Baked honey glazed salmon

Publicerad av

Men hörni! Detta var ju helt fantastiskt gott och måste absolut delas! Receptet alltså.

Kvällens recept

Detta recept kommer från företaget i Alaska därifrån vi beställer fisk. En gång i månaden levereras havsfärsk fisk från sydvästra Alaska i Sitka Bay till oss här i Mellansvästern. Lyxigt värre eftersom det är så svårt att få tag på riktigt god fisk här mitt i landet.

Här är receptet. Märk väl att temperaturen för ugnen ärr i Fahrenheit och måtten är amerikanska mått. Tesked och matsked motsvarar ganska bra de som används i Europa. 1/4 cup är ca. 60 ml.
Såsen blandas till….

På eftermiddagen tinade jag fisken och benade den. Använde min nya, lilla pincett och fick faktiskt bort alla benen. Kryddade med salt och peppar och lade fisken att stå i kylen så länge. Sedan tog jag tag i såsen. Jag gjorde ett dubbelt recept eftersom jag hade fyra stora bitar lax. Honung, sojasås, rostad sesam olja, Red Hot sauce ( tabasco om inte denna finns tillgänglig) och riven, färsk ingefära samt riven färsk vitlök. Blandade allt i kastrull som synes ovan och lät såsen sjuda upp. Sedan fick den stå och kallna tills det var dags att ta itu med matlagningen på kvällen.

Fisken är benad och det syns alldeles tydligt där jag tog bort de stora benen.
Såsen är penslad över fisken och den är klar att gräddas på medelvarm ugn i 10-15 minuter.

Medan fisken gräddades gjorde jag i ordning kokt ris och ugnsrostade grönsaker. Jag skar upp en huvud blomkål och så råkade jag ha färdigt skivade morötter som blev över från fisksoppan som jag kokade tidigare i veckan. Dessa skivade morötter passade bra med den orangea fisken tänkte jag på sedan!

Ett uppskuret blomkålshuvud, skivade morötter, olivolja och kryddor. Ikväll använde jag flingsalt, peppar och paprika.

Fisken bryns lätt under broilern 1-2 minuter efter gräddningen
Laxen är klar att serveras.
Kvällens middag parades med grune ventliner. Ett för oss nytt vin men enligt den kunnige damen i alkoholbutiken ett av Europas vanligaste vinsorter. Mycket god blev kvällens middag och detta recept kan varmt rekommenderas!

Smaklig måltid!

4 kommentarer

  1. Så gott det lät och såg ut! Det är verkligen skillnad på fisk och fisk. Nere i hamnen har vi dels en alldeles ypperlig fiskaffär, dels ett rökeri som röker bland annat lax. Där blir man inte missnöjd 😀

    Önskar en trevlig fredag!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.