Jag skulle ju bara åka på ett kort besök….

Publicerad av

För ngn vecka sedan kom grannfrun gående över vägen med flera kassar fulla. Hon städade bort en del efter de utflugna döttrarna som är i samma åldrar som Sonen och går nu båda på universitet. Det var olika spel, pussel, tuschpennor, kritor, färgpennor etc. Sådant som hennes döttrar inte längre ville ha och inte längre hade användning för. Jag hade lovat grannen att ta detta till mitt fd jobb på det lilla dagiset.

Efter kontakt med den nya chefen på det nya dagiset ( min gamla chef gick i pension i maj 2020. Samma år som hela världen föll sönder och samman…) ville hon gärna ta emot tecknematerialet för barnen att använda, men spelen och pusslen var för avancerade för förskolebarnen i 3-4 års åldern.

Denna tisdag passade det att jag kom på besök. Jag skippade den normala förmiddagsträningen och packade allt i bakluckan på min gamla trotjänare till bil och begav mig iväg.

Det var onekligen roligt att träffa de gamla arbetskamraterna! Eftersom det redan har gått två och ett halvt år sedan jag jobbade på detta lilla dagis, kände jag egentligen inget av barnen. Det lustiga var däremot att jag kände de äldre syskonen till flera av dem!

Eftersom två i personalen var hemma sjuka idag och det inte finns några vikarier att få, blev det att jag stannade… en bra stund! Hjälpte till lite här och där där jag kunde. Städade upp kringströdda leksaker, läste sagor, hörde på sagor som en av mina fd kolleger läste, följde med barnens ut och lekte i det vackra och fortfarande varma höstvädret. Hjälpte till med handtvätt före lunch och satt med barnen och de fd kollegerna då de åt lunch med barnen.. Ngn plan på att stanna i två och en halv timme hade jag verkligen inte haft, så ngn medhavd lunch fanns inte! Nåja, det gick ingen nöd på mig och som sagt, riktigt roligt var det att göra detta besök.

Mitt jobb finns fortfarande kvar och jag erbjöds det lite försiktigt av den nya chefen. Jag trivdes på mitt arbete, men om sanningen skall fram har jag ingen lust att återvända. Makens många arbetstimmar räcker gott och väl till oss båda och även om det numera endast är Lillasyster hemma, är det ändå en del med markservicen som skall skötas om. Alltså står jag fast vid mitt beslut och chefen, fantastiskt förstående och trevlig, lät sig nöjas utan att desto mera trycka på. Skönt, men visst känner jag mig på ngt sätt skyldig där inne i hjärteroten…. Trots att det inte finns ngn egentlig orsak alls till detta.

En mycket trevlig förmiddag blev det i alla fall och tusch-och färgpennorna uppskattades.

Ett trevligt höstarrangemang utanför en affär som egentligen inte har ngt med blogginlägget att göra….

10 kommentarer

 1. Men vad roligt att bli erbjuden jobb, då vet du om du ångrar dig att du har möjlighet. 👍🏻
  Säkert skoj att hälsa på då det ändå gått flera år. 😊

  Gillad av 1 person

 2. Så trevligt med ett återbesök på din gamla arbetsplats och så fint att sakerna kommer till användning igen.
  När jag var liten var min mamma hemmafru men det var bara ytterligare två mammor i min klass som inte arbetade. I Sverige är det numera väldigt ovanligt att kvinnan är hemma och förekommer mest i familjer med invandrarbakgrund. Den enkla sanningen är att i Sverige fungerar det inte om bara en arbetar om man har en genomsnittlig lön. Så skönt för dig att kunna avgöra själv.

  Gillad av 1 person

  1. I USA är det fortfarande rätt vanligt med hemma föräldrar. Alltså inte nödvändigtvis mamman, utan den förälder med bättre lön jobbar och den andra stannar hemma. Åtminstone tills barnen inte längre behöver dagvård men även senare än så.
   Jag har ömsom arbetat deltid ömsom varit hemma. Har fungerat bra för vår familj. Läkare i USA är högavlönade, men med en arbetsvecka på 60+ timmar vanligtvis. För en drägligare livsstil för hela familjen är ’äkta hälfter ’ till läkare ofta hemma om det finns barn i familjen.
   Ett helt annat samhälle och livsstil än vad Norden ’bjuder’ på. 😊

   Gilla

   1. Ja, det är det verkligen och jag tycker det är bra att möjligheten finns. Även i Sverige är läkare högavlönade men respektive oavsett kön arbetar i princip alltid. Jag tror helt enkelt att det är två olika samhällen.

    Gillad av 1 person

   2. Helt rätt. Annorlunda kulturer och samhällen.
    I USA finns inga bidrag eller hjälp att få med dagvård tex utan föräldrar betalar själva den kostnaden. Det kan bli till en nätt summa om du har 2 blöjbarn. Ju yngre barn, desto högre är kostnaden för dagvård. Dock börjar ju barnen i skolan redan vid 5 år, så då blir det fritids kostnader före och efter den 7 timmar långa skoldagen istället ifall båda föräldrarna jobbar.
    Är man som förälder hemma med barn lever familjen på den arbetande förälderns inkomster, så det gäller att räkna ut vad som helt enkelt är bättre för familjen. Hemma med barn på en inkomst eller båda jobbar och familjen ser dagvården som en ’investering’.
    Jag som pedagog/dagistant, för att använda en uråldrad benämning,jobbade i princip gratis med två små barn på dagis/förskolan, så det blev ett enkelt val då det begav sig. Som sagt man väljer själv hur man vill göra och ha det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.