Officiellt

Publicerad av

Jaha  gott folk. Nu är det officiellt. Mitt  nya amerikanska pass  damp ner i postlådan igår, lördag. ( jo, vi har postgång sex dagar i veckan i detta land.) Nu är jag alltså officiell medborgare här i landet och nästa gång vi åker hem till Jakobstad går jag inte längre igenom tullen för européer, utan för amerikaner. Känns lite märkvärdigt måste jag säga, men ändå inte så konstigt. Hemma  i Finland är jag ju fortfarande medborgare även om detta  stora landet inte godkänner medborgarskapet.  Mitt  finska pass har jag fortfarande. Dock tror  jag knappast jag förnyar det eftersom jag ändå inte kan använda det då jag reser…Om  jag inte reser inom Europa förstå, vilket är högst otroligt.

Nu är det gjort och nu måste vi ta hand om resten av familjen. Eller egentligen måste ju Dottern sköta sin egen ansökan den här gången eftersom hon är myndig. Lillasyster och Sonen måste komma med både Maken och mig till passkontroll i förorten för att kunn a göra ansökan. Båda föräldrarna måste vara med då man ansöker om pass för minderåriga och det är väldigt invecklat, men man kan ju inget annat än att följa reglerna. Om INTE båda föräldrarna är med, måste den ena föräldern ha skrivet tillstånd av den andra. Det kan bli jobbigt i skilsmässosituationer där den ena föräldern vägrar ge tillstånd åt den andra att ta barnen eller barnet ur landet på en resa. Detta hände en av Dotterns kompisar som inte kunde anhålla om pass eftersom hennes pappa vägrade ge tillstånd åt han f.d maka att ansöka om pass åt henne och hennes bror.

Jaja…. hur fungerar sådant här där hemma? Där kan visst minderåriga barn vara på föräldrarnas pass, eller hur? Här på andra sidan Pottten har alla sina egna pass, vilket helt klart kan ha både sin nackdelar och fördelar….

I övrigt bjuder söndagen på mycket hemmaktivitet där julen nu är helt bortstädat, tvätten snurrar och vårt hem känns rent och fräscht efter gårdagens städning och borttagande av allt juligt krims och krams. Julen är ljuvlig och har sin tid, men nu går vi vidare i detta nya 2020…!

( Trettondagen är ingen  allmän helgdag här utan firas endast i kyrkorna.)

2 kommentarer

  1. Tack!
   Till en början tyckte jag samma sak- ’typiskt USA’. I grundlagen står det dock att det tros att man inte kan vara helt lojal mot två länder och det tål att tänkas på. Vem ’hejar’ jag på om lilla Finland hamnar i krig mot jättestora USA? Finland absolut!
   Till all lycka är ju den risken minimal! 😃🇫🇮🇺🇸

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.