Emergency alert

Publicerad av

Tornado warning in this area until 12.34 am. Please seek shelter now!!

Detta meddelande vaknade jag och Maken till senaste natt. Strax hade våra mobiler börjat vibrera  och visa detta meddelande på skärmen, så höre vi vädersirenerna  från parken här nära. De tjöt högt och ljudligt för att varna alla sovande runtomkring att det var stormigt väder på gång.

Jag steg genast upp och gick in i Sonens rum och skakade liv i honom.

– Vakna! Vi måste gå ner i källaren. Vi är under en tornadovarning!

Sonen tittade lite yrvaket på mig och jag uppreapde mitt domedagsmeddelande. Efter den andra gången vaknade han, tog med sig kudden och gick genast ner till TV-och mysrummet i källaren. Fast mitt i natten, mitt under en tornadovarning, kändes det inte alls så mysigt. Jag bad honom slå på TVn så att vi kunde följa med den annalkande stormen, medan jag försökte få liv i Lillasyster. Maken var ingen vidare hjälp, för trots både vibrerande mobiler och sirener ute, sov han fortfarande tungt!

Det tog en stund att få  liv i Lillasyster. Det kändes som en hel evighet, men i verkligheten var det nog under fem minuter gissar jag. Hon är för lång och tugn för mig att bära nerför trapporna, så det var bara att försöka få henne väckt. Till sist lyckades jag och hon reste sig mödosamt upp på fötterna med favoritkramdjuret i ett hårt grepp under armen.

– Mamma, jag är rädd!

– Jag  vet. Vi går ner i källaren. Din bror är redan där och har slagt på TVn så att vi kan följa med vad som händer.

Ner i källaren kom vi och hon sjönk ner på soffan. Sonen var nervös och hade inte lyckats få TVn påslagen. Jag hjälpte honom och en tornado hade verkligen slagit ner, men inte så nära oss som jag först befarade, utan ca.50 km väster om oss. Det blixtrade uppe i himlen hos oss, men inget åskande hördes ännu. På radaren på TVn kunde vi dock följa med vad som pågick och ca.10 minuter efter att vi bänkat oss i källaren slog då stormen till och ja, nog var det en storm som hette duga minsann.

Blixtarna avlöste varandra och det blåste så  hårt att vi hörde saker och ting flyga omkring där ute.  Barnen var oroliga och jag gjorde, ett tredje försök att väcka trötta Maken. Denna gång lyckades det och han kom, till barnens stora lättnad, ner till oss i källaren och gjorde stora ögon när han tittade ut på regnet som smattrade och piskade, tillsammans med vinden mot fönstrena. Lillasyster, som vid det här laget hade vaknat till ordentligt, sprang genast upp till sin pappa och nästan klättrade upp i hans famn. Hon var  lättad, glad och rädd, allt på en gång. Att  pappa hade vaknat och kommit ner till oss i källaren.

Sedan satt vi då där fram till kl.00.45 och hörde på det otroligt, mäktiga och skrämmande vädret utanför. Elektricitet hade vi faktiskt hela tiden, så TVn förblev påslagen så att vi kunde följa med på skärmen när det hela skulle vara över.

Maken och jag bestämde oss för att låta barnen kyrpa i säng igen före stormen var helt över, för på radarn på TVn visades det att det värsta var över  hos oss.  Stormen hade börjat bedarra och fortsatte österut. Tonradovarningen hade avblåsts och vi kunde börja andas ut.

Vi bäddade ner lugnare barn i sina sängar igen och Maken och jag kröp också i säng.  Maken, som har haft en väldigt jobbig arbetsvecka, slockande direkt. Jag låg däremot och vakade tills stormen helt hade lugnat ner sig, vilket skedde vid 01.20 tiden.

Vad tyst det blev med en gång! Ingen åska. Inga blixtar. Inget piskande regn eller hårda vindar. Nu var det bara att krypa ner under täcket och äntligen få sussa sött!

6 kommentarer

  1. Men hyj så hemskt. Tur i oturen att det inte blev ”värre” för er än detta. Har ni ofta tornados hos er? Nu kan jag på samma gång fråga om det ofta är tornados och liknande i New York trakten sommartid? Hoppas ni fick sova lugnt resten av natten!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.