Debatt på Facebook

Publicerad av

Jag brukar verkligen inte vara den som ger mig i kast med olika debatter på Facebook eller någon annanstans på nätet med för den delen, men imorse blev det så. Vet inte riktigt vad jag skall  skylla på. Den hejdundrande förkylningen som jag ådragit mig eller impulsivitet då jag satt och vilade i sängen  och slöade på mobilen medan jag väntade på att näsan skulle öppnas till följd av förkylningsmedicinen som jag tagit? Ja, vem vet!

En väninna som jag inte egentligen har kontakt med längre än på Facebook hade nämligen lagt ut en länk till en artikel om ett vaccin och dess association med dödsfall. Någon annan hade sedan  i kommentarsfältet länkat till en annan artikel om samma vaccin och denna artikel påpekade i sin tur att detta handlade om falska påståenden och att vaccinet verkligen inte var dödligt.

Här går debatten het om vaccinering av barn. Har förstått att detta varit på tapeten hemma  också.

Eftersom jag är gift med en läkare och vi har tre barn tillsammans, gissar jag att ni vet var jag står: barn skall vaccineras.

Tror jag på att vissa vaccin orsakar autism? Absolut inte och detta har bevisats flera ggr om vid det här laget, men ändå finns det de som tror på detta. Kan olika vaccin ge biverkningar? Absolut! Det är därför du som patient ombeds vänta i väntrummet efter avslutade vaccineraing i 15 minuter för att ha läkare och medicinsk  personal till hands, utifall att en reaktion skulle äga rum.

Kvinnan som hade länkat till artikeln fick kommentarer både för och emot vaccinering. Jag läste igenom artikeln som hon länkat till och visst kunde den vara trovärdig, men eftersom dödsfallet det handlade om inte helt kunde påpeka att det var vaccinet som var boven i dramat,  och anledningen till den unga kvinnans bortgång, så bevisade inte denna artikel ngt.

För att lära mig mera om vaccinet som ges mot HPV viruset gick jag till den amerikanska hemsidan cdc.gov. Jag fick raka svar på mina frågor och gick sedan tillbaka till Facebook sidan och länkade i kommentarerna till informationen som jag fått.

Den stackars väninnan som lagt upp den ursprungliga artikeln ombads ta ner den helt och hållet efter att jag och flera andra sgs bevisat att artikeln var fallsk.  För en stund sedan kollade jag om flera kommentarer skulle ha regnat in, men nu har hon tydligen tagit ner allting som hon hade fått rådet om att göra.

Dock måste jag säga att alla de som hade debatterat gjorde det på ett mycket artigt sätt och ingen nedsatte ngn annan eller sade fula saker.

Vad lärde jag mig av detta då? Jo, att gå till de rätta källorna på nätet och länka till dem istället för att fortsätta sprida falsk information. Vaccin har ofta biverkningar, helt klart, men de för också mycket nytta med sig. De är mediciner. Säg de mediciner som inte för med sig biverkningar…?

I delstaten Minnesota måste ditt barn vaccineras mot de vanligaste barnsjukdomarna innan de får börja skolan. Om du av olika skäl  väljer att INTE vaccinera, måste du kunna uppvisa läkarintyg på att du valt att inte vaccinera och varför och att du också förstår, som välinformerad förälder, de risker du utsätter ditt barn för.

Alla vi som gick igenom de vanligaste barnsjukdomarna som barn, mässlingen, röda hund, vattkoppor, röda hund osv. Kan kanske tycka att det är onödigt med alla dessa vaccin. Då säger jag så här: i de FLESTA  fall tillfrisknar barnet, men inte alltid. Ibland kan olika men uppstå efter en barnsjukdom. I extrema fall har barn dött i en helt vanlig barnsjukdom.

Nu blev ju inte debatten speciellt het eller långvarig  och hölls väldigt civil, men  lite synd tycker jag nog om väninnnan ändå som mer eller mindre tvingades ta bort sin länk…

10 kommentarer

 1. Här i vår region har denna debatt gått het. Jag står också för att barnen skall vaccineras.
  Speciellt tänker jag att ingen epidemi skall uppstå och då med tanke på de som redan är sjuka eller som har någon annnan allvarlig grundsjukdom.

  Gilla

  1. Absolut! Men många verkar inte förstå det där med epidemi. Eftersom ingen insjuknar i barnsjukdomar längre kanske de inte längre existerar? Det är svårt för vissa att förstå att anledningen till att fallen är få är just vaccineringen. Nu har jag förstått att vaccinering mot vattkoppor inte är vanligt hemma. Har jag rätt?

   Gilla

   1. Då mina barn var yngre så gavs det inget vaccin, så de har haft vattkoppor. Har jag förstått det rätt så finns det nu vaccin mot vattkoppor i vaccinationsprogrammet för de mindre barnen.

    Gilla

   2. Bra! Jag vet att mina syskonbarn inte fått vaccin mot vattkoppor. Våra barn fick vaccinet, så vi var mäkta förvånade för ca. 1 år sedan då Lillasyster fick sjukdomen! Dock var hennes fall mycket milt. Trots detta smittade hon och fick lov att stanna hemma tills skorpor hade bildats på blåsorna. De flesta barn är ju vaccinerade, men inte alla….

    Gilla

 2. Jo, liknande debatter här. Har blossat upp en om fluor också, trots tandläkarnas varningar om att barns tandhälsa försämras igen så låter folk bli att använda fluortandkräm av liknande rädsla som vaccinet … hjulet måste tydligen uppfinnas igen …

  Gilla

  1. Ja den debatten finns ju också…. här i USA läggs en liten mängd fluor i dricksvattnet innan det pumpas ut till hemmen och det lär ju ska vara grymt skadligt. Det är nog Trumpen som förgiftar oss hela högen….! 🤔😂

   Gilla

   1. Javisst är trumpen avskyvärd! Det som jag oroar mig först och främst över kanske är att folk drar kammen över alla amerikaner och tror att de är såsom Trumpen och detta är alltså INTE fallet!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.