Midterm election

Publicerad av

Eller mellanårsval som jag läste på YLE nyheterna tidigare ikväll. Det var väl en lite märklig översättning tyckte jag. Mellanår? Skulle det då syfta på att detta är ett mellanår mellan presidentvalen i USA? Hmm, vet inte riktigt? Däremot kan jag berätta att denna term midterm election egentligen betyder är att folket väljer nya representanter till kongressen och senaten, men inte då bara de som sitter i DC utan i hela landet. Stat för stat. Däremot rör detta valet inte direkt den sittande Biden. Han sitter lugnt på sin post som planerat i två år till. Om han däremot kommer att ha republikanerna i majoritet eller demokraterna i majoritet i kongressen är frågan. Detta gäller alltså på den federala scenen.

På det statliga planet är det lite olika vad som väljs. I 36 olika stater väljer vi ny guvernör. Delstaterna är faktiskt rätt självständiga och en guvernör är alltså statens president om man så säger. I Minnesota har vi de senaste fyra åren haft en mycket bra guvernör, Tim Walz. Vet att jag skrivit om honom förut. Han är demokrat och blev mycket omtyckt av oss som tror på vetenskapen under pandemin eftersom han följde de medicinska rekommendationerna till punkt och pricka. Stängde ner och det användes munskydd, delades ut vaccin när de kom etc, etc. Däremot var han ju naturligtvis mindre omtyckt av de som stöttar det republikanska partiet.

Tim Walzs motståndare är en fd allmän läkare Scott Jensen och som representerar republikanerna.Före detta, märk väl. Han har nämligen blivit ifråntagen sin läkarlicens efter att hans olika sätt att utöva sitt yrke har ifrågasatts hela fem gånger av The American Medical Board. Tänk det…! Fem gånger! Makens licens har aldrig någonsin ifrågasatts och han har nu varit praktiserande läkare i åtminstone 20 år…!

Denna Scott Jensen har väldigt märkliga idéer och min röst fick han inte när Maken och jag åkte och röstade i förmiddags.

Vad annat röstar vi för i Minnesota idag då? Jo förutom då guvernör en massa olika representanter för vår kongress och kongressen i DC, olika sheriffer för de olika länen. Olika städer och även skoldistrikt har också olika representanter som röstas fram. Domare för Minnesotas högsta domstol skulle också röstas för idag, så röstsedeln var väldigt omfattande. Här i vår Förort röstades också om en extra skatt. Denna extra skatt, om den går igenom, skall användas till att renovera staden gym och simhall, vilket är absolut nödvändigt.

Röstlokalerna är ännu öppna en timme i skrivande stund. De öppnade kl 07. Imorse och stänger kl.21. Dessa öppethållningstider beror också lite på staterna. Skolor, kyrkor, bibliotek mfl ställen används som röstningslokaler och Maken och jag åkte till en kyrka i närheten i förmiddags. (Man får inte åka vart som helst att rösta, utan beroende på var man bor får man sig en vallokal tilldelad.)

Kön var onekligen rätt lång, men det hela gick på ca.30 minuter eftersom organiseringen var ypperlig. Det där med att valet skulle vara falskt och inte stämma och…. Suck! Hur trött på detta tjafs blir man inte! Amerikanerna ÄLSKAR byråkrati och pappersarbete så till den grad att det inte går på ngt sätta att fuska. Röstsedlarna sätts i en elektronisk räknare som automatiskt räknar rösterna så fort röstsedeln sätts in i den. Smidigt och behändigt och enkelt. Den som just har röstat sätter själv in den i i maskinen medan en valfunktionär tittar på att det går rätt till. Skärmen på maskinen visar att att rösten räknats och godkänts och sedan är det bara att gå ut ur vallokalen.

Nu är det bara att vänta och hoppas att rätt guvernör vinner…. Om inte gjorde vi i alla fall vår insats.

Inget användande av mobiler tillåts inne i vallokalen, så Maken tog denna bild utanför istället.

6 kommentarer

 1. Tack för denna uppdatering.
  Vi satt faktiskt en dag här och funderade på varför det heter mellanårsval. Vi fick inte det riktigt att gå ihop. Vi började fundera på om vi missat något i betydelsen. Men nu vet jag. 👍🏻😀

  Gillad av 1 person

  1. Det var så lite. 😃 Invecklat system onekligen, men det är inget litet land heller som du vet.
   Korkad översättning tycker jag. Något som ’val mitt i president mandatet ’ kanske är bökigt, men säger mera vad det handlar om.

   Gilla

 2. Intressant läsning när man inte är helt insatt i USA:s styrelseskick. Min före detta kollega har en amerikansk svåger så när det är presidentval ser min kollega till att eleverna får gedigna kunskaper i hur USA styrs. Pinsamt men hans elever kan mer än vad jag kan…
  Om god läkaretik ifrågasatts fem gånger så är det läge att förlora legitimationen. I vår lilla tvillingstad blev kyrkoherden av med sin prästlegitimation vilket är mycket ovanligt i Sverige. Jag är inte hel insatt i den frågan men ett kyrkoråd agerade väldigt märkligt så om det var ett helt rätt beslut är jag inte säker på tyvärr… Kyrkan här har kantats av stridigheter i decennier vilket är mycket tråkigt.

  Gillad av 1 person

  1. Man måste nog komma ihåg att kyrkan inte heller är perfekt- tyvärr.
   Denna Scott Jensen har förlorat sin legitimation och får inte längre praktisera som läkare. Det ironiska är ju nog dock att han får vara politiker istället…! Tack och lov förlorade han guvernörsvalet i Minnesota med klar marginal och vi får behålla Tim Walz, klok och proffsig och fd lärare! 😃

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.