Handarbetsglädje

Publicerad av

I fredags då vi satt på flygfältet utanför Phoenix ( Sky Harbor) satt en kvinna mitt emot oss och väntade på planet hon med. Eller egentligen satt det ju en hel massa kvinnor, män, barn, äldre… runt om oss och väntade på att få stiga ombord på planet….

Just den här kvinnan fastnade i minnet eftersom hon satt med ivrigt stickande händer medan hon  väntade. Hon hade ganska nyligen påbörjat sin stickning i ngn grön nyans och stickorna formligen flög fram och tillbaka. Det är alltid intressant att se på när amerikaner stickar. De använder en annan  teknik än oss nordbor, en mera invecklad sådan, men det intressanta är att se resultatet eftersom det ser precis ut som vår stickning!

Förra hösten, alltså för ett år sedan, började jag på en flit för TV soffan i källaren. Jag ville ha en stor filt som åtminstone två kunde rymmas under. Sagt och gjort, jag lade igång en enkel stickning efter eget mönster i färger som skulle matcha den bruna lädersoffan. Jag stickade på i flera veckor då tillfälle gavs, men lade sedan bort hela projektet för att julen kom emellan ( om jag minns rätt)!

Efter att ha blivit så inspirerad och motiverad av kvinnan på flygfältet i fredags, tog jag fram min stickning igen i helgen och igår kväll satt jag igen och  stickade. Varv efter varv och kom ihåg riktigt hur rofyllt det är att sticka  ändå. Jag är inget proffs, verkligen inte. Borde lära mig hur man stickar lite mera invecklat. Mamma, som faktiskt är ett stickproffs, har skickat en bok åt mig med både fina bilder, mönster och förklaringar, så nog har jag att ta tag i om jag vill lära mig mera invecklat stickande.

Kurser i stickningens alla konster erbjuds nog i det som motsvarar Arbis här också, men problemet är då alltså att det amerikanska sättet att sticka lärs ut och det är alldeles för invecklat för min smak. Alltså, behöver jag förlita mig på nätet eller egna källor hemma om jag vill förkovra mig lite mera.

Först måste jag dock få denna  filt klar och eftersom barnen är i skolan denna fredagsförmiddag och jag ännu har jullov i några dagar till, är tillfället helt ypperligt att sitta med sticksömmen i famnen!

6 kommentarer

 1. Stickning är något som jag aldrig riktigt lärt mig.
  För ett år sen kaverade jag så stort att jag skulle lära mig sticka. Men det gick väl sådär, fick ihop två räta halsdukar. Å till på köpet så fick jag nästan förstört ett par stickor också, jag stickade alldeles för hårt…

  Gillad av 1 person

  1. Jag är ingen handarbetsmänniska jag heller. Den gåvan gavs till min syster! 😉
   Dock har jag baskunskaper i stickandets konster från åk 3 och textilslöjd- trots att tumvanten som jag jobbat på bryskt drogs upp av läraren medan jag stod och såg på!
   Jag har mest stickat halsdukar och filtar. Ett par benvärmare fick jag ihopknåpade för ett antal år sedan åt Dottern. Inga sockor dock- de används inte här. Och hälen är jag för feg för att ge mig i kast med.
   Dock kliar det i fingrarna att lära mig ngt nytt….. måste få filten klar först! 😃

   Gilla

 2. Duktigt!
  Jag minns då man fick i uppgift i skolan att sticka sockor, jag kom så långt som till första sockans häl och där slutade det projektet. 😉

  Gillad av 1 person

  1. Absolut! Alla är bra på ngt! Och faktiskt är jag inte så bra på att sticka. Inte ngt invecklat i alla fall. vackert så, jag gör det jag kan och trivs med. 😃

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.