Sträck ut en hand

Publicerad av

I fredags åkte jag till butiken i ett alldeles speciellt ärende. Skolåret nalkar oss med stormsteg och mycket skall förberedas innan dess. Mycket behöver inhandlas, skolmaterial tex. Häften, pennor, suddgummin etc. Varje år hålls det insamlingar på olika ställen, bla i kyrkor för bla skolmaterial för barn till mindre bemedlade föräldrar.

Normalt betalar föräldrarna också för skollunchen. Nu under Covid pandemin har det getts federala lån till skolorna runtom i landet och på det sättet har skolköken fortsatt att korka mat åt eleverna. Denna mat har sedan delats ut vid en central skola och många har åkt för att hämta denna varma måltid en gång/dag till sina barn. Skollunch hemma framför skärmen liksom.

Trots den fjärde vågen planeras skolgången än så länge att börja som normalt. Med munskydd och distans.

Skoldagen är lång, 7 timmar för alla, små som stora. Är man liten klarar man sig inte så bra med endast en måltid under de timmarna och barnens instrueras att ta med egna mellanmål hemifrån. Eftersom skolorna inte annars erbjuder ngt mellanmål.

Åter är det många mindre bemedlade barn/elever som drabbas av detta och det var därför jag befann mig vid matbutiken i fredags. Jag skulle köpa mellanmål som kunde delas ut åt behövande barn i skolan.

Det är nämligen så att det ligger en lågstadieskola nära vår kyrka. Vår församling har valt att stöda denna skola på olika sätt och ett sätt är då att samla in olika slags kex och dylikt som sedan skänks till skolan som i sin tur kan delas ut till elever som kanske inte har möjlighet att ta med sig mellanmål hemifrån.

Målet för antal mellanmål denna höst är 5 000 stycken individuella kexpaket, kakpåsar, popcorn etc. Hellre skulle det ju nog handla om frukt, men som bekant är det svårt att hålla frukt färsk och god. Speciellt i sådana mängder.

Kex och pocorn som jag skänkte till insamlingen vid vår kyrka. Hoppas vi uppnår målet!

Alla donationer skall vara in om en vecka. Femtusen förpackningar med mellanmål är en hel del, men förhoppningsvis kommer vi upp i den mängden och lite till!

2 kommentarer

 1. Vilket fint initiativ av er församling att stötta skolans elever genom att bidra till mellanmål. För barn som kommer från fattigare hem är det inte lätt. Systemet är ju helt annorlunda i Sverige eftersom skolan är helt skattefinansierad. Här får ingenting kosta någonting och vi får lunch med oss från köket om vi är på utflykt. Allt material ingår också. Men det kan ändå vara känsligt för vissa barn så i Malmö ordnar Stadsmissionen så att barn från fattigare hem kan få nya skolväskor, pennskrin gympapåsar och så vidare för det får föräldrarna annars bekosta själv. Vi kan inte göra allt men alla kan vi göra något brukar jag tänka!

  Ha en fin start på den nya veckan!

  Gillad av 1 person

  1. Tack det samma!
   Jo men visst finns det fattigdom överallt, säkert också i Norden. I USA är som sagt systemet helt annorlunda och skyddsnätet finns visserligen, men för att ta del av det, måste man vara oerhört fattig. Inget som delas ut åt alla.
   Därför är det ofta församlingar och andra organisationer som bidrar just med ’det lilla extra’ åt barn. Ingen, speciellt barn, borde få gå utan…. Fungerar ju i teorin förstås, men inte alltid i praktiken.
   Dessutom tycker jag det är viktigt för våra ungdomar att se att vi kan skänka en slant eller bidra med andra medel när det finns möjlighet. 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.