Ny import!

Publicerad av

Som sig bör var jag en sväng til mataffären här på eftermiddagen. Det är måndagsledigt som vanligt och en del förnödenheter behövde inhandlas. För en gångs skulle var listan inte lång, så jag åkte till en nyare mataffär här lite närmare i grannförorten. Den öppnade faktiskt redan för ett år sedan, men eftersom utbudet är digert med olika mataffärer här runtomkring, hade jag inte åkt dit igen och ångrade detta lite nu.

Jag hade helt enkelt glömt bort hur trevlig denna affär är och vilket fint utbud med mat och varor det erbjuds.

Döm om min häpnad när jag såg detta:

Det är alltså smör, eller bredbart smör gjort i Finland! Importerat ända hit till Mellanvästern! Det låter ju nog lite oklokt faktiskt, men för USD 1.99 var det inte dyrare än den  motsvarande amerikanska produkt som jag vanligen köper, så det skall bli intressant att jämföra smaken. Att se hur salt det är.

Ni som är hemmaboende har ju säkert hört att den finländska maten är ordentligt salt, men kanse inte upplevt det på samma sätt eftersom ni är så vana med detta.

Numera märker jag det betydligt när jag är hemma på besök. Den finländska maten är väldigt salt när den jämförs med den amerikanska och jag använder väldigt  lite salt då jag kokar mat. Någt som amerikanerna dock är mycket bättre på än salt, är sött! Socker är den stora kryddan här på andra sidan Potten och jag måste säga att inom detta klår amerikanerna finländarna med hästlängder!

På tal om mat, bäst jag tänder grillen och lägger igång kvällens matlagning!

8 kommentarer

  1. Jo, men det finns jus smör sålt i stänger också och det är ju inte alls lika bredbart som smör som är ämnat för smörgåsar. Ännu har jag inte öppnat smörpaketetet. Det skall bli intressant att jämföra smaken med amerikanskt smör. Se om det finländska är saltare…? 🤔

   Gilla

 1. Finlandia verkar höra under Valio, så det är säkert mer eller mindre samma produkt som Oivariini som finns där hemma (som hette Enilett när vi var små! 😊). Dvs riktigt smör blandat med rapsolja för att bli mjukare.

  Gilla

  1. Välkommen till min blogg!
   Jo, om man tittar xtra noga under förpackningen står det Valio därunder, så jag gissar nog att det är Oivariini/Enilett. Skall bli intressant att jämföra med amerikansk, liknande produkt! 🤔😃

   Gilla

   1. Tack! 😊 Jag har läst din blogg i många år redan, men jag kommenterar nästan aldrig. Jag är också utflyttad jakobstadsbo med amerikansk sambo, men vi bor nu i Norge.
    Jag har inte ännu hittat någon liknande amerikansk produkt som jag tycker om, men så tycker jag inte heller om amerikanskt smör så jag är väl ett extra besvärligt fall antar jag! 😃. Smör lagas visst annorlund i USA jämfört med Europa (vilket ger lite annan konsistens och smak) och i tillägg så är jag inte så fötjust i osaltat smör. Vad tycker du om vanligt amerikanskt smör jämfört med finskt/europeiskt?

    Gilla

   2. Jo nu när du nämner det, så minns jag att du kommenterat förut! Så, välkommen åter då! 😃
    I överlag tycker jag att maten i Finland är av mycket högre kvalitet än vad den är i USA. Smör tycker jag är plus lika med noll faktiskt. När det kommer till ’vanligt smör’ ämnat för tex bakning och stekning köper jag faktiskt det osaltade smöret. Min saltkonsumtion har nog gått ner betydligt sedan jag flyttade västerut.
    Pratar din sambo norska och/eller svensks eller kör han med världsspråket engelska?

    Gilla

 2. Jo, jag håller helt med dig angående kvaliteten på maten. Och något som jag alltid reagerar på när vi är där är hur mycket socker och fett som kommer in i nästan varje måltid, och ganska lite fiberrik mat. Det är förstås annorlunda när vi är på besök och det blir att äta ute ganska ofta och stora familjemiddagar, osv. Så inte helt representativt för vardagsmaten kanske, men helt klart en väldigt annorlunda matkultur. Men nu menar jag inte låta negativ, det finns väldigt mycket god mat där! 😊

  Det gemensamma språket hemma är nog engelska, men sonen och jag har alltid pratat svenska tillsammans. Så sambon förstår svenska, men pratar inte lika bra. Det är samma sak med norskan. Han förstår det, men eftersom han jobbar på universitet så går väldigt mycket av jobbet på engelska (många utländska studenter och kolleger) så han får inte så mycket övning i att prata.

  Gilla

  1. Ja att jobba på universitet med mycket engelska är ju säkert lyxigt, men då finns det kanske väldigt lite behov att lära sig landets språk…? Både fördel och nackdel! Åtminstone förstår din sambo ju så du inte behöver översätta allt…!
   Maten i USA är ett kapitel för sig. Säkert stora variationer beroende på var i landet man befinner sig. Jag tycker att hälsosammare mat har börjat krävas av konsumenterna, så utbudet vad gäller tex bröd har nog blivit bättre sedan jag flyttade hit. Sakta men säkert… Ngt som amerikanerna dock är helt klart bäst på är efterrätter! Hands down! 😃

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.