Tornado Alley

Publicerad av

 

Lite mera om tornadon, eller tromber som de också kallas…

Delstaten Minnesota befinner sig i norra delen  av Mellanvästern med vår norra gräns mot Kanada. Södra gränsen delas med delstaten Iowa och den västra med delstaterna North och South Dakota. I öster delas gränsen med delstaten Wisconsin. Alla dessa stater räknas till Mellanvästern och alla tillhör också tornadobältet som kallas Tornado Alley eller Tornadodalen.

Tack och lov befinner vi oss i den norra delen av Tornado Alley och drabbas av  inte tornadon lika ofta som i den södra delen, dit deltaterna Arkansas, Tennessee, Missouri m.fl hör. Där blir det ännu hetare och fuktigare på somrarna och då blir det ännu vanligare med dessa otäcka, hårt virvlande moln som lätt uppstår när luften närmare marken är het och fuktig och möter svalare luft ovanifrån. Då uppstår s.k ‘funnel clouds’ som inte alltid roterar tillräckligt snabbt för att ta ner i marken och bli till en tromb, men ofta kan bli riktigt otäcka.

Tromber kan uppstå över hela landet, på östkusten och västkusten också, men är inte lika vanliga där. I juli 1992 satt jag och en massa andra passagerare ‘fast’ på marken i ett Finnair plan. Det var på den tiden då Finnair ännu använde plantypen MD-11 och vi satt inklämda som sardiner i detta jättelika plan. Allt var klappat och klart för avfärd när piloten medelade att vi måste stanna längre på marken pga tromber runt omkring oss. Så, där satt vi, inne i planet och bara väntade på att få åka iväg, men hade ingenstans att ta vägen  ifall en tromb verkligen var på väg mot JFK flygfältet. Tack och lov var dessa tromber inte nära oss, men vi kunde ändå inte lyfta pga risken och det tror jag nog att mina medpssagerare höll med om att det var en bättre ide’ att hålla sig på marken under sådana omständigheter.

Alla barn som växer upp i Tornado Alley blir drillade i hur de skall gå till väga om en tromb är på väg eller om vädret är hett och fuktigt och plötsligt blir himlen nästan grönaktig och  vindarna nästan helt stilla. Det är verkligen ‘lugnet före stormen’:

Gå ner i källaren om det finns en sådan där du befinner dig. Håll dig borta från fönster. Har du ingen källare, gå ner till den lägsta våningen bort från fönster, gärna under en stadig möbel och skydda huvudet tills faran är över. Ett badrum utan fönster räknas också, kryp gärna ner i ett torrt badkar och täck huvudet med armarna. Om du befinner dig ute, och en tromb kommer emot dig, släng dig på marken. Om du kör mot en tromb och befinner dig i bilen, parkera nabbt vid vägkanten och släng dig i diket, vid vägrenen och skydda huvudet.

Om du någongång har varit med om en tromb, lär du aldrig glömma det. Åtminstone säger min svärmor detta, som var med om en i  sin

ungdom. Hon och hennes korgrbollslag hade träning och sirenerna började tjuta i norra Arkansas där hon bodde. Ungdomarna befann sig i en stor gymanstiksal  i en skola och slängde sig gensat på golvet. Mycket annat kudne de inte göra. Till all lycka slog tromben ner på andra sidan vägen och efter att allt oljud hade lagt sig steg ungdomarna upp och gick ut, oskadda, om än lite skärrade ur salen. Förödelsen på andra sidan vägen var total, men skolan som de hade befunnit sig i var nästan helt oskadd!

Tromber är alltså inte att leka med, och kan alltså riva ner allt i sin väg. De kräver stor respekt och man behöver veta hur man kall gå tillväga för att skydda sig så mycket som möjligt om man skall bo här på andra sidan Potten i Tornado Alley.

 

4 kommentarer

  1. Detta är väldigt hemska saker. Hopperligen behöver du aldrig uppleva nån riktigt inpå dig. Är det nån viss årstid som är värst eller uppstår dessa tromber året runt?

    Gilla

    1. Tornadosäsongen gäller från april till september, eftersom de är vanligast då pga det varma vädret, men de kan uppstå vilken del som helst av året. Dock inte här i norr där vi befinnner oss.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.