Att som novis få stort ansvar….

Publicerad av

I eftermiddags var jag på väg hem från mataffären då ett SMS kom inplingande till mobilen. Jag kollar aldrig mobilen då jag kör, utan den fick snällt vänta till jag stod parkerad och stilla i garaget.

Jaha, akvariet var tomt och behövde mera vatten, skrev Maken från stugan. Innan han blev utbildad läkare, läste Maken  till ingenjör, vilket numera innebär att han  ofta designar sina egna grejer, maskiner och manicker ofta här hemma.

Nu hade han fått larm av datasystemet som håller koll på allt med akvariet, att det var utan vatten. Dock var det ingen panik….

Vadå?, undrar ni nu?! Amerikanska fiskar klarar sig en tid utan vatten eller….?! Hur blir ett akvarium tömt på vatten?!

Lugn, bara lugn! Akvariet som ni ser ovan mår hur bra som helst och det kanske inte framgår av bilden, men det är fyllt med vatten. För er som kanske inte är insatta i fiskarnas värld, kan jag berätta att detta är ett akvarium med saltvatten och havsfiskar.

Under detta akvarium, i ett av Maken tillverkat förvaringsskåp, finns hela maskineriet som håller igång hela härligheten Två akvarier till. Ett med olika filter för att rena vattnet i huvudakvariet och ett mindre med sötvatten och pumpar som pumpar detta sötvatten till huvudakvariet. Ett akvarium med havsvatten behöver också få tillsatt sötvatten, så att vattnet inte blir för salt då det avdunstar. Om salthalten blir för hög dör fiskar och koraller och likadant om den blir för låg. Riktiga hav och oceaner får ju hela tiden regnvatten tillsatt de också, men då i form av regn.

Hur som haver, det var akvariet som tillsätter sötvatten som var tomt och behövde påfyllas, vilket nu då Maken bad mig att ta hand om eftersom han fortfarande befinner sig vid stugan.

Denna mackapär innehåller sötvatten, fast jag var inte helt säker på vilken kran jag skulle vrida på. Det är svårt att se på fotot, men det är två stora cisterner ovanpå varandra och dessa står inne i förrådsrummet i källaren tilsammans med husets hjärta, värmepannan bl.a.

Jag hade rätt då jag kollade med Maken. Det var kranen till höger som jag skulle vrida på och ut kom det söta vattnet i en hink som jag lade under slangen. Sedan bar jag vattnet bort till akvariet….

Här satte jag pumpen i den vita hinken med sötvattnet och slangen leder ner i akvariet som skymtar bakom hinken. Detta är altså akvariet som behövde påfyllnad. Pumpen är eldriven, så det var bara att trycka på knappen och lägga igång.

Eftersom vatten fort blir tungt, orkade jag inte fylla hinken helt full, utan fick gå tillbaka till cisternen och hämta mera sötvatten. Sedan gå tillbaka till akvariet igen, som inte är långt borta, men det tog ju lite längre tid, sätta i pumpen igen och pumpa ner resten av vattnet i akvariet.

 

Till slut var akvariet fyllt gen och dessa foton hade alla blivit skickade til Maken i stugan i Wisconsin. Jag ville verkligen inte lägga fel vatten i akvariet och på så sätt faktiskt ge fiskarna panik.

Dock gick allt planenligt och snart är Maken hemma och får ta över ansvaret över sina små raringar alldeles själv igen utan assistens utav Novisen Frugan…

Slutet gott allting gott!

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.