Chicken teriyaki

Publicerad av

Min mattidning kom för ngn dag sedan och i den fanns, som vanligt, flera lovande recept. Ikväll beslöt jag att prova ett av dem: chicken teriyaki. Denna asiatiska, eller egentligen japanska rätt figurerar ofta i den asiatiska snabbmaten här i USA. Dock verkade detta recept mera autentiskt än den teriyaki som serveras med den amerikansk-asiatiska snabbmaten.

En del av ingredienserna

Det tar ju alltid en smula längre tid i köket när man kokar ngt nytt. Receptet läses mera ingående och man är inte helt säker på hur länge ngt skall stekas, kokas o dyl. På bilden ovan ses skurna kycklinglår med benet i mitten borttaget. Skinnet skall sitta kvar så mycekt som möjligt. Kycklingbitarna är redan svängda i majsstärkelse ( hemma är ni vanare med potatismjöl. Fungerar lika bra!) och japanskt risvin, sake. Den mörka såsen är gjord på sojasås, mera risvin och socker och till höger ses en liten bit färsk ingefära som jag rev och sedan pressade saften ur genom en sil i den mörka såsen.

japanskt risvin, sake smakar mera salt än de vinsorter jag är van med.

Jag stekte kycklingbitarna i 2 teskedar olja med skinnet nedåt i ca. 10 minuter innan jag svängde på bitarna och lät allting genomsteka. Majsstärkelsen skyddade kycklingbitarna ifrån att brännas vid trots att kycklingen stektes rätt länge ändå på medelhög värme.

Efter att kycklingen var genomstekt placerade jag bitarna på en tallrik klädd med hushållspapper och lät dem rinna av, medan jag hällde bort så mycket av fettet ur pannan som möjligt. Satte sedan tillbaka kycklingen i stekpannan och hällde den mörka såsen ovanpå kycklingen och lät allting sjuda upp igen i några minuter.

Till sista klippte jag salladslök ner i stekpannan över kycklingen och rätten var klar att servera över kokt, japanskt ris, som är den mera kortare varianten och också går utmärkt att göra risgrynsgröt av.

Kvällens rätt

Betyget då? Jo, vi var alla nöjda! Gott! En mild rätt och nu när jag vet vad jag håller på med kommer jag att prova mycket snart igen. Fördubbla båda såserna och koka mera ris och steka mera kyckling, helt klart. Såsen är som sagt mycket mild, men innehåller en del olika smaker.

Ursprungsreceptet nedan ifall intresse finns:

5-6 skurna lår från kyckling med skinnet på och benet borttaget

3,5 matskedar japanskt risvin, sake

1 matsked majsstärkelse/potatismjöl

3 matskedar sojasås (Kikkoman är nog godast gissar jag. Jag hade inte sojasås av det märket hemma ikväll.)

1 matsked socker

2 matskedar färsk, riven ingefära

2 teskedar olja för stekning

 1. Sväng de skurna kycklingbitarna i majsstärkelsen och 1,5 matsked sake.
 2. blanda soja såsen, resten av risvinet (sake) och sockret i en skild skål för såsen. Skala och riv ingefäran. Pressa saften/vätskan ur ingefäran genom en sil ner i skålen med sojasås blandningen. För att smälta sockret, värm såsen i mikrougnen i 30 sekunder och rör om.
 3. Stek kycklingen i oljan i en het stekpanna. Efter att kycklingen är genomstekt, lägg den på ett hushållspapper på en tallrik att rinna av medan du häller bort det resterande fettet ur pannan. Torka av pannan noggrant med hushållspapper för att få bort så mycket fett som möjligt och lägg kycklingen tillbaka i pannan.
 4. Hälls sojasås blandningen över kycklingen i pannan och stek 2-3 minuter till. Klipp salldslök över och servera över kokt, japanskt ris.

Lite extra sojasås kan vara gott över rätten sedan, men det får man ju då själv bestämma enligt smak och tycke. Smaklig måltid!

6 kommentarer

  1. Var så god, det var så lite. Du får rapportera tillbaka sedan huruvida familjen gillade kycklingen! 😀
   Ja det är kul med nya recept. Lätt att hamna i ’samma banor’ vad gäller maten. Lasagne i kastrull har jag inte hört om. 🤔
   Trevlig onsdag! God natt och god morgon! 😴☀️

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.