Dan före (Tacksägelse)dan i köket

Publicerad av

En del av den goda maten som äts på Tacksägelsedagen, som alltid infaller den sista torsdagen i november, kan göras på förhand. Nåja, detta beror ju på vad man har på sitt dignande bord, men på vårt bord finns det alltså rätter som kan tillredas dagen före. Praktiskt och bra så att man inte slavar i köket precis hela dagen imorgon, utan kanske halva….

Denna eftermiddagen gjorde jag den årliga återkommande tranbärssorbeten. Denna har jag bloggat om förut. Den äts som en förrätt innan kalkonen och resten av varmrätten. Serverad kall, gärna i små fina skålar som förrätt.

Denna rätt är inte alls svår att koka ihop, men den behöver stå i frysen, gärna över natten.

Tranbär ( lingon går säkert precis lika bra.) kokas i en halv liter vatten tills de spricker. Ca. 10 minuter.Den urkokade saften silas ner i en skål och de mosade tranbären rörs om ordentligt för att få ut så mycket av saften som möjligt.
Den heta, silade vätskan blandas med saften ur en citron samt 2,5 dl socker. Rör om ordentligt och lägg skålen i frysen ca.30 minuter för att låta västkan kallna/frysa en aning,
Två äggvitor vispas kraftigt tills toppar formas.
Tranbärssaften tas ur frysen och de vispade äggvitorna rörs försiktigt ner i den.
Den färdiga tranbärssorbeten får stå kallt i frysen i flera timmar, helst över natten.

Medan jag höll på med rätten ovan, gjorde jag också mera Chex Mix. Den första satsen, som Sonen med Flickvännen gjorde i lördags blev slut tidigare idag och eftersom jag hade ingredienserna var det lika bra att göra en sats till.

Vetekuddar, skurna bagels (brödbitar) och salta kringlor. Man kan också gärna sätta i jordnötter, men hos oss finns det allergiker till både jordnötter och nötter, så dessa undviks till varje pris. Såsen som blandas och hälls över består av: worcestersås, smält smör, lökpulver, vitlökspulver och lite salt. Mixen gräddas/rostas i varm ugn i en timme och rörs om var 15e minut. Själv är jag inte vidare förtjust, men Maken och Sonen älskar detta mellanmål och det hör helt klar Tacksägelsedagen till här hos oss.

En del förberedelser är alltså klara, men en del finns att ta itu med ännu. Dottern, som är expert på amerikansk paj, skall ta itu med detta projekt nu på kvällen….

7 kommentarer

  1. Då får jag önska er alla en fin tacksägelsedag. Det är ju inget som firas i Sverige men jag har förstått att det är stort i USA. Kalkon har vi däremot en gång under julen, mycket beroende på att jag inte tycker om traditionell julmat. Bra kompromiss.

    Gillad av 1 person

    1. Tusen tack! Det blev en riktigt fin dag och kväll! Tacksägelsedagen är lika stor som julen om inte större i vissa kretsar skulle jag vilja påstå. Inge kalkon på vårat bord idag. Jag är nämligen inte ngn kalkonvän.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.