New spectacles, part 2

Publicerad av

För några dagar sedan var det Lillasysters tur att besöka optikern. Tiden jag hade beställt åt henne var före skolan, och hon var inte helt nöjd med det arrangemanget, men iväg kom vi ändå god tid.

Senaste gång Lillasystern besökte optikern var för två år sedan. Vid 11 års ålder hade hon bestämt sig för att hon ville ha kontaktlinser. Storasyster har också linser, och fick sina i ungefär samma ålder. Däremellan kom förstås pandemin, så då vi stegade in till optikern, skulle ögonen kollas för ett nytt recept för kontaktlinserna och glasögonen.

Optikern kollar vilken styrka Lillasyster behöver på glasögonen.

Besöket tog en stund. Det började hos konstaktlinsspecialisten. Denna karl är snabb, trevlig, kunnig och kom tydligt ihåg sin unga patient för två år sedan! Detta var verkligen imponerande! Ganska snabbt hade han testat Lillasysters ögon medan hon hade i linserna och skrev nytt recept för nya linser. Och så traskade vi iväg till nästa undersökningsrum. Från detta rum är bilden ovan tagen. Den undersökningen tog en aningen längre eftersom Optikern ville utvidga Lillasysters pupiller och ta en god titt där inne. Lillasyster, som aldrig förr fått ngt droppat i ögonen tyckte inte alls om den känslan!

Femton minuter eller så senare kom optiken tillbaka och undersökte med starka lampor Lillasysters ögon. Allt så friskt och bra ut. Hon gav Lillasyster ett par mycket slattriga solglasögon ämnade för engångsbruk, för att skydda de stora pupillerna mot solljuset.

Vi gick snabbt från kliniken till den intill liggande affären som säljer glasögon. Lillasyster hittade snabbt dessa ovan som hon provade och tyckte om, men de bågarna, utan nya linser kostade hela USD 300! Det var lite väl magstarkt för endast bågarna, så vi tog bilder för säkerhets skull och åkte vidare till skolan.

Denna kyliga, gråa och blåsiga söndagseftermiddag åkte hon med Maken till en annan affär och provade flera olika par bågar, men fastnade för dessa…… precis samma par som jag valde för en vecka sedan!! Däremot har vi helt olika recept, så vi lär nog märka om vi blandar på dem!

2 kommentarer

 1. Min äldsta son har också glasögon och hade även funderat på att skaffa linser. Här rekommenderas linser tidigast från 16 år eftersom de torkar ut ögonen väldigt mycket och man kan få problem med för torra ögon senare i livet…. nåja, alltid intressant att se/läsa hur det är i andra länder 😉.

  Gillad av 1 person

  1. Javisst är det intressant att jämföra olika tillvägagångssätt! Här rekommenderas ingen speciell ålder utan optikern undersöker om barnet/patienten har förmågan att ’spärra upp’ ögonen tillräckligt att få in linsen. Vidare kollas det helt enkelt om patienten förstår att linserna måste hållas rena och hur man hanterar dem.
   Optikern rekommenderade dagliga linser åt Lillasyster för 2 år sedan. Inget sätta i vätska efter användning utan efter en dag i ögonen kastas linserna bort och ett nytt par används följande dag. Mycket behändigt. Och säkrare.
   Det första ’märket’ hon fick, torkade ut hennes ögon enormt. Då bytte vi till ett annat, och det har gått mycket bra.
   Torra ögon kan man ju få oberoende av om man använder linser eller inte i ’vår’ ålder. Själv ’droppar’ jag numera i mina ögon för att ge dem xtra vätska. Och jag har aldrig använt linser. Undras om det bara är en ursäkt det där i Tyskland…..? 🤔😉
   Hur gammal är din äldsta son? Jag gissar att som hans mamma kan du lätt bedöma om han är tillräckligt ansvarsfull att använda kontaktlinser eller inte. 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.