Höstköket: Soppa på Myskpumpa

Publicerad av
Myskpumpa ( cucurbita moschata) eller butternut squash som den heter här i USA, är förvånsvärt lätt att skala med en helt vanlig potatisskalare

Männen i denna familj älskar soppa på myskpumpa på höstarna. Den hör liksom hösten till. Jag har aldrig själv gjort den, men de köpis soppor på denna pumpa som jag testat har jag faktiskt inte varit så förtjust i. Dock fanns det en recept i min mattidning som jag tyckte lät vettigt och som jag ville prova på. Sagt och gjort. Jag köpte hem de ingredienser som behövdes för några dagar sedan och denna lördagseftermiddag satte jag igång.

Från bilden ovan ses hur jag skalade myskpumpan. Den är hård på utsidan före den är kokt, så den var relativt lätt att skala. En och en halv liter skuren pumpa rekommenderades i receptet och det visade sig att två mellanstora var rätt mängd.

Skalade och klara att skära
Skuren myskpumpa både doftar och ser ut som vanlig pumpa om man bortser från formen.

Jag gröpte ur kärnorna, skar pumporna i bitar och satte bitarna i en stor skål som jag sedan täckte med färsk/plastfolie.

Skuren pumpa klar för mikrougnen

För att förkorta tiden för kokningen av själva soppan, rekommenderade receptet att man kokar den skurna myskpumpan i mikro under plastfolie. Den rekommenderade tiden var 14-18 minuter med en omrörning efter halva tiden i mikrougnen. Ångan från den kokta myskpumpan är väldigt het under plastfolien, så var försiktig då du avlägsnar folien.

Färdigkokt myskpumpa som just tagits ur mikrougnen
Den kokta pumpan hälls i sil med skål under i fem minuter

Ovan på bilden hade jag hällt den kokta pumpan i en sil för att dränera vätskan ur den. Låt pumpan stå i fem minuter. Häll inte bort vätskan, den skall sättas i soppan så småningom.

Medan vätskan rinner av pumpan skärs en purjolök. Endast de vita och ljusgröna delarna av purjolöken skärs smått.

Skuren purjolök

Efter att purjolöken är skuren smälts två matskedar smör i bottnen på en stor kastrull. Häll sedan i den kokta myskpumpan, purjolöken och lite salt. Rör om då och då medan pumpan och löken steks i 10-15 minuter tills vätska från pumpan börjar bildas i bottnen på kastrullen.

Häll sedan i en liter buljong, (kyckling eller grönsaks), spadet av pumpan som dränerades i skålen, två kvistar färsk timjan och ett lagerbald. Salta, peppra och krydda även med en gnutta cayenne peppar om så önskas.

Här steks pumpan och purjolöken i smör
Sätt till en liter buljong, saften från pumpan som blev över från dräneringen, färsk timjan, lagerblad och övriga kryddor. Låt soppan koka i 10 minuter. Rör om då och då.

Efter att soppan kokat i tio minuter avlägsnas lagerbaldet och timjan kvistarna. Nu skall soppan pulseras jämn och slät i matberedaren. Jag fick göra det i två omgångar eftersom inte allt rymdes på en gång, men det gick bra det också. Efter att soppan har fått en jämn och fin konsistens hälls den tillbaka i kastrullen och får ytterligare ett uppkok. Smaka av och tillsätt ev. mera salt, peppar och/eller cayenne. Om soppan är väldigt tjock, kan den spädas ut med ytterligare vatten.

Den färdiga soppan gjord på myskpumpa (butternut squash soup)

Jag blev oerhört nöjd med soppan. Den tog länge att göra eftersom receptet innehåller så många moment, men svårt var det inte. Den hade en fyllig skogs-och höst smak måste jag säga och receptet var väldigt bra. Dock måste jag nog fortfarande påpeka att jag inte är särskilt förtjust i hur myskpumpa smakar. Däremot fick soppan klart godkänt av resten av famljen, så det blir nog att koka den igen denna höst gissar jag….

Soppa på myskpumpa

Du behöver:

1,5 liter skalad, urkärnad myskpumpa som är skuren i bitar

2 matskedar smör för stekning

1 purjolök, skuren och endast den vita och ljusgröna delen

1 liter grönsaks-eller kycklingbuljong

2-3 dl ytterligare vatten för uttunning av soppan ifall det behövs

2 kvistar färsk timjan

1 lagerbald

salt, peppar och cayenne peppar

Gräddfil för servering om man så önskar

Servera gärna soppan med färskt bröd.

Lycka till och smaklig måltid!

4 kommentarer

  1. Gillar också soppa av pumpa! Gjorde en för några dagar sedan med ett mycket enkelt recept och det tog ca 30 min så var soppan klar 😀. Använde en ”vanlig” orange liten pumpa och mycket vitlök och ingefära – jättegott 😋 och nyttigt 😉

    Gillad av 1 person

    1. Det låter gott! Här används vanliga pumpor mera för bakning och myskpumpa mera för soppor. Däremot spelar det ju ingen roll egentligen vilken slags pumpa som används. Gissar att smaken på de olika soporna skiljer sig ngt dock.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.