Djup koncentration

Lillasyster har  märkbart mera läxor i år på tvåan än vad hon hade senaste år. Varje dag har hon läsning, 15 min. Matematik har hon också nästan varje dag och ibland ord att lära sig stava och läsa också. När hon kommer hem efter den långa skoldagen, är hon givetvis trött och orkar inte riktigt md läxorna. Då tar hon ofta en paus, med leksaker i hennes  rum eller ibland somnar hon helt och hållet på sängen sin. Mitt på dagen!

Sedan när det är dags för läxor händer det lustiga. Hon och jag kommer inte alls överens, speciellt när det gäller matematik! Det är nämligen så att Lillasyster råkar ha fått Makens hjärna för siffror och logiska matematikproblem.  Siffrorna pratar med henne på ett helt annat sätt än vad de pratar med mig. Det lustiga är, att om vi trots allt försöker jobba tillsammans, så kommer vi till samma svar på samma problem, men genom helt olika sätt att tänka!

Efter flera misslyckade försök i början av läseåret där vi bara började bråka med varandra, har vi  nu kommit fram till att det är bäst att Lillasyster jobbar med sin pappa när det kommer till läxor i allmänhet och matematik i synnerhet. De tänker i liknande banor och börjar inte gräla eller bli sura på varandra när det gäller skolarbete. Alltså. ser det ofta ut  vid köksbordet som på nedanstående bild…

image

 

8 thoughts on “Djup koncentration

 1. Det är ju bra att kunna dela på läxläsnings hjälpen. Själv är jag urusel att hjälpa till då det kommer till finska språket..önskar jag kunde det bättre. Så läget är lite lika här kan man säga, pappa i huset får nig snällt stiga till då det andra inhemska skall läsas här.

  Gilla

  • Förhoppningsvis har undervisningen i finska blivit tusen ggr bättre än då vi gick i skolan. Usch, vad jag kämpade med det språket! Hoppas dina barn klarar det riktigt bra och har bra lärare. Lärarna behvöer ju ofta vara a och o för att eleverna skall ta till sig ämnet.

   Gilla

 2. Ja du lite har det ändrat men nog är inställningen ganska så lika från barnens sida sett. Mina barn klarar av det helt ok, men de gillar det nog inte riktigt (tyvärr)… De skrev faktiskt härom dagen i i tidningen att de borde börja se sig om angående hur de lär ut det finska språket. Alltså borde de göra så att barnen börjar få ett positivt intresse för språket i tidig ålder. Undervisningen borde sättas upp på ett lite annat sätt än hur det varit de sista årtiondena.

  Gilla

  • Jag har aldrig lyckats lägga ihop språket. Det här med prepositioner på slutet, annan ordfäljd m.m, m.m. Nej, tacka vet jag tyska och engelska! Man tycker ju att koncentrationene skule läggas mera på att lära sig tala och inte så mycket på grammatiken. Visst är det roligt att veta att den andra formen skall användas, men vad gör det för nytta när ngn pratar med mig, jag förstår det mesta, men blir blyg och får tunghäfta och funderar på om det skall vara -lle eller -lla på slutet av ordet! gissar nog att jag borde plugga det andra inhemska om jag bodde hemma. Dock klarar jag mig utan det nu och engelskan flyter på rätt bra vid det här laget! 😉

   Gilla

   • Precis..samma ”svårighet” har jag. Å andra sidan skulle man nog bli starkare på språket bara man skulle vara tvungen att använda det.. Tyvärr slipper jag lite lätt undan..

    Gillad av 1 person

 3. Det där med att tänka annorlunda i matematik känner jag så igen. Jörri och jag har också helt olika slutledningssätt. Och jag och en kollega på jobbet. Men det är fruktansvärt intressant. Jag kan bli tokig när jag inte förstår vart de vill komma med sitt resonemang. Min hjärna vill ju tänka det på ett helt annat sätt. På ett mera logiskt sätt. 😊 Men slutresultatet blir ändå detsamma! 😊

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.