Welcome class of 2026! Registration starts tonight!

Publicerad av

Ungefär så löd mejlet som damp ner i min postlåda på eftermiddagen. Lillasyster börjar på åk. 9 i höst, vilket hos oss är det första året i gymnasiet. Det första av fyra år och nu skall det väljas kurser. Gymnasiet är klasslöst, men vissa kurser skall tas vissa år. tex. engelska och matematik för åk.9. Två kurser idrott krävs också, men det finns fyra olika kurser att välja mellan för åk. 9. Sedan skall en kurs inom vetenskapliga ämnen väljas och så finns det valbara ämnen som musik, keramik, olika språk, debatt osv.

Pärmen, på nätet, om man så vill, till kurskatalogen

Eleverna hade fått bra information de senaste vekorna i mellanskolan om vad som komma skulle. När de äldre syskonen skulle anmäla sig till gymnasiet, bänkade vi oss alla i gymnasiets auditorium och lyssnade på informationen, men till följd av pandemin görs allting via nätet detta år.

Jag kunde helt enkelt konstatera att informationen och video snuttarna var proffsigt gjorda och lätta att följa. Därav undrar jag nog om inte detta sätt via nätet har kommit för att stanna?

Lillasyster får expert hjälp av storabror

Efter att vi sett på och tagit till oss informationen, tillkallades Storebror och han satte sig ner och hjälpte sin syster att anmäla sig till de rätta kurserna. Engelska, matematik, vetenskap, musik, idrott, m fl valdes i snabb ordning nu när Lillasyster hade expertis hjälp plus att hon själv listade ut ganska snabbt hur det hela fungerade.

Runt 15 minuter senare var det hela undanstökat. Fem alternativa kurser skulle också väljas ifall de kurser Lillasyster hade valt, inte skulle finnas tillgängliga. Däremot gissar jag att det inte blir några större problem eftersom registreringen/anmälan till kurserna pågår i ytterligare två veckor. Skolan är stor med nästan 4 000 elever, dock inte alla på åk 9 förstås. Ändå bra att få kursvalen undanstökade tyckte mamman och Lillasyster och speciellt brorsan höll med.

6 kommentarer

 1. Lika bra att få det gjort direkt och gott att få hjälp av storebror. Spännande att gymnasiet snart väntar och roligt med nya utmaningar. Här hör ju åk 9 till grundskolan men det har du säkert koll på. När våra barn valde gymnasielinjer var det relativt lätt men på senare år har en uppsjö av olika och ibland lite märkliga varianter tillkommit. Våra barn valde klassiska program som gav bred behörighet till universitets- och högskolestudier. I vår lilla kommun har vi en mycket populär gymnasieskola som kombinerar klassiska program med golf, segling och ridsport så dit söker man från hela landet.
  Önskar en trevlig torsdag!

  Gillad av 1 person

  1. Jodå. Jag gick gymnasiet hemma i Finland innan jag flyttade, så visst har jag koll. I USA kunde gymnasiet räknas till grundskolan eftersom alla går i gymnasiet. Finns inga andra alternativ, annat än att hoppa av och börja jobba då kanske. Vilket en del gör….
   Fördelen med ett stort gymnasium är att utbudet av kurser är stort, alltså finns det mycket att välja mellan för Lillasyster och de andra. 😀

   Gilla

  1. Verkligen en spännande tid! Roligt att som förälder hänga med på ett hörn… och minnas sin egen tid i den åldern… ( Om ngn hade berättat åt mig att jag skulle flytta till USA permanent, skulle jag nog ha skrattat åt dem!)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.