Vegtariskt

Publicerad av

Äter ni? Alltså vegetariskt? Jag menar, om ni annars inte äter vegetarisk kost? Har ni, som vi börjat lägga flera vegetariska rätter på hemmamenyn?

Ända sedan Dottern lite försiktigt och försynt började påpeka allt detta om kor, metangaser och miljön och hur viktigt det är att vi alla drar vårt strå till stacken och äter mindre kött, har vi i detta hushåll börjat äta allt mera vegetariskt. I medeltal blir det numera en gång per vecka skulle jag säga. Kunde vara oftare, men klart oftare än det brukade vara.

För två veckor sedan råkade det sig så att vi åt vegetariskt tre dagar i rad! Det finns ju faktiskt en hel drös med härligt smakliga recept som till stor del använder endast grönsaker. Det gäller bara att våga vara villig och prova lite nytt och lämna bort köttet, korven och kycklingen.

Egna recept kan man ju också hitta på eller lägga till eller dra bort från redan existerande recept.

Ikväll blev det en väldigt god sås till spaghettin som Dottern knåpat ihop. En tomatbaserad sås i en kokbok jag redan hade som hon lade en massa gott till. Broccoli, lök, vitlök och konserverade svampar bland annat Resultatet blev utsökt och den såsen kokade jag ikväll och serverade sedan över tunn spaghetti med färsk baguette till. Utsökt och definitivt vegetariskt!

Kvällens sås….

13 kommentarer

 1. Javisst samma här. Dottern tog första steget här också för flera år sedan och därefter så äter vi sporadiskt vegetariskt. Å varierande kost är ju alltid roligt.

  Gillad av 1 person

 2. Jag äter väldigt gärna vegetarisk mat men männen i huset vill helst ha kött 🙄. Dock blir det en och annan vegetarisk rätt varje vecka hos oss. Kan tipsa om en härlig sida på instagram med enkla och goda recept (både vegetariska och ”vanliga”): 1000smaratter. Har testat flera recept och gillat alla!

  Gillad av 1 person

 3. Äter vegetarisk 3 – 4 dagar i veckan sen sonen blev vegetarian 1997 men gillar kött, fisk och kyckling så jag kommer nog aldrig bli heltidsvegetarian. Finns massor av goda vegetariska rätter.

  Gillad av 1 person

 4. Skolorna i Sverige, som för övrigt är fantastiskt bra, satsar mycket på att maten ska vara klimatsmart så under flera år har jag varit van vid att äta vegetariskt några gånger i veckan. Även på hemmaplan äter vi vegetariskt då och då även om Husse föredrar en stadig biff kan jag säga. Våra barn ganska mycket vegetariskt och ena svärdottern har valt bort allt rött kött. Vår son som tidigare bott i Brasilien och har varit van vid rejält med kött har anpassat sig till det.
  Vår yngsta dotter som tyvärr har en mat- och träningsstörning åt nästan helt vegetariskt men har börjat införa fisk och kyckling i kosten. I Sverige har det framkommit vissa rön om att vegetariska ersättningsalternativ kan vara ganska näringsfattiga tyvärr. Det viktiga är ju att få in proteinet i den vegetariska rätten vilket inte alltid är lätt. Nästa vecka står det bönstroganoff på vår meny 😀

  Önskar en fin torsdag!

  Gillad av 1 person

  1. Bönstroganoff låter gott!
   Skolmaten här i våra skolor är allt annat än bra. Plus att måltiderna kostar. Klimatsmart mat i skolan tvivlar jag på att det serveras ofta. Dock HAR maten blivit bättre, helt klart.
   Att endast äta vegetariskt kan nog vara utmanande vad gäller proteinet. Dock skall ju bönor nog kunna ersätta en del av det….

   Gilla

   1. I Sverige finansieras ju skolmaten via skatten och maten håller numera en väldigt hög klass. På min skola finns ett salladsbord med ett tjugotal alternativ, hembakat bröd, vegetariskt alternativ till huvudrätten samt alternativ för muslimska elever. Oftast lite frukt också. Det har skett en enorm utveckling sedan jag gick i skolan och det är glädjande att se. Jag tycker det är viktigt att maten är gratis men USA har ju en helt annan modell så det går inte att jämföra.

    Bönstroganoff ser jag fram emot att testa 😀

    Gillad av 1 person

   2. Låter verkligen bra och lyxigt med den svenska skolmaten. I den yngsta dotterns gymnasium finns många olika val, bla ett bord där man får ta för sig och göra sin egen sallad. Nu är ju då inte skolmaten här i Minnesota gratis, men alternativet att ta med egen matsäck finns i alla skolor också. Man måste alltså inte äta skolmaten som finns till salu i kafeterian, utan eleverna ( och föräldrarna som betalar) väljer själva hur de gör.
    Vår nuvarande guvernör här i Minnesota försöker ordna gratis skolmat åt alla elever med början i höst, men att skatterna skulle betala för ngt sådant är inte alla överens om. Jag hoppas det går igenom, för under pandemin kunde föräldrarna hämta hem skolmaten till sina elever som studerade hemma framför skärmen. Kunde det göras då ser jag liksom ingen anledning till att det inte kunde göras nu. Hur andra delstater gör angående detta vet jag faktiskt inte eftersom de olika staterna har så pass mycket självstyre. Däremot vet jag att Minnesota nog blir en av de första delstaterna som erbjuder gratis skolmat om förslaget går igenom…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.