Konsten att be om hjälp

Publicerad av

Vid middagstid igår kväll var vi flera bekanta i samma vängrupp som fick ett SMS. Kommer ni ihåg min väninna med dottern Linda ( hon heter egentligen ngt annat, men även här vill jag hålla henne anonym.)? För tre veckor sedan gick hon igenom en hjärttransplantation. Hon är endast 18 och skulle ha börjat på universitetet i höst och var faktiskt redan installerad i sitt boende i en vecka. Sedan fick familjen beskedet att ett hjärta fanns tillgängligt och det matchade Linda….

Medan mamman och LInda fortfarande befinner sig i en hyrd lägenhet nära sjukhuset tre timmars körtid bort, i två månader till, sköter pappan ruljansen hemma i Förorten med två ungdomar och en fosterson på endast 4 år. Han jobbar som lärare och har kort och gott händerna fulla.

Detta handlade meddelandet om som kom igår kväll. Kunde vi i bekantskapskretsen hjälpa till med ngt mål mat här och där? Inte varje dag, men ngn dag i veckan kanske?

Det var väninnan/frun i huset som frågade å hennes Makes vägnar, som inte vill störa och inte be om hjälp.

Enchiladas fyllda med en blandning av salsa, kyckling, kryddor, ost och gröna (milda) chilipaprikor.

För ngn timme sedan kom jag hem efter att ha levererat rätten ovan. Klar att lägga i ungen och gräddas enligt medföljande instruktioner. En enkel påse sallad följde också med, ett paket kakor och en påse majchips att ätas med varma enchiladas.

Den 12 årige dottern, just hemkommen från skolan tog emot mig och var mycket tacksam för maten. Så pass så att jag nästan blev rörd över hennes varma tack.

Det blev nämligen bestämt så att vi i bekantskapskretsen turas om att leverera mat 2 ggr/vecka de närmaste veckorna. Inte för att pappan/Maken inte klarar av kökssysslor, men för att lite lätta på bördan. Kort sagt, visa lite medmänsklighet.

Förhoppningsvis smakar middagen gott ikväll och likaså hoppas jag att stressen lite underlättas…..Och tänk vad viktigt och bra det är att våga och kunna be om hjälp då det behövs.

10 kommentarer

  1. Det är lätt att blanda ihop fyllning för enchilada och jag har inte riktigt ngt recept.
   Ingredienser:
   2,5 dl Salsa gjord på tomater, mild eller stark väljer du efter tycke och smak
   1 liten burk gröna chilipaprikor
   Ett paket riven ost
   200-300 g färdig grillad kyckling, skuren ( jag köper färdigt grillad, kall kyckling i affären. Enkelt och smidigt)
   1 liten burk med konserverad, krämig kycklingsoppa eller en liten burk gräddfil
   Salt, peppar och chili peppar enligt smak
   7-10 tortilla bröd ( beroende på hur mycket fyllning det blir)

   Går så här:
   Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, men lämna halva paketet med riven ost. Fyll ett tortilla bröd/skal i gången med fyllning och rulla ihop. Lägg i ugnsfast form och håll ihop med tandpetare än så länge. När alla bröden/skalen är fyllda och fastsatta med tandpetare och i formen, häller du den resterande fyllningen ovanpå och sedan den resterande osten. Lade du all fyllningen i bröden, går det bra att hälla på mera salsa istället och ost ovanpå den.
   TÄCK MED FOLIE. Annars hårdnar skalen/bröden i ugnen. Grädda i medelvarm ugn i 25-35 minuter under folie. servera gärna med en sallad, grönsaker och majs(taco?)chips med ytterligare salsa att doppa chipsen i. Lycka till och smaklig måltid! 😋

   Gilla

 1. Självklart skulle pappan klara det själv men samtidigt så är det en tuff situation och kan vännerna underlätta bördan en smula så tycker jag att det är ett mycket lovvärt initiativ. Jag är säker på att omtanken betyder mycket. Jag bruka tänka att ingen kan göra allt men alla kan vi göra något. Hoppas att dottern i familjen ska återhämta sig planenligt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.