En rätt annorlunda söndag…

Publicerad av

… vid sommarstugan. Jodå, den utlovade stormen kom. På lördagskvällen brakade det lös. Det var kvavt och tungt och luften kändes som en vägg då man steg utanför dörren.

Eftersom sommarstugan befinner sig sgs mitt i skogen och vädergubbarna förutspådde annalkande stormar hade jag på känn att det kunde bli elavbrott…..

Jodå. Strax efter 22 stod vi i en mörk och tyst sommarstuga. Nåja, tyst och tyst. Om man bortser från den tjutande vinden, åskan, det smattrande regnet och blixtarna som lyste upp sjön titt som tätt, så var det tyst.

Jag var förberedd med ficklampa, levande ljus, tändstickor och nyligen laddad mobil då strömmen gick. Något som jag däremot inte hade räknat med var att sgs allt använder el i denna sommarstuga. Avlopp, vatten, badrum och dusch, luftkonditioneringen, diskmaskinen osv.

Nåja, innan vi kunde oroa oss för morgondagen behövde detta monster till storm bedarra. Just före midnatt gjorde den det och vi kunde konstatera att förutom saknaden av elektricitet, hade vi inte förlorat ngt och sommarstugan hade klarat sig från fallande träd!

Åt Lillasyster bäddade jag på golvet i Makens och mitt sovrum. Hon hade lite obehag av detta nattliga äventyr. Om sanningen skall fram var hon inte den enda…

Däremot bekom denna storm inte Maken det minsta och han hade slocknat strax efter att den började!

Det blev en rätt sömnlös natt för Lillasyster och mig. Det var mycket varmt i vårt sovrum med tre kroppar och en sovande hund!

Jag vaknade flera gånger under nattens lopp och lyssnade efter diskmaskinen som hade varit igång då det blev avbrott i strömmen. Dock hördes den inte på hela natten och vi vaknade alltjämt till ett tyst hus.

Har ni tänkt på vad mycket och många ljud vi hela tiden lever i och med?

Det är diskmaskiner, tvättmaskiner, kyl och frys som surrar, luftkonditionering ( i vårt fall), datorer, radio, musik av alla de slag och TV…. listan kan nästan bli oändlig!

Idag, söndag har det alltså varit en mycket tyst dag. Ett tag var vi beredda på att packa ihop allt och åka hem till Förorten. Då råkade Maken träffa den Snälla Grannen som berättade att vi troligtvis skulle ha elektricitet just före mörkrets inbrott ikväll. Vidare lånade han Maken en lång skarvsladd som var kopplad från hans generator till vår brygga så att vi kunde sänka ner båten i vattnet och åka ut på en tur på eftermiddagen.

Vädret var helt underbart! Torra, svala vindar och inte varmare än +25. Borta var gårdagens +31 och fukt!

När vi fick veta att vi visst skulle ha el igen ikväll beslöt vi oss att stanna hela dagen och åka hem på måndagen, precis som planerat.

Alltså ’firar’ vi söndagskvällen på sommarstugan och styr kosan sydvästerut mot Förorten imorgon, måndag!

Ett av de träden som blåste omkull i stormen och föll ned på elledningen. ( på andra sidan vägen från vår sommarstuga)

4 kommentarer

 1. Man är väldigt beroende av el och det märker man just då elen är borta.
  Tur att inget hände er villa, kan bli dyrt.
  Har ni i sommarstugan bra möjligheter att skydda er ifall det skulle bli riktigt dåligt väder och orken?
  Hoppas söndagen blev bra!

  Gillad av 1 person

  1. Inga orkaner hos oss. Vi är för långt borta från kusterna. Tornadon dock. Och ja, vi har några möjligheter att komma ifrån fönster i sommarstugan om det behövs. Dock är nog tornadon eller tromber som de också kallas, så mäktiga att om man är i en får man vara glad om man klarar livhanken! Usch och fy! 😩

   Gilla

 2. Ja tänk så tyst det blir! Vi hade också ett strömavbrott häromdan, bara tio minuter men jag hann också reflektera över tystnaden. Vi skulle vara rätt övergivna utan el, på många sätt. Hoppas ni fick tillbaka den och fick en lugn söndagskväll o natt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.