KarantänFunderingar

Publicerad av

Under dagen går det här karantänlivet rätt fort ändå. Jovisst, det är ju ganska samma saker hela tiden, livet ändrar ju inte så mycket då man sitter hemma sgs hela tiden. Förutom då ngn avstickare till mataffären då och då.

Ungdomarna har redan vant sig vid att gå i skolan via nätet, lärarna är väl förberedda och kollar e posten från både elever och föräldrar och svarar nästan samma minut ngt har ivägskickats härifrån verkar det som. Dottern klarar sig bra i sina högskolekurser, håller kontakterna med vännerna som finns kvar i Madison och alla de andra som nu också är utspridda över hela USA egentligen.

Jag sköter hushållet, som ni säkert har märkt. Kokar, bakar, stickar, städar, vattnar blommorna, tvättar kläder, tömmer komposten, handlar mat osv. Husmor ut i fingerspetsarna just nu.

Det är på kvällarna tankarna kommer krypande om jag låter dem. Och är jag riktigt trött, men kan inte få tag i sömnen, då brukar tankarna helt enkelt fara iväg med mig.

Detta hände igår kväll. Maken jobbade natt och var inte hemma. Ungdomarna hade krupit i säng och jag var den enda som var vaken. Det var mörkt och tyst och faktiskt riktigt vilsamt, men då kan hjärnan börja gå på högvarv….

Som ni vet är Maken chefsläkare inom anestesi på ett sjukhus här i Förorten, men han jobbar också på ett annat, större sjukhus lite längre bort från oss. På båda sjukhusen har de nu flera Covid patienter och Maken och flera av hans kolleger har nu blivit utbildade av läkarna som jobbar inom inre medicin och på intensivavdelningarna på båda sjukhusen. Anestesiläkare har tillräckligt med utbildning att jobba inom inre medicin om det skulle behövas, och nu behövs det.

Minnesotas Covid fall har nu nått över tusen stycken ( vi har en befolkning på runt 5 miljoner i delstaten) med 87 dödsfall hittills och över 200 patienter på sjukhus, varav 93 stycken ligger på intensiven. Sjukhusen runtom Tvillingstäderna är beredda att ta emot kring 1000 patienter i behov av intensivvård.

Ännu har Maken och hans kolleger inte behövt rycka in, men nu är det nog bara en tidsfråga. Tankarna gick till detta igår kväll, speciellt till bristen på PPE ( Personal Protective Equipment) eller skyddsutrustning. Han har blivit given endast ett N95 munskydd. Ni vet de där specialmunskydden som filtrerar ut det mesta och som man ser på sgs alla läkare nu som sköter om patienter. Om det fanns tillräckligt av dessa, skulle knappt ngn vårdpersonal bli sjuk. De skall bytas ut efter varje patient. Maken har ett sådant munskydd- totalt! ( Likaså hans kolleger) Han använder det dagligen och bär ett annat munskydd över detta för att kunna använda sitt N95 munskydd så länge det bara går, för vem vet? Det kanske inte finns flera att delas ut?

Chansen att han smittas är stor. Likaså alla annans sjukvårdspersonal. Enligt statistiken insjuknar 30% av sjukvårdspersonalen, vare sig de sköter om Covid patienter direkt eller inte. Smittan finns ju överallt på sjukhusen nu. Någonstans läste jag också att vårdpersonal som drabbas av detta nya, hemska virus, får en farligare variant och experterna vet inte riktigt varför. Ni har säkert hört och läst att den kinesiska doktorn som upptäckte viruset och försökte varna den kinesiska regeringen att ngt nytt och farligt var på gång, var endast i 35 års åldern, men avled själv i sjukdomen.

Allt detta och mera kretsade tankarna kring igår kväll, då jag försökte somna…. Inte alls bra och inte lätt att försöka hålla sig positiv då.

Fast, å andra sidan, Makens kollega som insjuknade för fyra veckor sedan, har nu repat sig, utan sjukhusvård och är tillbaka på jobbet. Grannen som bor här nära oss har tre olika immunbristsjukdomar, insjuknade i mitten på mars och är nu på bättringsvägen, hon också utan sjukhusvård. Så det finns ljusglimtar… och sedan läste jag att en kändis i Sverige dött idag. Inte för att jag visste ngt om denna Adam Alsing, vem han var och vad han gjorde, men han är endast ngt år äldre än Maken…..

Till all lycka somnade jag trots alla dessa tankar och vaknade trots allt på en bättre sida och det blev en normal dag trots allt.

Kakor bakades
Soppa på kyckling och vilt ris kokades
… och rabarbern upptäcktes under snön. Stackars rabarber!

8 kommentarer

 1. Hej! Trevligt att läsa om er vardag, som just nu är ganska lik vår då vi alla mest hänger hemma. Är nog svårt att inte tänka katastroftankar ibland, och speciellt då det är meningen att man ska sova! Men man får försöka hålla huvudet kallt. Chansen att drabbas lindrigt är ändå större än att det går riktigt på tok!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för kommentaren! 😃
   Absolut! Det är mycket lättare att hålla sig positiv och glad under dagarna. Det är under mörka, sömnlösa nätter som de negativa, hemska katastrof tankarna spökar….. 😩
   Att undvika nyheterna hjälper också. De fokuserar ju nästan enbart på antal döda och nämner sällan att hela 80% av de insjuknade tillfrisknar!
   Hoppas allt är väl med dig och familjen! Hälsa med dig! ❤️

   Gilla

   1. Så är det! Bäst att försöka distrahera sig och hålla lagom mycket koll på nyhetsflödet. Jag ska hälsa, och du också till resten av din familj! 😊

    Gillad av 1 person

 2. Hoppas att din man och ni andra också får hållas friska! Detta är nog inget man vill ha. Fastän de flesta blir friska så vet man ju att det är allvarligt. Här har det varit ganska lugnt och inte så många fall. Men då man går här hemma hela tiden och inte träffar så mycket folk så börjar man kanske fundera lite mera..

  Gillad av 1 person

  1. Vi, som alla andra, får ta det som det kommer. Inte mycket att göra åt. Tack och lov tillhör vi inga riskgrupper. Det handlar för oss nog mera om NÄR vi får Covid än OM pga Makens jobb… En dag i taget är det som gäller….
   Trevlig fredag får jag önska dig! Nästan läggdags på torsdagskvällen hos oss! 💤😴

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.