Strängproblem

Publicerad av
Lillasyster visade igår upp den tredje strängen som gått sönder

Vi visste och hade blivit förvarnade om att nya strängar på nya harpor går lätt sönder. Strängarna, 47 till antalet är gjorda utav olika material: nylon, metall och fårmage! Då detta nya, fina instrument fraktades hit för just över två veckor sedan, kom det med alla strängar lossade så att de skulle klara av transporten bättre. Det tog två försök att få harpan stämd första gången och ända sedan den kom behöver den stämmas sgs dagligen och ibland oftare än en gång per dag. Detta beror på att strängarna är alldeles nya och harpan håller på att ‘vänja sig’ med förhållandena i vårt hem. Luftfukten är speciellt det som påverkar harpan mest och nu när det går mot sommaren, blir det alltmera fuktigt i luften och detta påverkar själva instrumentet och sedan påverkas strängarna likaså.

Allt detta visste vi. Att så många strängar skulle gå sönder så snabbt visste vi däremot inte. Till all lycka hade Maken beställt strängar till den andra harpan som Lillasyster hade före denna. De strängarna gick inte sönder lika ofta i början, så vi har haft strängar att byta ut.

Idag gick en låg G sträng sönder

… tills idag. Idag på eftermiddagen, då ingen ens var nära harpan klingade det till en gång och en till sträng gick av! Trycket på strängen och fukten i luften blev tydligen för mycket för detta G och så klang det till i harpan. Stackars Lillasyster! Hon blev så besviken, så jag trodde tårarna skulle börja falla. Det är nämligen så att vi inte hade en extra av denna sträng och nu måste hon vänta tills den kommer med posten.

Hennes instruktör skickade ett kort SMS till tröst då hon fick reda på detta och berättade att det är väldigt vanligt då en ny harpa flyttar in i ett nytt hem. Dock tycker jag nog att detta fantastiskt fina instrument skulle kunna komma med ett helt set med nya strängar eftersom de ändå går sönder så mycket i början….

4 kommentarer

 1. Men så surt, förstår att dottern gärna skulle spela på sin nya harpa. Hoppas ni inte behöver vänta alltför länge.
  Idag ser det ut att bli fint väder här hemma och relativt varmt

  Gillad av 1 person

  1. Härligt om ni får lite värme! Här skall det också bli den varmaste dagen så här långt i vår, +25. Vi kryper stadigt mot sommaren och hettan…..😩😎☀️
   Jodå, strängar har blivit beställda, så snart blir det en hel massa spelande igen. 😃

   Gilla

  1. Javisst är det fint! I helgen kommer strängarna med posten. Vi får verkligen hoppas att de håller ett tag. Nu har ju egentligen endast 4 av 47 gått av, men då en per dag gick sönder, verkade det hela lite väl galet…!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.