Ösregn!

Publicerad av

Ja, det bjöd tisdagen på och det var inte  lite regn som skvalade ner från de blygråa skyarna. Under hela dagen dessutom. Ofta brukar det där regnandet ta en paus här och där under sådana här regndagar, men icke idag här i Minneapolis  idag minsann. Det hade utlvoats regn och jag måste säga att alla meterologer med alla sina spådomar, slog alla huvuden på spiken idag med sina prognoser, för regn fick vi!

Efter helgens hetta och kvava atmosfär, kändes det helt underbart att kunna stanna inne i regent idag och baka! Inga måsten att byta om till simkläder och ta barnen ner till simbassängen, utan vi stannade inne och bakade. Båda ungnarna kunde jag slå på utan att vårt hem överhettades eller att lufkonditioneringen sade upp kontraktet och ja… Förresten, den där luftkonditioneringen stängde jag av igår på kvällen när detta svalare väder  dök upp från vår räddare i norr- Kanada!

Lillasyster och jag spenderade alltså eftermiddagen i köket och det gick riktigt bra, förutom att hon i misstag råkade röra i den brännheta plåten när hon skulle sträcka sig efter ngt och brände sig på fingret. Fort, fort under kallt, rinnande vatten och sedan varvade hon med ispåsar på fingret, som visst fick en liten brännblåsa i alla fall. Dock var hon duktig och gnällde inte alls. Hon grät inte ens, utan sprang fort till kranen i köket och lydde duktigt när jag snabbt sade åt henne att lägga fingret under det kalla vattnet.

Eftersom jag har anlitat den gamla, duktiga brödmaskinen en hel del de seanste månaderna, bestämde jag mig för attt göra likadant idag och lade igång en sats med deg till bullar i den. In med alla ingredienserna i rätt ordning ( först västskan, ägget, kryddorna, mjölet och sist torrjästen .), på med locket och ställ in maskinen på ‘deg’. Sedan blandar och knådar denna fantastiska maskin i en timme och ut kommer, voila’ en helt fin klump medd vetebrödsdeg klar att göra vad man vill med. För min del blev det då bullar, eller s.k ‘sticky buns’ , som är så populära här hos oss. ( Helt vanliga bullar  som sedan jäser i en blandning med smält smör och farinsocker och sedan in i ungnen med alltsammans. Blir väldigt gott, och inga osm helst kalorier…! ) 😉

Medan bullarna var på jäsning lade Lillasyster och jag igång med ett småbrödsbak, bara en sort. På engelska kallas dessa  kakor ‘sugar cookies’ men jag tror att de motsvarar smörkakor där hemma. Hur som helst, vi testade receptet som fanns på sockerpaketet och det gick riktigt bra. Degen var lite väl smulig, så jag satte till lite mjölk eftersom den enda vätska som föreslogs i receptet var ett ägg. Mjölken hjälpte enormt och det blev mycket enklare för Lillasyster att rulla ihop degen till små bollar för att sedan försiktigt platta till dem med bottnet till ett glas doppat i socker.

Det visade sig att detta recept var ett riktigt bra recept och småbröden blev riktigt goda. Bullarna blev också uppätna rätt fort efter att de kommit ur värmen i ungnen. En nackdel med att ha degen gjord i brödmaskinen är att den blir rätt liten. En familj på fem äter upp 12 stycken bullar rätt fort…

image

Utkavlad vetebrödsdeg i väntan på smör, kanel och socker…

image

Lillasyster i färd med att vispa ihop smör och socker. Det är inte lätt att hålla både jobbande  elvisp och skål på samma gång!

image

Sugar cookies!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.