Snö! ( och god mat…)

Publicerad av
Utsikten från vårt sovrum imorse (fredag)

Jo men visst. Precis som utlovat. I tisdags stickade jag utomhus i solen och i värmen i 27 grader och denna fredag morgon vaknade vi till ett tunt snötäcke. Detta tunna snötäcke smalt naturligtvis rätt fort ändå. Marken är ju så varm ännu, men visst är det lite lustigt ändå hur snabbt vädret kan svänga här på den nordamerikanska tundran.

Visst smalt det vita ganska fort, trots att det fortsatte att snöa och regna sgs hela dagen.

En sådan här snöig och regnig dag tyckte jag det skulle passa alldeles utmärkt med riktig höstmat. Som fyllda squash tex. Enkelt att göra, om ni kan få tag på squash dvs. Det behövs säkert inte alls vara desamma gröna som jag använde ( acorn squash ) Det går säkert utmärkt med tex vanliga pumpor också. Smaken blir säkert lite annorlunda, men det spelar ju ingen roll.

Färdigkokt squash redo att kryddas och fyllas

Jag börjar med att be Maken halvera squashen. Skalet är så hårt att jag själv har svårt att få den skuren. Precis som pumpa är den fylld med kärnor ( de är ju släkt…) och jag gröper ut dem. Gissar att kärnorna går att rosta precis som pumpa kärnorna, men jag har aldrig testat. Eftersom det tar sin lila tid att få squashen mjuk i ugnen, fuskar jag och lägger den i mikro. Upp och ner med squashen, 1 dl med vatten i den ugnsfasta formen och sedan täck med färskfolie. I vår mikro tog det 10 minuter att få squashen mjuk, men detta varierar ju säkert.

Medan squashen kokade i mikron, stekte jag malet griskött med en halv hackad lök i stekpannan i lite olja på hällan. Saltade och pepprade efter smak. Gissar att malet nötkött också går bra. Vill man ha en vegetarisk variant, går det bra att steka spenat, lök och vitlök och kanske även svampar (?) och sedan lägga till de torkade tranbären.

De malda grisköttet är stekt, kryddat och de torkade tranbären är nedblandade i stekpannan.

Efter att grisköttet (eller spenaten) är brynt stänger jag av hällan och häller i en påse torkade tranbär. De jag använde idag kallas Craisins, vet inte om de finns i Norden. Jag blandar om väl och sedan fyller jag den nu mjuka squashen. Sedan strör jag riven ost på och gräddar allting i ugnen i ca. 20-25 minuter.

Färdiga att avnjutas….

Dessa goda, höstaktiga squash serverade jag endast med uppskurna, råda grönsaker och färsk baguette. Bon apetit!

3 kommentarer

  1. Jaa det minns jag du sa . – Du ska få se att vi får säkert snö före er , fast vi har nöstan 30 grader långt in på höstmånaden . Och så blev det ju .Ni har fått ert vita tunna täcke nu . Fast skönt när det ochså försvinner . Maten du gör lagar ser god ut. Nam

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.