RabarberFest

Publicerad av
Dagens skörd. Och mera kommer det…..
Min rabarber har tyckt om vår svalare vår och vuxit sig skördeklar på nolltid!

Jag gick nästan bärsärkagång bland rabarbern idag på eftermiddagen. Jag plockade hela 25 stjälkar innan jag var nöjd. Första gången 18 och ngn timme senare de resterande 7. Nu skulle denna soliga, men åter mycket blåsiga eftermiddag spenderas i köket. Vindarna var ändå för kalla att sitta stilla med näsan i ngn bok. Lika bra att smida medan järnet ( ugnen!) är varmt!

Jag började med en riktigt amerikansk paj. Degen var köpt som jag råkade ha färdig i kylskåpet, så det gick som på ett huj att få bottnen till pajen. Att skala och skära rabarber tar ju sin lilla tid, speciellt eftersom det skulle vara 1 quart ( just under 1 liter) med rabarber i fyllningen. Dit åkte de första 18 stjälkarna. Sedan skulle det vara farinsocker, lite mjöl och 3 äggulor i fyllningen också. Jag blandade ihop och hällde i pajskalet. Sedan in i ugnen.

Nygräddad rabarberpaj

Femtio minuter senare var det dags att ta pajen ur ugnen. Under de sista tio minuterna använde jag de resterande äggvitorna och gjorde maräng. Den maräng skulle då läggas ovanpå den heta pajen och så skulle den gräddas ytterligare 15 minuter. Jag har aldrig riktigt velat jobba med maräng förut, men jag måste säga att det var mycket enklare att vispa ihop marängen och att sedan få den fin i ugnen än vad jag hade trott!

Den färdiga pajen är täckt med maräng som nu behöver gräddas….
Femton minuter senare var pajen alldeles klar.

Pajen blev minst sagt syrlig, men jag måste säga att jag blev nöjd med den! Det var en hel del arbete med detta recept, så det blir nog inget jag hastigt och lustigt svänger ihop när som helst….

Nästa fyllning: rabarber, jordgubbar, mjöl och strösocker

Ett recept som däremot går en aning fortare att svarva till är förstås en krisp. I detta fall en krisp med jordgubbar och rabarber. Ut till rabarbern än en gång stegade jag och plockade 7 stjälkar till. Jordgubbar hade jag redan sedan tidigare. Köpta dock. Det är ganska många veckor ännu innan vi har egna jordgubbar i landet.

Jag råkade vara utan havregryn, vilket jag inte visste när jag påbörjade denna efterrätt. Alltså, skippade jag helt sonika dessa och använde mjöl, socker och smör för toppingen istället. Gick utmärkt det med.
Ut ur ugnen kom den. Bubblande het och förhoppningsvis god. Dock fick denna efterrätt snällt vänta i kylen på en annan dag eftersom vi redan hade paj att äta!

När denna RabarberFest var över var det bara att dra igång med kvällens middag. Ni kommer kanske ihåg förra veckans Beef Lo Mein som jag testade, men inte var så där väldigt förtjust i? Eller jo, god var den, med den behövde lite mera krydda.

Idag provade jag på nytt eftersom jag fortfarande hade ingredienser för en ny sats. Denna gång började jag redan på förmiddagen med att marinera köttet i såsen som föreslogs i receptet. Jag lade också mera vitlök, sojasås och färsk, riven ingefära i än vad jag lade i förra veckan. Mera än vad som föreslogs i receptet. Skar köttet i tunna strimlor och lät hela härligheten marinera hela dagen i kylen.

Jag stekte köttet i i marinaden den här gången. Sedan lade jag till nudlarna och grönsakerna som jag hade kokat i en separat kastrull på förhand. Eftersom jag fortfarande hade fettucine, använde jag dessa, men nästa gång blir det helt klart asiatiska nudlar.

Beef Lo Mein är nästan klar att serveras

Sist men inte minst hällde jag över en hel sats sås till. Samma sås som jag hade använt som marinad. Bara för att få ytterligare extra smak och göra rätten saftigare.

Förutom nudlarna var jag mycket nöjd med dagens rätt och som det åts gissar jag familjen tyckte lite likadant. Nästa gång blir det definitivt asiatiska nudlar!

8 kommentarer

 1. Vad duktig du har varit i köket !
  Det blev en lat dag här igår.
  Å vilka rabarber, det är alltid lika roligt att kunna använda egna bär och grönsaker.

  Gillad av 1 person

  1. Lathet behövs också! Nu väntar jag med iver på att få börja plantera i trädgårdslandet…. Dock är det ännu lite väl nära frysgränsen på nätterna…..

   Gilla

 2. Den pajen såg verkligen gudomligt god ut och jag tycker själv mycket om rabarber. Även jordgubbsvarianten hade garanterat slunkit ner här. Tyvärr trivs inte rabarber alls i vår trädgård så den får komma från ICA om det ska bli någon.

  Gillad av 1 person

  1. Tur att det också går att köpa rabarber i affären då andan faller på! Tack för komplimangen! Pajen blev god. Dock väldigt syrlig, som min amerikanska familj inte var helt förtjust i… Uppäten blev den dock! 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.