Mera strandäventyr

 

Vi åkte tillbaka till stranden idag. Endast någon timme hann vi vara där, men Maken, fiskentusiast som han är, ville tillbaka för att dyka och se på alla fiskarna igen. Det är verkligen härftigt hur det ser precis ut som i natrfilmerna som man sett på TV när man dyker under. Stenar på havsbottnen och fiskar som simar omkring och öker mat åt sig bland och under stenarna. Så, jag kan lugnt meddela att det faktiskt ser ut på det sättet gott folk!

Däremot var det inte fiskarna som var så fascinerande idag. Nej, det var sälarna! Redan när vi kom till stranden låg den här bjässen och solade sig:

image

Det är en Hawaiian monk seal igen, 15 år gammal, hona, informerade en av de frivilliga äldre damerna som idkade ideellt arbete med dem. Tydligen är sälarna märkta och hon kunde dela med sig en hel del information om dem. Hon berättade bl.a att det är snart dags för honorna att hitta en hane och para sig. Sedan är honorna dräktiga i hela 11 månader innan de föder  1-2 ungar. Sedan diar hon dem i 5-6 veckor. De komer ofta upp på stranden för att föda, fast denna strand har så mycket aktiviteter på gång!

Efte en stunds pratande med den mycket trevliga och välinformerade volontären blev det så dag att simma igen. Maken och de äldre två barnen hade redan gett sig ut i vågorna med snorkel och cyklop i högsta hugg. Lillasyster skulle just ge sig ut i vågorna hon med, när denna, lite mindre bjässe, beslöt sig för att ta och solbada en stund:

image

Dessutom tog det en stund innan han/hon hittade den perfekta ställningen i den varma sanden och vi åskådare fick ta del av hans ålande och fnysande och putsande med fenan innan han hittade just den rätta ställningen! Han var en bra bit från den större sälen, tydligen var de inte  de bästa kompisar! Lustigt var det i alla fall!

På den korta stunden  vi befann oss på stranden idag, hann vi se en hel del. Undrar om vi hinner dit en gång till innan flyget tar oss österut igen på lördagskvällen…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.