Söndagseftermiddagen då jag tampades med Charlie!

Publicerad av
Dags att börja tampas med Charlie! Mina vapen ligger färdiga i väntan på att jag skall slå till

Normalt är jag av den lite lugnare sorten. Jagar sällan upp mig alltför mycket. Att jaga upp sig har jag hört att inte är bra för pumpen där inne i bröstet. Och den pumpen skall jag ju ha förhoppningsvis ha en hel massa år till. Dock måste jag säga att upptäckten av Charlie i gräsmattan gjorde mig en smula arg och irriterad. .

Eftersom sommaren var så väldigt torr och het, och Förorten satte restriktioner på bevattningen, dog en del av gräsmattan. Ingen fara liksom. Bara att plantera ny nästa vår. Det handlade ju inte om några stora områden precis och var är lite död gräsmatta under vattenbrist och torka?

Det jag däremot inte upptäckte direkt var dessa blad som sakta med säkert kom inkrypande där det döda gräset hade funnits. Tyckte till och med att det va lite snyggt med de små, skira, gröna bladen. Dock verkade detta nya spridas relativt snabbt ändå…. Jag hade mina aningar och kollade med allvetande Wikipedia…. Och mycket riktigt! Det handlade om Creeping Charlie!

Denna växt som kryper och kan ta över hela gräsmattor rätt fort och som kan vara väldigt svårt att få bort när det etablerat sig. Kväva gräset kan det också göra. Har ett invecklat rotsystem som gör att det inte alls är lätt att få bukt med ogräset.

Skam den som ger sig tyckte frun i huset och gav sig alltså ut i eftermiddags för att åtminstone få en början. Jag konstaterade ganska snabbt att jag behövde en större spade än de lilla trädgårdsspaden jag hade med mig.

En liten plätt fick jag bort i alla fall…

Efter en halv timme ungefär gav jag upp. Det blev alldeles för hett i den gassande solen och jag beslöt mig för att vänta till en svalare eftermiddag. Dock vill jag inte vänta för länge eftersom jag nu fick en början och det gäller att få bort rötterna så mycket som möjligt. Vi får ju se om jag vinner detta krig, men skam den som ger sig!

Innan jag började på detta inlägg tog jag reda på att denna växt/detta ogräs heter Glechoma hederacea på latin och hemma kallas den för jordreva. Det finns flera olika typer av jordreva, lärde jag mig, och denna växer tydligen över hela världen.

På svenska Wikipedia skrevs inget alls om att denna växt anses vara ett ogräs, men på den motsatta, amerikanska sidan stod det på flera ställen att detta är ett ogräs och det diskuterades även hur svårt det är att få bort det efter etablering. Det har sina sidor att bo med en dräneringsdamm på bakgården. Då sprids både det ena och det andra inom växtligheten och nu är det krig…!

4 kommentarer

  1. Det varnas för den här också som s.k invasiv växt och man rekommenderas att hålla den i kruka. Jag gillar den ändå som sommarblomma ihop med annat i kruka eller ensam, eftersom den växer fort och kan bli rätt lång. Brukar ha den högt upp och låta den häva sig ner längs någon vägg. Men där gör den ingen skada. Letar den sig ut i gräset klipper jag av och drar upp.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.