll. Det krävde lite Google sökningar på en del ingredienser och en av dem var denna koreanska sås man använder i dylik matlagning.

Denna sås är verkligen god! Tänk er starkt kryddad ketchup, men med mera komplicerade smaker. Jag hittade tyvärr inte en mildare variant , så maträtten blev en aning starkare än vad Lillasyster gillar. Själv tycker jag väldigt mycket om starkt kryddad mat, så jag tyckte rätten blev väldigt god.

Vidare var rätten helt vegetarisk och använde bla sojafärs. Detta alternativ till malet kött hade jag aldrig använt förut, men blev mycket positivt överraskad. Färsen tog åt sig smakerna av såsen väldigt bra och hade nästan samma konsistens som det malet kött som vi är vana vid.

Servera denna koreansk inspirerande Chili sin Carne över asiatiskt ris. Glöm inte att skölja riset väl innan du lägger det på hällan. Asiatiskt ris ( som vi faktiskt är den ris sort vi normalt äter hos oss.) behöver stå i vatten i minst 15 minuter innan det kokas för att dra i sig vatten och bli tillräckligt mjukt innan kokningen. Sedan kokas det helt normalt som vanligt ris, men före att dra ner på saltet, saltar jag aldrig riset.

Vad behövs för denna maträtt då? Jo, här kommer receptet:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk paprikapulver

1 msk tomatpuré

500 g sojafärs

400 g konserverade kidneybönor

185 g gochujang

5 dl grönsaksbuljong

2 msk mirin eller japansk risvinäger

Gör så här:

Stek sojafärsen i panna i lite olja tills den är genomstekt. Häll den brynta färsen i en separat skål. Stek den hackade löken och vitlöken i lite olja i samma panna. Sätt till paprikapulver och tomatpurén när löken och vitlöken mjuknat efter ngn minut. Häll på de sköljda bönorna, gochujang såsen, risvinägern, och grönsaksbuljongen. Rör om väl och tillsätt den brynta färsen. Låt såsen koka i 15 minuter och servera med det kokta riset och kanske extra gochujang om så önskas.

Smaklig måltid!

6 kommentarer

 1. Tack för receptet, detta är något som kan falla oss i smaken. Skall testa. Soja färs har jag själv aldrig ätit.
  Själv har vi en sötsur sås som vi ofta använder på/i mat, det är också gott.

  Gillad av 1 person

  1. Det var så lite! Nästa gång lämnar jag bort bönorna. Med soja färsen tyckte jag bönorna kändes lite ’tårta på tårta’, men man kan ju göra som man vill där förstås. 😊

   Gilla

 2. Tack för tipset! Det låter som ett intressant recept att testa. Vi tillagar en rätt med samma sås fast här säljs den som en bredbar pasta i stället. Brukar ge väldigt goda smaker.

  Önskar en god onsdag nu!

  Gillad av 1 person

  1. För all del. Roligt att testa lite nya smaker, även om denna rätt inte föll alla i smaken hos oss.
   Sökte den bredbara pastan/salsan, men tydligen säljs den inte hos oss. Fungerade bra med såsen istället. Nästa gång lämnar jag däremot bort bönorna. Tyckte det blev lite väl ’tungt’ med både sojafärs och bönor.

   Gilla

 3. Har ni testat bibimbap (koreansk bowl). Jag brukar göra de olika små rätterna i skilda skålar så får var och en plocka åt sig det de tycker om. Uppskattas av barnbarnen.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.