Top notch speed!

Publicerad av

Allt handlar om lilla Fiona just nu! Allt går långsammare  här hemma och allt avbryts när hon går runt och runt i cirklar för att söka en bra plats i vardagsrummet för  att bajsa och/eller kissa. Ni vet ju hur det är att ha en valp ni som har haft dem! Det är precis som att ha en liten 2 åring i huset, fast med den här 2 åring komemr inte myndigheterna skrikande om man lägger in henne i buren en liten stund för att te.x kunna ta sig en matbit!

Här hos oss har hundarna inte hundkojor ute på gårdarna eller hundgårdar som jag växte upp med i Jakobstad. Här är hundarna mer eller mindre innehundar  och de har burar som de läggs i när man inte är hemma eller  sover i på nätterna till exempel.

Eftersom Fiona är så liten har hon sin egen bur bredvid Lillys och dit lägger vi henne på nätterna när det är sovdags. Hon börjar vänja sig vid buren och det hjälper enormt att ha Lilly bredvid henne, eftersom hon hålls lugnare och tystare på nätterna. Samtidigt kan inte hundarna komma varandra för nära utan uppsikt. De har redan börjat komma väldigt bra överens oh leker ofta tilsammans, men Lilly är ju så enormt mycket större, så det gäller att hålla dem under uppsikt…

image

Igår, onsdag var det dags för Fionas första veterinärbesök. Hon är nästan frisk som en nötkärna. Det visade sig att hon har en parasit inne i tarmen, vilket förstås är vanligt hos unga valpar, så nu går hon på medicin i några dagar. Hon väger nästan 3 kg och behöver äta tre ggr. Om dagen eftersom hon växer så snabbt. Som fullvuxen blir hon runt 8-10 kg gissades det. Vi får ju se det där…

Maken tog henne till veterinären på förmiddagen igår eftersom han hade ledigt på dagen  och skulle jobba på natten. På eftermiddagen kom det ett SMS  till mig på jobbet. Fiona och Husse var på väg tillbaka till veterinären. Valpen var slö och ropade till varenda gång hon stötte till det högra frambenet. Något stod inte rätt till.

Det visade sig att Fiona fick en allergisk reaktion från ett av vaccinen som hon fick på förmiddagen. Antihistamin gavs mot reaktionen och Hundburana mot värken och sedan fick Husse med valp komma hem igen. Benet gjorde fortsättnignsvis ont, men efter några timmar glömdes detta bort tack vare medicinerna och vår lilla busiga valp var lika glad och busig som alltid.

Dock var det rätt lustigt hur oroliga vi alla blev för henne! Till och med stora hunden Lilly gick runt och sökte Fiona medan hon var på återbesök till veterinären. Så, visst, redan efter ett par dagar har denna lilla, söta hundvalp, lyckats helt otroligt med att stjäla våra hjärtan!

image

Idag efter att jag kommit hem från en fullspäckad dag på jobbet var det skönt att sätta sig ner vid köksbordet och få en valp i famnen. Så här satt vi i dryga 30 minuter innan det var dags för mig att få ngt till stånd. Då kom Dottern och tog över en stund innan hon skulle till jobbet och till sist blev det Lillasysters tur…

image

8 kommentarer

 1. Lilla, lilla sötnos. Visst är det en del jobb med valp i början, men så mysigt och kul. Undrar om det blir hund för mig också under nästa år … beroende på boende. Måste tänka på hundens bästa. 😊

  Gilla

  1. Man är ju definitvt mera bunden med en hund i huset. Om du är kattmänniska kanske det vore ngt…? Katter är ju också bra sällskap, men kanske mera enligt sina egna önskemål…

   Gilla

 2. Med Panda gick det relativt lätt att få henne rumsren. Utan att ljuga har hon gjort sina behov på insidan max tio gånger – om ens det. Däremot har vi problem med att hon tuggar på ställen hon inte får. Suck. Jag har hört om andra som använder sig av bur inomhus och vi skaffade även en direkt från början, men har inte alls använt den. Men nu med dessa kliande tänder så funderar jag verkligen vad vi ska göra för att få slut på den ovanan. Jag måste skriva ett inlägg om hennes senaste hyss för jag blev inte så glad när jag kom hem och såg vad hon ätit upp…

  Gilla

  1. OM ni har en bur, använd den! Speciellt när ni inte är hemma! Hos oss lägger vi valpen i buren när vi är på arbete och jobb och den äldre hunden får då ha huset för sig själv. Hon har hunnit bli sex år och har slutat tugga på saker för länge sedan. Båda våra hundar sover i sina burar på nätterna, det blir deras egna platser och de får alltid en liten (hund)godisbit när de läggs i burarna på kvällarna. Åt den äldre har vi bäddat skönt med filtar, som valpen också skall få när hon slutar kissa ner sig. Rumsren är Fiona inte ännu, men hon är på god väg hoppas jag…

   Gillad av 1 person

   1. Hmm. Ska fundera på saken. Jag har läst en hel del om det där med bur på sistone, men är lite kluven. Men faktum är att hunden blir orolig/stressad när vi åker bort, till och med för en liten kort stund och tuggar sönder något som flör att lugna sig själv. Jag är också rä!dd att hon ska skada sig själv – äta något opassande som fastnar i hallen. Jag har tagit in buren i huset igen. Ska bädda åt henne så får hon titta på den och om platsen känns trygg kanske hon kryper in. Har inte hjärta att stänga in henne där när hon inte är van. Måste se. Något måste vi i varje fall göra för att få slut på den här onda cirkeln. Varken hand eller människor mår bra av det här. 😦

    Gilla

   2. Lycka till med hur du/än ni gör. Det här med tuggandet är ju en fas det också som man skall igeno. Som sagt, en bur rekommenderas varmt.Hunden får vila, stressar inte i onödan och lär sig ( efter ungefär 3 dagar) att buren är dess egen plats att vila. Hundar har inget tidsbegrepp och är hur glada som helst när du/ni kommer hem från skola och arbete, släpper ut den ur buren och ger den all tid i världen igen. 🙂

    Gillad av 1 person

   3. Vi testade igår när vi var till affären och det var precis som du sa – det var idel glada miner när vi kom hem. Situationen som bäst är så ohållbar och även Panda lider av att vara otrygg och ständigt få bannor. Så trots att jag är negativt inställd till buren så är jag förtillfället övertygad om att den skulle vara bäst för att alla ska stressa ner.och komma ur den negativa cirkeln igen. Tack för dina råd och lycka till själv med valpen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.