Snart är det Tacksägelsedagen…

Publicerad av

Redan igår kväll börjades planeringen med Svärföräldrarna inför torsdagen den här veckan, vilket alltså är dagen då tacksägelsen firas detta år här på andra sidan Potten.  ( Dagen infaller alltid sista torsdagen i november.) Denna dag firas över hela landet, vilket inte är så vanligt med alla  högtider i USA eftersom religionerna  och kulturerna är många. Tacksägelsen instiftades redan år 1863 av presidenten Abraham Lincoln under USAs inbördeskrig faktiskt. Detta i sin tur betyder ju förstås att det är en nationell högtid och skolor och arbeten har för det mesta ledigt.

Dock finns det ju inga lagar egentligen då det kommer till affärerna, eftersom kapitalismen styr detta landet, så många affärer har öppet. Speciellt eftersom julhandeln kommer igång under långhelgen också. Det är härifrån Black Friday härstammar. Fredagen efter Tacksägelsetorsdagen, då de flesta har ledigt och kan ge sig ut i shoppandet och julhandelns tecken. Varför detta adopterats där hemma har jag ingen aning om, men nu vet ni i alla fall varifrån det kommer.

Fast det var ju faktiskt inte det jag skulle orda om, utan mera om våra planer som familj. Under pizzakvällen igår, gjorde vi upp menyn för middagen på Tacksägelsedagen och jag är mycket nöjd eftersom vi beslöt att tillreda kyckling i år istället för den sedvanliga kalkonen! Traditionsenligt är det kalkon som äts, men jag har aldrig riktigt lyckats lära mig äta kalkon. Jag är helt enkelt inte förtjust i smaken.

Till kycklingen blir det då mera traditionsenlig mat som mosad  sötpotatis, tranbärssylt, semlor, osv. Och naturligtvis amerikansk paj till efterrätt. Dottern skall stå för pajerna i år och skall baka en pumpapaj och en gjord på äpplen. Det blir mycket bra eftersom jag inte riktigt lärt mig behärska det här med paj…

Innan Tacksägelsen är här skall då en del arbetsdagar  och skoldagar avverkas, så det är väl bäst att jag söker mig till sänghalmen.

Trevlig början på arbetsveckan får jag önska er kära läsare!

Ovan syns ‘Chex mix’ som jag gjorde idag på eftermiddagen. Också enligt traditionen…

2 kommentarer

 1. Black Friday har blivit populär här också. Mycket reklam om att det är black week och rabatterade priser så gott som hela veckan i vissa butiker. Men för tillfället har vi poststrejk i Finland så jag har inte vågat beställa julklappar per post, vilket jag till viss del brukar.

  Gillad av 1 person

  1. Jo jag hoppas den där poststrejken inte skall bli långvarig hos er! Jag har nämligen skolfoton av barnen som borde nå Jstad, men det går ju inte i nuläget…. och julklappar….
   Ja, allt som importeras från detta landet ja…. både på gott och ont med tanke på Black Friday…. 🤔

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.